dorado expert 2013 vs fox 40 2013

Faerie
Kontakt:

dorado expert 2013 vs fox 40 2013

Post autor: Faerie »

Co byście wybrali, bo mam ogromny dylemat...??
Jutro muszę podjąć decyzję!!
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Ja bym wybrał Doradkę i jest to podyktowane chęcią orania czegoś innego niż standardowe amory.
Faerie
Kontakt:

Tylko co będzie lepsze na 6m dropy??
Faerie
Kontakt:

Do manitou przekonuje mnie fakt, iż robią wszystko aby amor rozwijać.
począwszy od wersji MRD która stała bagatela 10k, działają tak aby doradka była bardziej dostępna, nie oszczędzając na bebechach. FOX oklepany trochę jest i myślę, że trochę się przepłaca za cenę cultową,
Tak samo jestem szczęśliwy, że foxa zmieniłem na revoxa i to mnie przekonuje do manitou.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Faerie pisze:Tylko co będzie lepsze na 6m dropy??
Dobre lądowanie jak sobie wybudujesz.
Faerie
Kontakt:

hmmm załóżmy, że popełnię błąd...
hemi427
Kontakt:

Post autor: hemi427 »

to wtedy dobry kask...;)
Faerie
Kontakt:

Dobra, nie zmieniajcie tematu...
Spaced
moderator
Kontakt:

Nie zmieniamy. Jak popełnisz błąd to żaden amor nie pomoże tylko ewakuacja ;) . Mam nadzieje, ze u Ciebie tam lepsze dropy macie niz w stargardzie jakis ziomek co kopał i twierdził, ze w polsce to jak na rampage jest freeride bo na flata wszystko jest.

A tak to dropy 6m ludzie katują nawet na amorach 100mm skoku do dirtu. Zlądowanie dropa to tylko kwestia lądowania. Jak tylko po to kupujesz 2 półke to nie ma sensu.
Faerie
Kontakt:

Staram się jak mogę wyjeżdżać w góry. Wiadomo wszystko zależy od techniki, ale jestem samoukiem i wolę czuć się bezpieczniej, domaina 180 zamknałęm i nie było to ciekawe uczucie dla rąk, Zresztą w czasach gdy katałem duro na hardtailu, siadały mi stawy w ramionach. Miałem problem prowadzić auto bez wspomagania.
Na pewno rs totem/MZ66 byłby wystarczające, ale nic nie zrobię, że lubię rozpieszczać rower :D
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Kto przypomni filmik jak podwójny damper, degresywna rama i monster nie pomogły kierowcy sprzętu na dropie? ;D

Co do dorado i tak bym je obniżył do 180 ;) Nie poczułem jeszcze nigdzie, żeby mi brakowało w avie tych dodatkowych 20mm ;)

Dorado to ciekawy amor, ale pamiętaj na parkingu nim nie polansisz...
Za tym wyborem stoi coś jeszcze, dorado można zrobić pod siebie praktycznie do woli ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Dorado praktycznie jest syfem na parkingu i przy jeździe na miescie. Jak to mój kolega określil - rc2x ( w marzo) działa dopiero jak zapierd.... i w dorado jest podobnie. http://www.pinkbike.com/video/251133/ tutaj to widać, wlokłem się i ledwo co się uginało, za to w górach po 7 dni jazdy ręce wcale nie bolały, gdzie na 888rc3 pierwszego dnia już drętwiały. Dla porównania jakby ktoś chciał to off_road miał nagraną awk-kę ktora ugina się jak szalona na ziarenkach piasku.
off_road pisze:Co do dorado i tak bym je obniżył do 180 ;) Nie poczułem jeszcze nigdzie, żeby mi brakowało w avie tych dodatkowych 20mm ;)

190 z przodu i 150 z tyłu i można szaleć, na słowacji miałem awarię dampera i z oryginalnych 215mm na innym damperze miałbym 190 gdyby nie to, że skok tłoka był skrocony o około 2cm (duża podkładka pod sprężynę żeby w ogole byla scisnieta) i jeszcze ten ogromny odbojnik 5th elementa, było całe nic na tyle tego skoku ale nie brakowało ani minimetra skoku :)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

off_road wujka Bendera to ty nie mieszaj w to. :x
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

EZrider pisze:off_road wujka Bendera to ty nie mieszaj w to. :x
Nie pisałem o Benderze ;) dumaj dalej ;) ma ktoś film jak kolo tym sprzętem ładuje dropa i niestety glebi? Nie mogę go wyszukać, bodaj z wału przeciw powodziowego leciał ;)

Ja mówię o tym:

Obrazek
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

GgG pisze:Dorado praktycznie jest syfem na parkingu i przy jeździe na miescie.
Miałem 2012 i potwierdzam, na mieście Dorado jest sztywne strasznie. Podczas 1 dojazdu do lasu to się zastanawiałem co to będzie :P A potem? cud, miód i orzeszki :mrgreen:

co do 6m dropów to nie będe się wypowiadał...

ps: nie ogarniam różnicy pomiędzy wersją pro a expert. Kiedyś myślałem że chodzi o to że expert jest pod 29" ale to nie tak. Z opisów w sieci różnica jest tylko w wykończeniu korony więc wtf?
Spaced
moderator
Kontakt:

jasiek_krk pisze:ps: nie ogarniam różnicy pomiędzy wersją pro a expert. Kiedyś myślałem że chodzi o to że expert jest pod 29" ale to nie tak. Z opisów w sieci różnica jest tylko w wykończeniu korony więc wtf?
Inny materiał. Pro seria 7 alu, expert seria 6. Różnica głównie wagowa. Może coś tam w sztywności ale użytkownicy nie czują podobno różnic.
jasiek_krk
Kontakt:

Post autor: jasiek_krk »

Spaced pisze:Różnica głównie wagowa.
122 gramy wg producenta. Przemilczę zasadność robienia 2 identycznych widelcy nie różniących się niczym (bo dla mnie to nic ). Tym bardziej, że nawet oemy Dorado są w wersji Pro. Różnica w cenie detalicznej obu wersji (wg pricepoint) to 599$. Za inny stop alu i minimalnie różniącą się koronę? Paranoja

ps:
Spaced pisze:Może coś tam w sztywności ale użytkownicy nie czują podobno różnic.
Myślę że na całym świecie nie ma osoby która by poczuła różnicę. Wiadomo że rodzaj materiału wpływa na sztywność ale w tym przypadku coś mi się wydaje że to kpina.
JakubRudy
Kontakt:

Post autor: JakubRudy »

jasiek_krk - Inny materiał ma największy wpływ głównie na wytrzymałość. :roll:
Rower:
http://tiny.pl/q97gw - pinkbike
Sell:
http://tiny.pl/h4vx4 - allegro
Faerie
Kontakt:

I bardzo mi to odpowiada, po co mi taka pompka na mieście??
a wątpliwości chyba rozwiane, fox oem...
ODPOWIEDZ