Mam wielką prośbę o pomoc w wyborze rodzaju roweru. Poprzeglądałem kilka poradników dotyczących wyboru rowerów + poszperałem trochę na forum, ale nie jestem pewny co tak naprawdę jest mi potrzebne. Z góry przepraszam za mało profesjonalny "slang" ale szczerze nie znam się na tematyce.
Na rowerze jeżdżę od baardzo długiego okresu czasu. Od zawsze największą satysfakcje dawały mi zjazdy z góry, po kamienistych ścieżkach i nieutwardzonych nawierzchniach (lasek wolski w Krakowie to pewnie dla większości z was dziecinada, ale jak dla mnie było tam kilka fajnych tras

Jeżdżąc po mieście wybieram trasy gdzie mogę natknąć się na małe hopki, duże krawężniki coby sobie trochę poskakać.
Od zawsze jezdziłem na zwykłych góralach, które jednak do mojego trybu jazdy niezbyt się nadają (ostatni rower zepsułem przed końcem sezonu;/). W przeciągu najbliższych dwóch miesięcy pojawi mi się okazja do zrobienia sobie prezentu(obrona magistra) więc zamiast kupować nowy (lub naprawiać stary) rower postanowiłem sprawić sobie coś bardziej wyczynowego.
Generalnie czego potrzebuję: roweru, któremu nie zaszkodzą zjazdy, hopki, zeskoki itd ale który będzie jakkolwiek nadawał się do normalnej jazdy (w stylu dojazd do roboty, na uczelnie z zaliczeniem najwyższych krawężników jakie będą w zasięgu mojego wzroku). Dłuższych wyjazdów turystycznych raczej nie będę odbywał. Słyszałem ze rowery do dh często nie mają przerzutek - takowe by mi się jednak przydały. Czasem wszak trzeba gdzieś podjechać.
Budżet: 1800 zł (napisałbym 2k, ale muszę kupić kask :P - tego mnie to forum już zdążyło nauczyć)
Moje gabaryty: 176 /69 kg
Nie potrzebuję abyście podawali mi konkretne aukcje czy coś takiego. Chodzi mi raczej o informację czy do tego co opisałem wyżej nadawać się będą rowery do dh (jeżeli tak to o jakich specyfikacjach) czy też lepiej szukać czegoś innego rodzaju.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc w podjęciu decyzji, gdyż w chwili obecnej jestem w kropce.
pozdrawiam!
szyder