Piasta "chodzi jak wolnobieg"

zurek
Kontakt:

Piasta "chodzi jak wolnobieg"

Post autor: zurek »

A więc tak ,jest problem. Na tyle mam piastę agang, modelu nie znam, nie jest opisana a była w komplecie z rama (ninja). Przy porządnym skręceniu osi gdy prowadzę rower kaseta się obraca i"ciągnie łańcuch" co wprawia w ruch korbę (nie wiem jak to dokładniej opisać). Piasta przy prowadzeniu nie powinna się obracać. Nie wiem już co robić. Z niedokręconą osią działa jak powinno ale koło telepie... nie chce się zabić. Czasami uda mi trafić na odpowiedni moment przy dokręcaniu ale po przejechaniu kilku min franca sama się wykręca i koło łapie luz a tak się nie chce bawić bo zrobię coś z rowerem albo sobie.
Poradzi ktoś coś? Bo już mnie krew zalewa. Jakby była potrzeba mogę rozkręcić piastę i porobić foty.
juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

Piasta na kulki? Nieskontrowane odpowiednio konusy? Dokręcona kaseta?
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

Brzmi jakby była źle skontrowana, podeślij jej foto.
zurek
Kontakt:

Post autor: zurek »

juraski pisze:Piasta na kulki?
Są jakieś łożyska. Stricte kulek w wianku nie ma.
juraski pisze:Nieskontrowane odpowiednio konusy?
Można bliżej? Chodzi o te dwa elementy skręcające po obu stronach piasty? W sumie ich solidne dociągnięcie powoduje ten sam efekt co opisany powyżej.
juraski pisze:Dokręcona kaseta?
Tak dokręcona.
timon92 pisze:Brzmi jakby była źle skontrowana, podeślij jej foto.
Chodzi o foto rozebranej piasty czy ogólne poglądowe?
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Jak obracająca się z kołem piasta obraca również bębenek (ciągnie łańcuch), to problem występuje raczej w połączeniu bębenka z korpusem. Zajrzyj do bębenka, sprawdź czy ma luzy i w każdym razie dobrze przesmaruj. Mogą być winne zapadki lub łożyska bębenka.
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Jeśli to single speed to może zbyt naciągnięty łańcuch

ODPOWIEDZ