Wybijanie sie z hopy ?????

DeJvId
Kontakt:

Wybijanie sie z hopy ?????

Post autor: DeJvId »

Kurna jak sie dobrze wybic zeby poleciec daleko i wysoko(przy tej samej predkosci:) na ruznych typach wybic, mam z tym problem i nie zabradzo mi to wychodzi albo wcale:(, napisalibyscie moze jak wy to robicie a moze cos pomoze.
Rufus
Kontakt:

Post autor: Rufus »

dla plaskich wybic to prosto - jedziesz szybko a na samym koncu trzaskasz bunnyego. wsio.
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
mikael
Kontakt:

Post autor: mikael »

na dirtach po prostu jedziesz i podciągasz na krawędzi nogi pod siebie- coś jakbys klękał ( dirt= wybicie pod góre, mała hopa , nie drop)
DeJvId
Kontakt:

Post autor: DeJvId »

mikael cos ci sie chyba pomieszalo jak sie nogi podciaga na koncu najazdu to raczej sie tlumi a nie wybija :) (wiem co to dirt:)
frirajder
Kontakt:

Post autor: frirajder »

Na hopach racingowych (płaskich powiedzmy) to się raczej nie wybijasz, wprost przeciwnie, tłumisz hopę, żeby kontakt z podłożem był jak najdłuższy.

Natomiast hopy do trzaskania trików, zwane dirtowymi, to inna bajka. Tu faktycznie należy się wybić.

Trudno napisać w teorii jak to ma wyglądać. Przede wszystkim trzeba po prostu skoczyć setki razy i samo przychodzi. Generalnie najeżdżając na hopę uginasz ręce i nogi (robisz taką przycupkę :-P ). W momencie wybicia wychodzisz do góry i ciągniesz cały rower. Trzeba zdecydowanie umieć bunnu hopa porządnego, bo to jest w sumie podobny ruch, tylko kiery tak mocno nie ciągniesz.

Ważne jest, żeby w powietrzu nie walczyć z rowerem, tylko być luźnym. Wymaga to pewności, czyli wielu ćwiczeń oczywiście. Jak to opanujesz, to będziesz skakał stylowo, a triki będą łatwiej wchodzić. Ale to jest trudne, ja w każdym razie nie jestem na takim etapie jeszcze.
http://www.upr.org.pl/ <- niższe podatki = tańsze rowery
GÓRNIK
Kontakt:

Post autor: GÓRNIK »

bunny hopem-it's easy man!:)
www.cykloza.pl

ave na przetrwanie | amen

http://www.pinkbike.com/photo/2300621/
Bender
Kontakt:

Post autor: Bender »

na sztywnym to moze i tak sie da, ale na duzym i ciezkim fullu raczej nie ; ]
SPRZEDAM - swinger6, 9.5 x 3.0 sprezyna 450, stan bdb! Monster 03, stan bdb, 1800 zl
Stasio
Kontakt:

Post autor: Stasio »

Hmm. Na dircie z banego ? Troche dziwne.
Ja po prostu biore odchylam sie do tylu. Chodzi o to zeby w momencie kiedy przednie kolko wychodzi z wybicia utrzyamc rower w takiej samej pozycji. Bo jak przednie podczas wychodzenia bedzie leciec do przodu a tyl w gore(bo podjezdza na wybicu) to stlumisz hope. Tak mi sie wydaje. Oczywiscie mozna troszke pomoc przy wybicu uginalac wczesniej nogi i rece (i gwaltownie rozprostowac). Ale zdecydowanie najwazniejsze jest zeby rower ladnie wyszedl z wybicia(zeby byl jak njamniejszy opor).

Tak mi sie wydaje i nie wiem dobrze bo dlugo nie sakcze.
adi
Kontakt:

Post autor: adi »

ja po prostu pociągam lekko kierownice i już, a jak jest hopa z ostrym wybiciem to poprostu najeźdzam na nią i już jestem na lądowaniu....
Kopaj Pointa,kopaj równo ,przecież wiesz że to gówno!
tomshu
Kontakt:

Post autor: tomshu »

adi dobrze mówi, gy pierwszy raz skoczyłem na deEercie to samo jakoś przyszło, wogule nie kumałem jak to sie robi hehe tylko kumpel krzyczał: no skacz k***a w końcu" no to kurka se myśle że skocze. Zjechałem, podjechałem, wyskoczyłem i wylondowałem. Bez kitu, czaasami coś przychodzi od tak po prostu a czasami trzeba ćwiczyć do upadłego.
Dostosuj prędkośc...
do swoich umiejętności {:]
frirajder
Kontakt:

Post autor: frirajder »

Bender, oczywiście mówie o rowerze hardtail, bo na takim jeżdże i na takim z założenia skacze się na dircie.
Na fullu się nie znam. Może napisz jak to wygląda, jestem ciekawy.

Mowicie, że wystarczy wyjść pod odpowiednim kątem... i macie częściowa rację. Każdy na początku tak robi. Tylko wtedy lata się nisko, trzeba przy okazaji szybciej najeżdżać. Żeby skakać wysoko, trzeba się wybić odpowiednio. A wybicie to jest w pewnym sensie podobne do bunny hopa.
http://www.upr.org.pl/ <- niższe podatki = tańsze rowery
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

kiedyś się mnie o to koleś spytał, to mu powiedziałem żeby się na chama rozpędził, i ***** posłuchał! ...wylądował na twarzy...
no ale przy tej samej prędkości to albo ugiąć nogi przed wybiciem i w momencie wybicia wyprostować wzdłuż sztycy, albo bunny, ale jak źle zrobisz bunnyego, ...to boli...
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
FutureBreeze
Kontakt:

Post autor: FutureBreeze »

Hyyhhrr... Bender... Ja cie podziwiam jak ty wogole mozesz na tym czyms swoim skakac na hopach <lol> I sie nie dziwie dlaczego sie ciezko wybijac :) Zreszta ty tu nie mowisz o ciezkim fullu tylko kurwa o fullu czolgu :) latwiej chyba bunnego czolgiem zrobic, siedzac na armacie, niz na twoim rowerze :D
Live To Ride, Ride To Live
(: majkel :)
Kontakt:

Post autor: (: majkel :) »

glupie gadanie. glupie gadanie. glupie gadanie. glupie gadanie. glupie gadanie. glupie gadanie. glupie gadanie.

niema co tlumaczyć

trzeba poprostu ćwiczyć ćwiczyć i jeszcze troche poćwiczyć inaczej nic sie nienauczyz.
"Znudziło mi się siedzenie w domu - idziemy na rower" A.Lincoln
Adrian [lodz]
Kontakt:

Post autor: Adrian [lodz] »

trzeba praktyki - ja mialem podobny problem ale katowalem sie codziennie po 4-6h aż w końcu po tygodniu latałem tak jak chcialem tj. raz wysoko raz nisko itd.
-=dual forever=-
K@M!L
Kontakt:

Post autor: K@M!L »

rozpędź sie to dalej i wyżej polecisz :]
LoL

http://tiny.pl/tsb2 <= JumP
http://tiny.pl/t6cd

http://tiny.pl/tsb8 <= BikE
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Ja sie lekko odchylam do tylu zeby mi dupy nie wyrzucilo...

A przod ciagne lekko, nio i najezdzam zawsze sporo szybciej niz kumple na sztywaniakach , a i tak czasem sa niedoloty...

Duzo travel i ciezki bajk ;]
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
Mocol
Kontakt:

Post autor: Mocol »

poprostu jedziesz i hop
Jedno jest pewne - Zawodnicy downhillowi to ekstremaliści !!!
BaDMaN
Kontakt:

Post autor: BaDMaN »

A ja hopy raceingowe latam dobrze znaczy zwykle dolatuje, na dobrej wyskości, i z dobrą prędkością a dirty latam albo 5 cm na wyskością dirta, albo przednie mam w górze a nie moge tylnego wyciągnąć i tak śmiesznie to wygląda ale co tu radzić to po prostu odruch wyuczony. ;]
ODPOWIEDZ