Hayes Stroker Trail

rudygrzybek
Kontakt:

Hayes Stroker Trail

Post autor: rudygrzybek »

Witam . Otóż mam takie pytanko , co jest z moimi chamulcami , mam taki problem , że mam za bardzo ściśnięte tłoczki w hamulcu i trą o tarcze , czy to są zapowietrzone czy to da się jakoś naprawic , próbowałem już wciskać tłoczki ale nadal to samo jak nacisne klamke znowu nie wracają do końca i trą , 2 problem to jest to , że nierównomiernie sie ściskają tłoczki , prosze o szybką rade bo chciał bym sobie pojezdzic a nie da sie jak ciagle mi trą tak o tarcze , przypominam , że tarcze mam prosta jbc .
przemek20
Kontakt:

Post autor: przemek20 »

odkrec jeden z odpowietrznikow np przy klamce, rozepchaj delikatnie tłoczki (wyleje się trochę płynu), zakręc odpowietrznik i powinno być dobrze
str0gg
Kontakt:

Post autor: str0gg »

Gdyby były zapowietrzone miałbyś miękka klamkę wpadającą bez oporu.

metoda 1
1. odkręć zacisk hamulca na tyle, żeby zacisk mógł się swobodnie przemieszczać
2. niech ktoś zaciśnie Ci klamkę z całej siły
3. zakręcaj delikatnie i powoli śruby
4. sprawdź czy masz przestrzeń pomiędzy klockami, a tarczą.

metoda2
1 . j.w
2. j.w ale zaciskaj odpuszczaj i patrz się układa.
3. mając już wiedzę dopasuj zacisk palcami mocno dociskając do adaptera i delikatnie zakręć śruby.

układanie klocków robisz tak. wpychasz je do końca, a potem naciskasz klamkę, żeby wychodziły, i korygujesz wysuwanie jakimś narzędziem apol+ śrubokręt, tarcza hamulcowa + śrubokręt. (śrubokręt zawsze wkładasz pomiędzy klocek, a tłoczek)

Jak zrobisz metodą Przemka może się okazać, że masz za małe ciśnienie w układzie i hamulce przestanie hamować.
str0gg.pinkbike.com
rudygrzybek
Kontakt:

Post autor: rudygrzybek »

tylko że ja mam problem m że jak już nacisne klamke to klocki tak sie ściskają na tarczy że trze i już nie chcą wrócic żeby był luz jakiś
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

to wyjmij klocki i przeczyść zacisk, zwłaszcza w miejscu gdzie chodzą klocki.
ODPOWIEDZ