Jakie stery?

Vrzechu
Kontakt:

Jakie stery?

Post autor: Vrzechu »

Witam!
Jak w tytule mam problem z wyborem sterów. Dysponuję ramą Giant Faith z 2006 roku i zastanawiam sie pomiędzy sterami http://allegro.pl/cloud-stery-dh-1i1-8- ... 97502.html a sterami http://allegro.pl/stery-nabijane-fsa-th ... 53777.html Problem polega na tym że nie za bardzo jeszcze potrafie rozpoznac jaki typ sterow jest w tej ramie? Wydaje mi sie ze sa polzintegrowane ale nie jestem pewien, dlatego bede wdzieczny za rady i opinie i ewentualne inne propozycje odnosnie zakupu sterow. Z gory dzieki i pozdrawiam
Vrzechu
Kontakt:

Może inaczej.w ramie są teraz pozostalosci sterow Sunline V2. Może ktos powiedziec jak one sie maja do wymienionych wyzej?
Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

W sumie to oba podane typy podejdą do tej ramy, jednyne różnice są konstrukcyjne, bo pierwsze ma łożyska maszynowe, natomiast FSA ma swój patent oparty na dużych kulkach - sam użytkuje FSA i jest łatwy w konserwacji i utrzymaniu a przy tym nieźle uszczelniony - warto zadbać o dobry smar o nie za gęstej konsystencji np. taki jak do amortyzatorów Judy Butter lub jego odpowiednik z Motoreza.
MUSZEL
Kontakt:

Re: Jakie stery?

Post autor: MUSZEL »

Vrzechu pisze:Problem polega na tym że nie za bardzo jeszcze potrafie rozpoznac jaki typ sterow jest w tej ramie? Wydaje mi sie ze sa polzintegrowane ale nie jestem pewien
tam są "zwykłe", ani nie zintegrowane ani nie półzintegrowane. Obie propozycje podane przez Ciebie podejdą.
PIGi to pancerne stery o dużych kulkach (ok 4mm średnicy jak kojarzę) o stalowej dolnej bieżni.
Cloudy to zwykłe przeciętne dobrze działające stery oparte na łożyskach maszynowych, a same miski są z alu (dlatego też takie stery są znacznie lżejsze).
Generalnie i jedne i drugie są dobre i długo jeżdżą. Jak katujesz sprzęt to polecam PIGi, jak jeździsz "przeciętnie" i idziesz w wagę (choć mając starego Faitha to raczej w wage nie idziesz bo rama waży ~6kg) to polecam |Cloud i temu podobne (Paco, Octan One itp)
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

fsa pig - są w e-bmx.pl po 45pln. tyle że bez kapsla.
za tę cenę to doskonały wybór
Vrzechu
Kontakt:

Serdeczne dzieki za pomoc i namiary na dobra cene :) pozdrawiam
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

W Łodzi na Piotrkowskiej w GT też są po 45zł.

ODPOWIEDZ