http://vimeo.com/53545292
http://www.last-bikes.com/products/comp ... -2014.html

S. Pivota nie ma, dosc wysoko umieszczony p. obrotu. Sa duże szanse dostać po nogach. Radacza F1 potrafi kopać nawet z rolką.EDDIE pisze:Co do MX, to jest takie samo parcie no obniżanie masy jak w rowerach.
Natomiast zastanawia mnie czy ten LAST nie będzie mocno kopać korbą ?
ArthurGreen pisze:Filip, nawet ostatnio na uciagu z Ojcem rozmawialismy o tym. Jego DW nie "kopie", kiedy przy Sancie SS i jej vpp potrafilo dac po nogach.
No wlasnie. Idealnego systemu nie ma i nie bedzie. Chyba, ze z gearboxem lub piasta z biegami.. Ale i tak jest postep wielki. Pamietam jak w moim Hotchili przy ustawieniu na 250 skoku, ladowalo po nogach. Wsiąść na to, to wręcz wypadało mieć koniuszego który ręki paniczowi użyczy.motomysz pisze:ArthurGreen pisze:Filip, nawet ostatnio na uciagu z Ojcem rozmawialismy o tym. Jego DW nie "kopie", kiedy przy Sancie SS i jej vpp potrafilo dac po nogach.
Ale nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś, ja rozumiem to zjawisko, jestem go świadomy i doświadczałem go potężnie jak miałem Treka Session 77. Mówię tylko, że są tu ludzie, którzy twierdzą, że to jest mit
W MX nie masz kopania w korby wiec mozna punkt obrotu umieszczać wysoko bez problemumotomysz pisze:Tak,tylko zauważ, że np w MX waga nie ma znaczenia w zasadzie. Więc mocowanie takiego dampera można zrobić potężne i tym samym niewrażliwe na siły, które będą na nie działały.
W rowerówce wszystko dąży do tego aby mocowania dampera nie były połączone np.z dolną rurą tylko były na osiach obrotu, albo linkach (pływający damper) stąd taka komplikacja.
Rama którą tutaj pokazałeś to właśnie podręcznikowy przykład - przekombinowany 1 zawias, po co ? Ano po to, aby damper był mocowany do osi obrotu i linka a nie do rury i wahacza bezpośrednio.
PS. Nazwa "OSTATNI" raczej słabo trafiona
Czytaj Norbar wczesniej. Nie mozna dowolnie. Przy odkreceniu manetki, zawias może Ci się usztywnić, lub dupa Ci "zanurkuje" tak, że będzisz jechał jak ślizgaczem. Nie ma dowolności. Silnik jak i mięśnie generuje moc.. No nie ?W MX nie masz kopania w korby wiec mozna punkt obrotu umieszczać wysoko bez problemu
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości