Kupowanie roweru przez pinkbike

lapierre920
Kontakt:

Kupowanie roweru przez pinkbike

Post autor: lapierre920 »

Siema ,
Jeśli pisze w złym dziale do przepraszam.Myśle nad kupnem jakieś ramy z USA lub Kanady przez serwis pinkbike i pewnie paypala , czy kupował już ktoś z was w ten sposób?Trochę się obawiam , że mogę zostać oszukany i będą później problemy ze zwrotem gotówki.Ceny są bardzo atrakycjne w porównaniu z cenami w Europie i można z łatwością kupić ramy , którę są mało popularne w Polsce np.Banshee Legend , Evil Undead czy inne.
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Uważaj, bo musisz uwzględnić ewentualne cło i vat, chyba że spróbujesz przez polamer lub masz kogoś kto Ci wyśle jako gift. Paypal jest bezpieczny, ale nie próbuj oszczędzać na prowizjach i przelewac jako gift, wtedy nie ma ochrony, bo to nie transakcja, formalnie.
Poszukaj, bo były już tematy o sprowadzaniu, jakby Ci się udało z Laskiem z łodzi skontaktowac, bo on sprowadzał swoją, ale dawno go na forum nie widziałem
lapierre920
Kontakt:

Post autor: lapierre920 »

Jeśli kupie używaną ramę to też muszę płacić wszystkie opłaty celne?Czytałem troche po innych forach to ludzie piszą , że raz się płaci a raz nie i zależy to głównie od celników.
Faerie
Kontakt:

Post autor: Faerie »

kupowałem dorado na pinku, gościu zaniżył cenę na wysyłce usps (200$) no i dotarl do mnie bez cla i vatu. Ale z tego co sie orientuje to loteria.
boogiel
Kontakt:

Jest loteria, z uzywanymi mniej, ale różnie bywa
Hazzelnut
Kontakt:

Post autor: Hazzelnut »

z USA sprawdzają praktycznie każdą paczkę, po przekroczeniu progu płacisz cło+vat
quake
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: quake »

lapierre920 pisze:Jeśli kupie używaną ramę to też muszę płacić wszystkie opłaty celne?Czytałem troche po innych forach to ludzie piszą , że raz się płaci a raz nie i zależy to głównie od celników.
Niezaleznie od tego, czy czesc jest nowa czy uzywana, oplaty celne "musisz" zaplacic. Czasem sie udaje, ze przejdzie bez oplat, ale to czysty fuks ;-)
MaxxisDH
Kontakt:

Post autor: MaxxisDH »

A jak jest na przykład kupując z londynu to co dochodzi coś do tego bo zastanawiałem się nad foxem , ale boje sie wysyłać kase w ciemno niby przez Paypal , a pytanie bo gość wystawił foxa na ebay, czy to jest jeszcze bardzie bezpieczne niz Paypal , a pro po ile może być od kwoty prowizji za usługę jeżeli rzecz kosztuje 5200zł
Na zamówienie ! (spodnie ,jerseye ,gogle , kaski , ochraniacze , buzery itd ) GG:13394531
Hazzelnut
Kontakt:

Post autor: Hazzelnut »

Z londynu nie płacisz nic, paypal jest bezpieczny, o ile płacisz 'za towar' a nie 'przesyłasz hajs do rodziny' prowizja to chyba 3% (do 5k), ale to płaci sprzedający.
boogiel
Kontakt:

W ramach UE jest bez cła i podatków.
bizon123
Kontakt:

Post autor: bizon123 »

Sprawdz historie goscia na pinkbike jak duzo sprzedal i dlugo w tym siedzi to jest bezpiecznie , plac paypalem obojetne czy jako gift czy za towar , zeby bylo jak najtaniej , w usa mozna duzo zbic z ceny , wiec sie targuj , jezeli masz kogos w usa to wysyla ci kurierem z ny np doma lub innym trwa to do 6 tyg. przewaznie 4 wtedy jest wielka szansa ze bez cla , dostarczaja do domu .. jezeli usps lub ups jest to strasznie drogie plus na 100% clo i vat czyli plus ponad 40% cie wyjdzie...
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Trochę śmieszy mnie hasło pod tytułem "Sprawdz historie goscia na pinkbike jak duzo sprzedal i dlugo w tym siedzi to jest bezpiecznie".

Co za problem powystawiać nieistniejącego sprzętu na pinku przez rok czasu, pooznaczać jako sprzedane i w ten sposób zbudować sobie historię? Przecież poza śladem wystawienia nie ma żadnej pewności czy ten ktoś faktycznie to sprzedał, wysłał, a ew. kupujący towar otrzymał i w jakim stanie. Nikt tego w żaden sposób nie weryfikuje.

Ja polecam jednak za każdym razem próbować sprawę załatwić przez ebay+paypal - wtedy jest bardzo bezpiecznie. Niestety cwaniaków nie brakuje i jak się okazuje to nie jest tylko polska domena.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
Awaria
Kontakt:

Post autor: Awaria »

Faktycznie ebay + paypal jest bezpieczny, ale w sytuacji takiej jak moja, gdziew dostałem uszkodzony sprzęt musiałem zapłacić za odsyłkę, pomimo, że niczym nie zawiniłem i tych pieniędzy już nie mogłem wyegzekwować, w przypadku Niemiec nie była to baaardzo znacząca kwota, ale przy zakupie zza oceanu może już być mniej kolorowo, więc ostrożnie!
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

O tak, to faktycznie problem ... no ale lepiej być stratnym na przesyłkach niż nie odzyskać kasy.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Można zapytać czy osoba sprzedająca ma potwierdzone konto na paypalu (confirmed / unconfirmed bodajże). Osobiście potwierdziłem swoje konto na pp bo przekroczyłem jakiś tam próg przesyłu pieniędzy i musiałem wysyłać skany dowodu tożsamości, skany z przelewów na konto z ostatnich 3 miesięcy, można wysłać chyba odpis o zatrudnieniu, trzeba dodawać kartę kredytową - informacji jakby chciało się brać kredyt na mieszkanie. Jeśli ktoś jest potwierdzony to raczej nie miałbym żadnych obaw. No i jak napisano - najlepiej ebay + paypal, wtedy jesteśmy chronieni lepiej niż w przypadku samego pp.
ODPOWIEDZ