3 pytania od laika dot. nowej zjazdówki.

kuban
Kontakt:

3 pytania od laika dot. nowej zjazdówki.

Post autor: kuban »

Witam wszystkich użytkowników.

Ok. 2ms temu zakupiłem nowego Speca Demo 8.
Od jakiś 2 tyg podczas pedałowania słyszę "świerszczenie" z okolic łańcucha, czy ktoś bez oględzin może doradzić co to może być? Łańcuch jest za luźno? Ostatnio rozkręciłem i przeczyściłem wszystkie korby, nasmarowałem na nowo łańcuch i po kilku przejazdach "świerszczenie" powróciło. Dźwięk ten przypomina kręcący się metal, który o coś obciera...

Następnie, tylny hamulec piszczy podczas hamowania, rozumiem, że to tak ma być, bo klocki i tarcza muszą się dotrzeć?

I jeszcze ostatnia rzecz, sprzed kilku dni. Regulowałem sobie sprężynę w damperze i od tego momentu nie mogę jej przekręcić w żadną stronę...Tak jakby się zapiekła. Czy możliwe, że damper nie posiada już wystarczająco oleju i trzeba go dolać? Aktualnie jest ustawiony na bardzo miękko.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za tak banalne pytania... :roll:
UfuS78
Kontakt:

Post autor: UfuS78 »

1. Może to być napinacz niektóre modele tak już mają że ocierają, możesz go czymś wyłożyć w środku bądź starać się go lepiej ustawić.

2. Hamulec może piszczeć od zeszklonych klocków wyciągnij je i sprawdź, jak są przyszklone to przetrzyj papierem ściernym.

3. Tutaj nie rozumiem, co ma sprężyna do oleju w damperze? Kręcenie sprężyną w damperze nie wiele pomaga. Jak masz za miękko zmień na twardszą.

Nie ma za co. ;)
kuban
Kontakt:

Post autor: kuban »

1. Heh, to mój drugi rower i znowu to samo, ja to mam szczęście.
2. Ok, dzięki.
3. Hmn, no ja też się jeszcze nie znam... Po prostu niepokoi mnie to, że nie mogę jej wydłużyć/skrócić, tak jakby się coś zablokowało.
karopl2
Kontakt:

Post autor: karopl2 »

prawdopodobnie faktycznie o napinacz ci trze.
A co do springa to poprostu moze tak mocno skreciles ze nie mozesz odkrecic, albo sie syf zebrał na gwincie, czy cos.
ODPOWIEDZ