jaki damper do YT Tues 2.0
jaki damper do YT Tues 2.0
Pytanie głównie do użytkowników Tues'a 2.0 - jakie macie sugestie dotyczące optymalnego dampera do tej ramy? Charakterystyka tego zawieszenia jest dość progresywna, a każdy damper trochę inaczej pracuje. Chciałbym, żeby zawieszenie zrobiło się trochę bardziej liniowe. Myślałem o CCDB lub Marz MOTO C2R.
Shut up and ride...
Re:
Ludzie czy wy czytacie coś poza broszurami reklamowymi producenta? Po pierwsze bos ma po prostu kilka fabrycznych tune'ów. Po drugie zaworuje się pod krzywą przełożenia, wiekszośc ram 10.5'' damperem ma przełożenie 2.3:1 i prawie żadna z nich nie ma skomplikowanej krzywej przełożenia jak np. Evil czy nie ma podwijki degresywnej jak Sunday wiec o ile bos nie był w czymś dziwnym to nie będzie żadnego problemu. Róznica w ustawieniu Bosa pod Makulu czy YT pewnie jest znikoma, a fabrycznie to pewnie jej nie ma.Sandwitch pisze:BOS sprzedaje dampery tylko dedykowane pod konkretne ramy, kolega miał na myśli że kupując "inny" damper BOS`a może on być zaworowany pod zupełnie inną ramę i w Tuesie zachowywać się jak kupaMi osobiście bardziej do gustu przypadł BOS niż ccdb
No właśnie mi Kage RC pracuje słabo, nie wykorzystuje pełnego skoku, nawet SAG nie osiąga 30% (waże ciut więcej niż zakres sugerowany przez YT dla sprezyny 250). Może to nie kwestia progresywnosci, tylko tam za dużo oleju jest (jak fabrycznie w Boxxerach)? Kompresje mam na minimum i dalej jest klocek.
@Hugoo: wiem, ze Rc4 to dobry damper bo jezdzilem na nim w poprzedniej ramie. Chodzi mi bardziej o zachowanie w Tues'ie. Dlaczego twierdzisz, ze CCDB to slaby pomysl do Tues'a?
Spaced - Ok, teraz juz wiem, ze RC4 bedzie bardziej progresywny niz CCDB. Thx
@Hugoo: wiem, ze Rc4 to dobry damper bo jezdzilem na nim w poprzedniej ramie. Chodzi mi bardziej o zachowanie w Tues'ie. Dlaczego twierdzisz, ze CCDB to slaby pomysl do Tues'a?
Shut up and ride...
Re:
Jak sagu 30% nie ustawiłęs to jak ma Ci pracowac całym skokiem? To nie wina dampera tylko tego, że masz złą spreżyne.endor pisze:No właśnie mi Kage RC pracuje słabo, nie wykorzystuje pełnego skoku, nawet SAG nie osiąga 30% (waże ciut więcej niż zakres sugerowany przez YT dla sprezyny 250). Może to nie kwestia progresywnosci, tylko tam za dużo oleju jest (jak fabrycznie w Boxxerach)? Kompresje mam na minimum i dalej jest klocek.
A tłumienie kompresji z sagiem nic wspolnego nie ma.
Re:
Liczy sie sag, a nie cyferka na sprezynie. Po pierwsze niektóre dampery wymagaja innej sprezyny niz wymagana plus na sprezynach stalowych potrafi byc bład po 30-40lbs.endor pisze:No, ale to trochę dziwne, że sprężyna (250 lbs) pod wagę nawet nizszą niz moja nie osiąga zakładanego SAG'u...
Re: Re:
Nie bardzo to rozumiem. Skoro producent roweru dobiera seryjnie damper z dedykowaną spręzyną pod określone zawieszenie i zakres wagi, to chyba powinno być ok? Może to kwestia kontroli jakości i tak ja piszesz jest w realu więcej lbs niż na oznaczeniu. Jest nowy - dam mu szanse, może się jeszcze rozklepieSpaced pisze:...niektóre dampery wymagaja innej sprezyny niz wymagana...

Shut up and ride...