jaki damper do YT Tues 2.0

endor
Kontakt:

jaki damper do YT Tues 2.0

Post autor: endor »

Pytanie głównie do użytkowników Tues'a 2.0 - jakie macie sugestie dotyczące optymalnego dampera do tej ramy? Charakterystyka tego zawieszenia jest dość progresywna, a każdy damper trochę inaczej pracuje. Chciałbym, żeby zawieszenie zrobiło się trochę bardziej liniowe. Myślałem o CCDB lub Marz MOTO C2R.
Shut up and ride...
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

No to CCDB . To damper totalnie liniowy i z tak szerokim zakresem ustawien , ze nawet wariat pod siebie ustawi. C2R niebrałbym bo jeszcze nie sprawdzony. Nawet ładnie działa ale cholera wie czy po sezonie defekt jakiś nie wyjdzie.
endor
Kontakt:

A jakt wyglada serwis CCDB w PL? Widze, ze Cult-Bikes nawet nie ma tego na stronie...
Shut up and ride...
MikiLcaa
Kontakt:

Post autor: MikiLcaa »

za bosem też się rozejrzyj bardzo fajny damper. Mam na nim yt i jeździłem też na yt z CCDB i gorszy nie jest :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Spider Suspensions (swoja droga to suspension to juz liczba mnoga ale nie od gramatyki są) albo BFG robia serwis DB.

Bos fajny ale z częsciami róznie i trudniej kupic tanio uzywke
pawcisq
Kontakt:

Post autor: pawcisq »

BOS to tylko jak przyszedł z tuesem w ramie. Inaczej nie jest shimowany pod nią.
CCDB only.
Spaced
moderator
Kontakt:

Z tym shimowaniem to przesadzacie. Tues nie ma dziwacznego zachowania wiec dowolny damper o tej długosci podejdzie bosa.
Sandwitch
Kontakt:

Post autor: Sandwitch »

BOS sprzedaje dampery tylko dedykowane pod konkretne ramy, kolega miał na myśli że kupując "inny" damper BOS`a może on być zaworowany pod zupełnie inną ramę i w Tuesie zachowywać się jak kupa ;) Mi osobiście bardziej do gustu przypadł BOS niż ccdb :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

Sandwitch pisze:BOS sprzedaje dampery tylko dedykowane pod konkretne ramy, kolega miał na myśli że kupując "inny" damper BOS`a może on być zaworowany pod zupełnie inną ramę i w Tuesie zachowywać się jak kupa ;) Mi osobiście bardziej do gustu przypadł BOS niż ccdb :)
Ludzie czy wy czytacie coś poza broszurami reklamowymi producenta? Po pierwsze bos ma po prostu kilka fabrycznych tune'ów. Po drugie zaworuje się pod krzywą przełożenia, wiekszośc ram 10.5'' damperem ma przełożenie 2.3:1 i prawie żadna z nich nie ma skomplikowanej krzywej przełożenia jak np. Evil czy nie ma podwijki degresywnej jak Sunday wiec o ile bos nie był w czymś dziwnym to nie będzie żadnego problemu. Róznica w ustawieniu Bosa pod Makulu czy YT pewnie jest znikoma, a fabrycznie to pewnie jej nie ma.
endor
Kontakt:

A co myslicie o Fox DHX RC4 w tej ramie?
Shut up and ride...
Spaced
moderator
Kontakt:

Chciałeś liniowy damper, rc4 jest progresywny. Poza tym bardzo dobry damper. Może nie tak dobry jak CCDB ale duzo gorzej nie jest.
Hugoo
Kontakt:

Post autor: Hugoo »

Rc4 to najlepszy sprężynowy damper...
Spaced
moderator
Kontakt:

Z szybkimi uderzeniami CCDB radzi sobie lepiej
Hugoo
Kontakt:

Post autor: Hugoo »

Zależy pewnie od ramy. Do tej pory najlepszym damperem jaki miałem jest Rc4 Kashima. CCDB w yt to raczej słaby pomysł, Rs Kage pracuje lepiej w tej ramie.
endor
Kontakt:

No właśnie mi Kage RC pracuje słabo, nie wykorzystuje pełnego skoku, nawet SAG nie osiąga 30% (waże ciut więcej niż zakres sugerowany przez YT dla sprezyny 250). Może to nie kwestia progresywnosci, tylko tam za dużo oleju jest (jak fabrycznie w Boxxerach)? Kompresje mam na minimum i dalej jest klocek.

@Hugoo: wiem, ze Rc4 to dobry damper bo jezdzilem na nim w poprzedniej ramie. Chodzi mi bardziej o zachowanie w Tues'ie. Dlaczego twierdzisz, ze CCDB to slaby pomysl do Tues'a?

Spaced - Ok, teraz juz wiem, ze RC4 bedzie bardziej progresywny niz CCDB. Thx
Shut up and ride...
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

endor pisze:No właśnie mi Kage RC pracuje słabo, nie wykorzystuje pełnego skoku, nawet SAG nie osiąga 30% (waże ciut więcej niż zakres sugerowany przez YT dla sprezyny 250). Może to nie kwestia progresywnosci, tylko tam za dużo oleju jest (jak fabrycznie w Boxxerach)? Kompresje mam na minimum i dalej jest klocek.

@Hugoo: wiem, ze Rc4 to dobry damper bo jezdzilem na nim w poprzedniej ramie. Chodzi mi bardziej o zachowanie w Tues'ie. Dlaczego twierdzisz, ze CCDB to slaby pomysl do Tues'a?

Spaced - Ok, teraz juz wiem, ze RC4 bedzie bardziej progresywny niz CCDB. Thx
Jak sagu 30% nie ustawiłęs to jak ma Ci pracowac całym skokiem? To nie wina dampera tylko tego, że masz złą spreżyne.

A tłumienie kompresji z sagiem nic wspolnego nie ma.
endor
Kontakt:

No, ale to trochę dziwne, że sprężyna (250 lbs) pod wagę nawet nizszą niz moja nie osiąga zakładanego SAG'u...
Shut up and ride...
Spaced
moderator
Kontakt:

Re:

endor pisze:No, ale to trochę dziwne, że sprężyna (250 lbs) pod wagę nawet nizszą niz moja nie osiąga zakładanego SAG'u...
Liczy sie sag, a nie cyferka na sprezynie. Po pierwsze niektóre dampery wymagaja innej sprezyny niz wymagana plus na sprezynach stalowych potrafi byc bład po 30-40lbs.
endor
Kontakt:

Re: Re:

Spaced pisze:...niektóre dampery wymagaja innej sprezyny niz wymagana...
Nie bardzo to rozumiem. Skoro producent roweru dobiera seryjnie damper z dedykowaną spręzyną pod określone zawieszenie i zakres wagi, to chyba powinno być ok? Może to kwestia kontroli jakości i tak ja piszesz jest w realu więcej lbs niż na oznaczeniu. Jest nowy - dam mu szanse, może się jeszcze rozklepie :D A w przyszłości to i tak chyba wjedzie CCDB.
Shut up and ride...
ODPOWIEDZ