Siemanko, jak w temacie chcialbym uzyskac szersze info na temat dostepnosci lozysk do sterow RF Diabolus.
Ich oznaczenie na stronie polskiego dystrybutora to MH - PO3( Ø 41x 6.5x 45) a cena to 60zl za sztuke. w ogole tam gdzie dzwonilem po hurtowniach nie ma nawet takiego rozmiaru. z mojej dedukcji wynika, ze sa one stozkowe, jakos turbo uszczelniane i o podwyzszonej precyzji.
mam do wymiany 2 lozyska i nie chce za nie bulic tyle ile za nowe stery.
ktos kolowal kiedys takie lozyska? jakies zamienniki? czy rf zrobilo swoj standard i kupuj pan nasze.
dzieki za jakas odp, pozdrower
Łożyska do sterów Race Face Diabolus
-
- moderator
- Kontakt:
Hmm...
Mam te stery i sa tam zwykle kulki. Co wiecej, po ~dwoch latach jazdy, przy wyjmowaniu amora, oba lozyska sie zdezintegrowaly i zbieralem te kulki z podlogi...
Jedno lozysko kupowalem oryginalne, wlasnie za 60pln. Ze wzgledu na to, ze zewn. pierscienie tych lozysk baaardzo sztywno siedzialy w miskach sterow, rozebralem to oryginalne lozysko, wyjalem wianek (z kulkami
) i wewn. pierscien i wlozylem na miejsce starego. Drugie lozysko mam wciaz fabryczne - za kazdym razem jak wyjmuje amora, musze wsadzic na miejsce przynajmniej kilka kulek :P
Nie zmienia to faktu, ze stery mam juz prawie dokladnie 10 lat, przezyly 6 ram... a pomimo lozysk w stanie jak wyzej, nie maja nawet minimalnego luzu i kreca sie idealnie.
Co do samych lozysk - moze dla pewnosci zmierz je sam (zrobilbym to u siebie, gdyby nie to, ze nie chce mi sie kulek znow zbierac...)? Jak bedziesz mial potwierdzone wymiary, to zadzwonie do kumpla, ktory pracuje w hurtowni lozysk. Moze cos wyczaruje, albo przynajmniej zaangazuje sie w poszukiwania
.
Mam te stery i sa tam zwykle kulki. Co wiecej, po ~dwoch latach jazdy, przy wyjmowaniu amora, oba lozyska sie zdezintegrowaly i zbieralem te kulki z podlogi...
Jedno lozysko kupowalem oryginalne, wlasnie za 60pln. Ze wzgledu na to, ze zewn. pierscienie tych lozysk baaardzo sztywno siedzialy w miskach sterow, rozebralem to oryginalne lozysko, wyjalem wianek (z kulkami

Nie zmienia to faktu, ze stery mam juz prawie dokladnie 10 lat, przezyly 6 ram... a pomimo lozysk w stanie jak wyzej, nie maja nawet minimalnego luzu i kreca sie idealnie.
Co do samych lozysk - moze dla pewnosci zmierz je sam (zrobilbym to u siebie, gdyby nie to, ze nie chce mi sie kulek znow zbierac...)? Jak bedziesz mial potwierdzone wymiary, to zadzwonie do kumpla, ktory pracuje w hurtowni lozysk. Moze cos wyczaruje, albo przynajmniej zaangazuje sie w poszukiwania

Race face a niech strace... zamowilem 2 oryginalne z ich strony, ciekawe jaki balet sobie za ten hajs odjebia. ja mam je juz 5 lat i uwazam za turbo pancerne. po takim czasie lozyska zwyczajnie mogly odmowic posluszenstwa. z tym, ze moje zdezintegrowaly sie zupelnie i zadnej opcji odratowania nie bylo. mialem ten sam problem z zapieczona bieznia w misce, ale sobie poradzilem malym punktakiem. dzieki panowie za rady, kryzys zazegnany, tylko czekac na przesylke
pozdrower

Brring