Korekcja położenia osi piasty wielobiegowej

Moherek993
Kontakt:

Korekcja położenia osi piasty wielobiegowej

Post autor: Moherek993 »

Siemanko! Mam problem z kółkiem złożonym na piaście Shimano Nexus 7. Otóż kółko nie jest idealnie w linii z ramą i przednim kołem. Chciałem założyć oponę o 0.2 cala szerszą niż seryjna (Conti CityContact 28x2.2) i niestety się nie da. Z jednej strony dolnych widełek jest przerwa na grubość kciuka, z drugiej opona ociera (strona łańcucha). Da się coś z tym zrobić? Wiem, że tematyka forum jest zdeczkę inna, ale liczę na Waszą pomoc :)
kycho
Kontakt:

Post autor: kycho »

To piasta biegowa więc nie grzebałbym w niej, bo się skończy nerwicą heh :)
Z osią nic nie zrobisz, bo jak włożysz koło do ramy to tylne haki siedzę przy "bębnie" piasty i niezależnie czy ośka będzie X cm w lewo czy prawo, samo koło będzie ciągle tak samo. Zresztą tu z osią i tak się chyba nic nie da zrobić, bo ona ma swoje ściśle określone położenie uwarunkowane całym mechanizmem, którego narąbali w środku jak 100 pieronów ;)

Po pierwsze jakie haki masz w ramie? Koło można krzywo przykręcić i będzie uciekać na jedną stronę, w szczególności przy hakach poziomych. Zwróć na to uwagę.
Jak jesteś pewien, że dobrze, równo przykręciłeś koło to najprawdopodobniej jest źle wycentrowane. Robiłeś sam, czy kopiłeś gotowe? Trzeba ponownie wycentrować przesuwając koło prawidłowo w osi.
Jak nic z tych rzeczy nie pomogło to jest nie halo i coś jest rąbnięte, czyli grubszy problem.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Z tego co napisałeś wynika, że prawdopodobnie koło jest źle zaplecione, powinno być skierowane nieco bliżej napędu.
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Mongolski
Kontakt:

Post autor: Mongolski »

poluzuj delikatnie szprychy, połoz kołko na ziemi przeciagnij kawałek w nalezna strone, a reszte dociagnij szprychami ;] tez mam nexusa i jest mozliwosc, ze ktos zle dobrał szprychy, po stronie napedu sa za dlugie i kolo ucieka w lewo.
ps
mozesz tez przeciagnac kolo na konusach, ale nexus jest dosc szeroki i nie bedzie pola manewru przy klasycznych ramach 28"
enduro/ fr/ street  www.pinkbike.com/u/mongolski/
ODPOWIEDZ