sprzedaż roweru problem!

misiekmisiu
Kontakt:

sprzedaż roweru problem!

Post autor: misiekmisiu »

Witam.
W tym temacie nie chcę, przedstawić oferty mojego roweru czy coś w tym stylu.Generalnie chciałbym sie was zapytać o coś poniewąż, ostatnimi dniami sprzedałem swój rower, nie będze pisać jaki i niech tak lepiej zostanie opisałem mojemu kontrahentowi wszystkie części jakie były w roweże jedyne co nie napisałem to o tarczach lecz dodałem je osobno do kartonu opisałem praktycznie wszystkie mankamenty itd jedyne chyba co może być nie tak to wylewający sie olej z ham jednak jest to sprawa przykręcenia zbiorniczka.Kontrahentowi przedstawiłem jasno co jak wygląda poszczególne przedmioty.Miałem mu odpowietrzyć ham jednak nie miałem czasu i napisałem mu o tym.Niechce wyjść ja jakiegoś zodzieja/oszusta bo nim nie jestem zależało mi tylko na sprzedaży roweru,napisałem jeszcze w opisię,że rower wymaga i tak z czasem wkładu finansowego,i że proszę o przemyślane kupno roweru i że, zwrotów towarów nie przyjmuję ponieważ jestem osobą prywatną a nie prowadze żadnej działalności gospodarczej.I tu moje pytanie obawiam się że kontrahent będzie chcieć zwrotu roweru lub czegoś typu sprawa sądowa czy zgłosi to na policje niewiem w sumie czemu tak jakoś nachodzą mnie takie myśli ale ludzie w końcu sa różni i nie wiadomo co im odbije ;) lub coś nie pasuje ?
Pozdrawiam misiekmisiu :).
Yard
Kontakt:

Post autor: Yard »

Kupujący ma prawo do zwrotu zakupionego towaru przez okres 10 dni, bez podania powodu, warunkiem jest to, że towar nie może posiadać śladów użytkowania, innych niż sprzęt posiadał.

Jeżeli jest jakaś wada, której nie podałeś, a zwrotu nie będziesz chciał przyjąć może on założyć sprawę w sądzie gdyż jest to rękojmia Art. 556> K.C.
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Tłumaczysz się, mimo, że jeszcze nic się nie stało. Tak robią ludzie, których gryzie sumienie, więc zastanów się poważnie, czy jako kupujący przyjąłbyś rower z zatajonymi informacjami, o których piszesz. Może być tak, że niepotrzebnie się nad tym zamartwiasz, ale jak masz wątpliwości sam, to licz się z tym, że kupujący faktycznie może zażądać jakichś działań. Na Twoim miejscu zaproponowałbym mu wtedy pokrycie kosztów odpowietrzenia hamulca - sam może nie umieć, nie mieć czasu, albo po prostu nie chcieć tego robić, bo miało być ok.

Jest tu na forum niepisana zasada, że każdy jest uczciwy wobec innych, a ci nieuczciwi są piętnowani i wypraszani.
Kwiat126p
Kontakt:

Post autor: Kwiat126p »

Yard - bzdury(tak to każdy by chciał!). Zwrocic towar to sobie możesz jak kupujesz od firmy tylko i wyłącznie a osoba prywatna może rozważyć co najwyżej twoją reklamację ale nie musi - tak to wygląda w świetle prawa a nie regulamineczczczków z allegro ktorymi mozna sie podetrzeć :) Ostatnio musialem sie niestety mocno doedukować o tej kwestii bo też zwracałem towar. Jak założy sprawę cywilną w miejscu zdarzenia lub zlożenia pozwu to pewnie bedziesz jeździł do niego do sądu i jak przegrasz będziesz bulił jeszcze więcej. Więc lepiej zwrocić kasę i towar albo pokryć koszta naprawy czy wymiany jakiś elementów.

http://olx.pl/oferta/giant-brass-2-rst- ... 6ozet.html

to ten? Teraz wiem czemu tak tanio! :)
misiekmisiu
Kontakt:

Ale ja niemam nic do ukrycia po co mam coś ukrywać żeby mieć jeszcze większe problemy po prostu opisałem co i jak i sie pytam jakie mogą być konsekwencje takiej sprzedaży nikogo jeszcze nigdy nie oszukałem ani nikomu nic nie ukradłem tylko pisze co i jak chce też troszkę zapoznać się z tematem,co i jak bo jako sprzedający powinieniem trosze sie znać nad tym i wiedzieć co gdyby więc się pytam w razie czego ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Jesli hamulec wystarczyło tylko dokręcić i nie poświęciłeś 10 sekund na to przed wysyłką to albo ściemniasz albo masz dwie lewe ręce, w tym przypadku roweru też nie warto by brać.
misiekmisiu
Kontakt:

Dobrze ale jeszcze wlicz to że śpieszyłem się z wysyłką ponieważ jechałem po drodze do szpitala aby ściągneli mi gibs z połamanego paznokcia a w innych dniach nie miałem czasu ponieważ musiałem pomóc w rodzinych sprawach.I dlatego nie warto brać roweru ? a jeśli kontrahent to zrozumie że podałem mu całą specyfike która będzie się zgadazać i to jakie ma tam + jak i - rower to też jestem oszustem ? chyba też osoba która kupuje rower gdzie również mówiłem o wkładzie finansowym musi się z nim liczyć jak pisałem wcześniej nikogo niechce oszukać lecz powiedział bym edukować się troszkę na ten temat co i jak żeby mieć wiedze na przyszłość i wiedzieć jakie obowiązują mnie jak i mojego kontrahenta prawa ;) więc wypraszam sobie komentarze pod mój adres że, jestem taki i taki bo z żadnym z was nie przeprowadzałem żadnych transakcji to jak może cie coś o mnie wiedzieć ? ;)
ps.sorki za błędy
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Ok, to teraz patrz:
Gość kupił rower od Ciebie coś mu nie pasuje, w czym masz problem żeby go zwrócił?
Chciałbyś żeby ktoś Ciebie potraktował tak samo?
Czy tą sprzedaż traktujesz jako "ufff sprzedałem to w końcu, teraz mnie wszystko jeb**!"
?
misiekmisiu
Kontakt:

Już tyle razy zostałem tak potraktowany że, towar lub coś sie nie zgadzało ale jiechce robic komuś na złośc tylko pytam rozumiem ciebie w 100% że powinienem też szanowac kontrahenta ;)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Ja gościa rozumiem. Sprzedając używane części każdy subiektywnie podchodzi do sprawy oceny ich stanu.

Ile razy okazywało się, że mino setki zdjęć, mówienia o tym co jest nie tak ze sprzętem, w szczegółach jakiś "znawca", łowca okazji nie doczyta, czy pomyśli "gość pewnie przesadza" i potem Ci sapie bo "coś".

Zdarzają się nieuczciwi sprzedawcy jak i kupujący. A to, że nie poświęcił 10sec. na przykręcenie śrubki to nie Twoja sprawa póki powiadomił o tym kupującego, bo np. braku odpowiedniego klucza nie mogłeś wziąć pod uwagę, prawda?
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Sprawa wbrew pozorom jest bardzo prosta. Sprzedajesz, robisz jak najwięcej zdjęć, przede wszystkim części które mają jakąś wadę, wszystko dokładnie opisujesz kupującemu, nic nie zatajasz. Jesteś uczciwy wtedy i nie masz się czego bać, w razie czego masz dowód w postaci korespondencji/ogłoszenia/zdjęć. Jeśli natomiast coś zataiłeś i to gryzie, w takim razie jak najbardziej zasługujesz na baty.
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Re:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Yard pisze:Kupujący ma prawo do zwrotu zakupionego towaru przez okres 10 dni, bez podania powodu, warunkiem jest to, że towar nie może posiadać śladów użytkowania, innych niż sprzęt posiadał.
Nie wiem chłopie gdzie to przeczytałeś, ale zaktualizuj dane bo bzdury klepiesz ( bez urazy ). Prawo do 10cio dniowego zwrotu należy się tylko w sytuacji gdy osoba prywatna kupuje towar przez internet od sprzedawcy prowadzącego zarejestrowaną działalność gospodarczą ( firma ). W sytuacji gdy kupujący dokonał zakupu towaru występując na fakturze jako firma, a nie osoba prywatna - wtedy automatycznie okres rękojmi jakiej musi udzielić sprzedawca skraca się z dwóch lat do roku. Ponad to jeżeli ktoś dokonał powyższego zakupu jako firma, wtedy sprzedawca ( również firma ) posiada prawo do odmowy zwrotu towaru, z uwagi na to że przedmiot najprawdopodobniej będzie użytkowany w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą, a tego Ustawa o Szczególnych Warunkach Sprzedaży Konsumenckiej nie przewiduje.

W sytuacji gdy kupujący jest osobą prywatną, kupuje przedmiot od firmy i chce dokonać zwrotu - ma 10 dni od momentu odebrania paczki ( liczy się data podpisu na liście przewozowym kuriera ) na zgłoszenie chęci zwrotu towaru. Po tym czasie ma kolejne 14 dni na odesłanie towaru na własny koszt. Sprzedający zobowiązany jest zwrócić kupującemu całą wartość towaru odjąć koszty wysyłki i ma na to równe 14 dni kalendarzowych od momentu zgłoszenia przez kupującego chęci zwrotu.

Podsumowując - jedyne co Ci grozi to przypadek w którym kupujący zgłosi niezgodność towaru z opisem, a na to ma z tego co pamiętam dwa lata, jednak jeżeli nie zrobi tego w ciągu pierwszych 6 miesięcy, wtedy będzie musiał mocno się postarać aby udowodnić że rzeczywisty stan przedmiotu odbiegał od towaru wystawionego na aukcji.

Nie jestem prawnikiem, ale prowadzę spory sklep internetowy wysyłający średnio 300-400 paczek miesięcznie więc trzeba wiedzieć co i jak.
misiekmisiu
Kontakt:

dobra a jak powiedzmy, kupujący po 2tyg chce oddać rower a pomalował rame itd akurat niemam takiej sytuacji ale sie putam
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

ma prawo oddać jak przedmiot odda w takim stanie w jakim kupił, a jak pomalował to dupa. Chyba że Ci się nowe malowanie podoba ;p
KubaLa
moderator
Kontakt:

Re:

Post autor: KubaLa »

MUSZEL pisze:ma prawo oddać jak przedmiot odda w takim stanie w jakim kupił, a jak pomalował to dupa. Chyba że Ci się nowe malowanie podoba ;p
??? Nie ma takiej opcji, żeby mógł oddać. Obowiązują jedynie zasady rękojmi.
Z gówna bata nie ukręcisz.
misiekmisiu
Kontakt:

Re: Re:

KubaLa pisze:
MUSZEL pisze:ma prawo oddać jak przedmiot odda w takim stanie w jakim kupił, a jak pomalował to dupa. Chyba że Ci się nowe malowanie podoba ;p
A czy rękojmia obowiązuje jeżeli kupujący naruszył stan roweru w jakim go wysłałem w sensie powiedzmy przemalował ramę jak mowiłem zmienił coś ? i do ilu dni obowiązuje ta rękojmia ?
KubaLa
moderator
Kontakt:

Nie ma tego wiele:
http://www.przepisy.gofin.pl/przepisy,3 ... -wady.html
Przeczytaj całe, wszystko jasno napisane :)
MUSZEL
Kontakt:

Re: Re:

Post autor: MUSZEL »

KubaLa pisze:
chodziło o podkreślenie, że jak pomalował to już całkowita klapa ;)
KubaLa
moderator
Kontakt:

Jakby nie pomalował to też całkowita klapa :P
ODPOWIEDZ