Tarcze do mongoose fireball

Sierra02
Kontakt:

Tarcze do mongoose fireball

Post autor: Sierra02 »

Serdecznie witam.
Niedawno kupiłem rower Mongoose Fireball, a teraz muszę wymienić tarcze hamulcowe i tu jest problem, bo w żadnym sklepie rowerowym w mojej okolicy nie mogę kupić tarczy z takim rozstawem śrub. A na allegro itp. wszystkie tarcze wyglądają tak samo, a na dodatek nigdzie nie pisze jaki mają rozstaw śrub... Jeśli ktoś wie jaką dokładnie tarczę muszę kupić lub skąd to bardzo proszę o pomoc. :oops:
Z góry dziękuje i pozdrawiam :wink:
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Ja może głupi jestem... Ale są tak naprawdę dwa standardy mocowania tarcz hamulcowych
- Centerlock - stosowany przez Shimano
- IS - stosowany przez praktycznie resztę świata
(Jeszcze jest jakiś patent Cannondale na cztery śruby do kolarzówek, ale to można pominąć...)
Więc jeśli masz piastę z mocowaniem tarczy na 6 śrub - musi to być standard IS. Co by oznaczało, że pasuje każda pierwsza lepsza tarcza na 6 śrub.

No i podajesz model ramy a nie podajesz modelu piasty. Nie ogarniam.

[Edit
Były mocowania tarcz:
- Centerlock
- I.S.
- AMP na 6 śrub - przestarzały
- Cannondale na 4 śruby - przestarzały
- tarcze nakręcane na gwint - przestarzały
- Hope na 5 śrub - przestarzały
- Hope na 3 śruby - podobno wykorzystywany, ale na oczy nie widziałem...
- Rohloff na 4 śruby - rozstaw 65mm, taki sam jak zębatki...
- Rock Shoc na 3 śruby - przestarzały.
/Edit]
Sierra02
Kontakt:

No niby tak, ale mam w piwnicy 4 stare tarcze i żadna z nich nie pasuje, w sklepach też tego nie mają, a przez internet trochę strach kupować. Co więcej widziałem na internecie jedną tarcze, która miała napisane w opisie że rozstaw śrub wynosi 24mm, a inna miała 22,5mm czy takie różnice są ważne? :P
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

W markaciakach kiedyś stosowali niestandardowy rozstaw. Dziwne piasty do których nie można dostać normalnych tarcz. Może masz właśnie takie?
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Chińczyk mógł zrobić sobie dosłownie wszystko do swoich rowerów. Ich nie obchodzą zupełnie standardy, robią wszystko po swojemu ;)
Nawet spotkałem się z czymś takim jak aluminiowa tarcza hamulcowa. Nie na aluminiowym pająku a zwyczajnie aluminiowa. Cholerstwo na 4 hamowania...
Ogólnie to tych Mongoose pakowali normalne piasty, masz oryginalne koło z tego roweru?

Doh, właśnie na Fireballu sobie zrobiłem dziurę w mięśniu czworogłowym... ;P
Sierra02
Kontakt:

Tak koło jest oryginalne. Dalej nie wiem co mam robić, jutro pójdę jeszcze do rowerowego i się popytam czy mógł by mi taką tarcze załatwić :P
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Podaj model piasty, zdjęcia zrób bo aż się nie chce wierzyć.
Z gówna bata nie ukręcisz.
ODPOWIEDZ