Jak przystosowac osprzet do DangerousMike'a

dmet
Kontakt:

Jak przystosowac osprzet do DangerousMike'a

Post autor: dmet »

Witam wszystkich. Zaczne od tego ze pisze z telefonu ktorego do dzis nie ogarniam wiec prosze mi wybaczyc sposob pisowni. Jezdzilem do tej pory mtb w stylu dirt street mialem rame underground. Aktualnie przesiadlem sie na dangerous mike z miekka rama. O Dh wiem tyle co jezdzilem tam rowerem do dirta :D czyli od strony mechaniki NIC. Stad kilka moich waznych pytan, ktore tez mam nadzieje, ze odpowiednio sprecyzuje. I bede wdzieczny za wszelkie wskazowki dotyczace wlasciwego uzytkowania tego sprzetu. Ddal bym fotki ale
1- chcial bym sie dowiedziec jak ustawic katy ramy. Czy damper jest w odpowiednich otworach, niewiem jaka jest roznica i czy tak jak teraz jest dobrze. Z tylu i przodu sa otwory i podejzewam ze maja spore znaczenie.
2-bardzo zalezy mi na tym by ktos podzielil sie wiedza na temat regulacji samej amortyzacji. Pomijajac SAG bo tu juz chodzi o feeling. W damperze sa zwykle 2 srubki. U mnie widac jedna, czy tamta "odpadla" ta ktora mam sprawia ze amor chodzi twardziej lub lzej. Ta ktorej nie ma to chyba tlumienie odbicia ? Czy moze nie odpadla a poprostu jej tam ma nie byc.. Oraz co reguluje gdy krece sprezyna . No wlasnie strasznie to pomotane a ja niewiem jak sformulowac odpowiednio pytania.
3 Mam z przodu marcepana i tez niewiem jak o niego dbac, co musze wiedziec o nim, itp. Oraz tez ktore pokretla sa od czego i jak najlepoej je ustawic.
Powiem tak ze w dh jezdzilem nawet bmxem ( tak to szalone ale dh mnie krecilo od zawsze) wiec nierownosci nie przeszkadzaja mi. Chcial bym ustawic rower tak bym mogl skakac murki dlugie schody, dropy i rozniaste hopki i dual. Odlozyl bym sag na bok. Zalezy mi.na tym by amory sie nie psuly i nie meczyly ramy. Czy ktos dal by rade mjiejwiecej krok po kroku poinstruowac mnie ? Dodaje foty byscie wiedzieli o co chodzi. Rozmiar ramki to chyba M . Czy ktos z was seteisowal tego marcocha i moze podac schemat lub instrukcje ?
resized11qbb.jpg
resized11(1).jpg
resized11q.jpg
resized11q.jpg
Załączniki
resized11qbxn.jpg
dmet
Kontakt:

Post autor: dmet »

Zero ? Napewno ktos z was wie cos, nikt nie odpisze bo jestem swiezakiem ? Nie mam gdzie dowiedziec sie o takie rzeczy bo w moim miescie nikt nie jezdzi w dh. Wola skatepark i street..
Tylni amor ma lekki luz wiec chce zaczepic go inaczej lecz wtedy nie wejdzie bo ten dzyndzel bedzie wadzil. Mozna amor odwrocic tym dzyndzlem do dolu ? Czy tam jest jakis smar czy cos i musi byc nad sprezyna ? Orientuje sie ktos czy faktycznie tam nrakuje srubki czy tak ma byc / ? Nie ma tam zadnego numeru modelu czy cos. Jest tylko burner napis i tyle. I sama sprezyna tez niewiem czy dokrecic do konca czy do poczatku. Mam gdzies posrodku ja. Trwardosc i miekkosc ustawiam srubka no to do vzego ta sprezyna w sumie ?.. Heeeelp ! Nie moge znalezc zadnej instrukcji w internecie. Nawet nie ma takiej firmy. Szczatkowe info i pare fotek innych modeli. Kto mi pomoze jak nie to forum ? No chlopaki licze na was. Zna sie ktos na tym ? Niewiem co robic ani nawet jak szukac info. Nie istnieja takie terminy jak " jak ustawic damper w dangerous mike" no kurde litosci ;) dodam puzniej foto jak damper jest zamontowany jest na podkladkach dlatego jest luz i szukam innego rozwiazania.
skytex12
Kontakt:

Post autor: skytex12 »

Ten dzyndzel to zbiorniczek wyrównawczy. On to i na kierownicy może być więc tak - możesz odwrócić damper zbiorniczkiem do dołu.
Oraz co reguluje gdy krece sprezyna
Samą sprężyną jak kręcisz to nic nie regulujesz. Zauważyłeś pewjie nakrętkę na jej końcu? To właśnie jak kręcisz tą nakrętką to ustawiasz naprężenie wstępne. To potrzebne do ustawienia SAGu.

Co do tych regulacji to dobrze by było jakbyś podał model tego dampera albo chociaż porobił mu kilka dokładniejszych zdjęć bo tak to nikt nie wywróży Ci czy fabrycznie masz regulacje odbicia czy nie.

A o Marcoka się dba jak o każdy inny amor. W sezonie psikasz brunoxem po lagach a jak sezon się kończy to robisz mu serwis czyli zmiana oleju itp. To tak szybko mówiąc. A budowa monstera jest taka banalna że nawet ktoś kto nigdy dwupółki na oczy nie widział to spokojnie mógłby samemu wykonać pełny serwis.

A regulacje to pewnie naprężenie wstępne, powrót i możliwe że szybka i wolna kompresja. Ale nie wiem jak te stsre marcoki z regulacjami stoją, poszperaj na necie a na pewno znajdziesz.
http://www.pinkbike.com/u/bizon1807/
Specialized Demo 8 2010 + Rock Shox Boxxer Team 2011
Zalas
Kontakt:

Post autor: Zalas »

W kwestii amortyzacji użyj szukajki na forum a załatwisz 3/4 swoich problemów.
Dalej. Sam założyłem kiedyś temat "Wiadomości o amortyzatorach" i tam się pojawiło parę linków które bardzo mi pomogły i pomagają do dziś jak coś mi z bani wyleci.
Nie wyskakuj od razu z grubej rury, że "jesteś świeżakiem na forum i nikt ci nie chce pomóc" bo ja też jestem świeży a mimo wszystko dostaję odpowiedzi. Temat jak ustawić DM'a jest trochę zbyt ogólny... Lepiej było by zrobić oddzielny temat do oddzielnego problemu. np "Jak ustawić damper"
I piszesz tam, że nie wiesz co to za damper ale dodajesz fotki z każdej strony to może ktoś go rozpozna albo wyczaji gdzie są regulacje :) I piszesz jeszcze np swoją wagę i opisujesz dokładnie całą resztę problemu... Podobnie z przodem możesz zrobić, zapytać się o regulacje co do czego + fotki pokrenteł itd a odnośnie jak ustawić znajdziesz odp w szukajce na forum lub w tym moim temacie :) Odnośnie dbania o amor też było milion razy na forum i był drugi milion wymienionych specyfików i sposobów użycia :) Szukajkę znajdziesz z lewej strony na pomarańczowym pasku u góry forum :P
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
sneakerheadg
Kontakt:

Post autor: sneakerheadg »

Ogolnie to ten DM to najmniej sztywny full o jakis slyszalem.
Zalas
Kontakt:

Re: Odp: Jak przystosowac osprzet do DangerousMike'a

Post autor: Zalas »

Ale gosc nie pyta o twoja opinie tylko jak ustawic... a wydaje mi sie ze np sign fr jest mniej sztywny...
Poza tym ja właśnie kupiłem DM 4.0 i i ramka trochę zajechana ale ani grama luzu :)
Specialized Big Hit III 07r + 888 RC 2005r 170mm
ODPOWIEDZ