Montowanie korby Zee i napinacza Dartmoor Trail One

klepow
Kontakt:

Montowanie korby Zee i napinacza Dartmoor Trail One

Post autor: klepow »

Witam,
Chwilkę temu wyposażyłem się w zestaw jak w temacie, ale po montażu działa to średnio. Wiem, że w 1x10 nie będzie idealnie i będzie przekos, ale tutaj łańcuch baaardzo szoruje o napinacz, a pedałowanie do tyłu jest prawie niemożliwe, bo szersze ogniwa łańcucha praktycznie zatrzymują się na napinaczu.

Obrazek
Obrazek

Teraz pytanie. Zee na hollowtechu 2 ma pod suportem dwie podkładki od strony zębatki. Mocując napinacz stwierdziłem, że jest dość gruby i dałem go zamiast jednej podkładki, jest więc jedna podkładka i napinacz. Powinno tak być, czy jednak dać dwie podkładki?

Generalnie chodzi mi o wyeliminowanie tego, co na obrazku, a niestety nie mogę po prostu dać podkładki pod całą dolną rolkę tak, żeby nie szurało z prawej strony (tam gdzie się styka) bo wtedy szoruje z lewej (tam, gdzie teraz jest 0.5mm). Czy w ogóle to zostawić, i się plastik wyrobi? Niby występuje to tylko na dwóch najwyższych biegach, ale no mimo wszystko, tym bardziej, że z poprzednim zestawem miałem duże problemy z przekosem/zębatką (dosłownie się rozpadł, rozerwał od środka łańcuch), i chciałem żeby teraz było ideolo, a tu taka lipa.
SBT
Kontakt:

Post autor: SBT »

Witam,
Nie myślałeś, żeby włożyć podkładkę pod samą rolkę (patrz kolor zielony)?
7oqInRN.jpg
Co prawda w napędzie 1x9, ale miałem podobny problem. Jedna podkładka rozwiązała problem. Niby rozwiązanie trochę kombinowane, ale próbowałem ustawień z podkładkami suportu i wszystkimi możliwymi manewrami napinaczem - nic nie pomogło. Napisałeś też "Czy w ogóle to zostawić, i się plastik wyrobi?". Może tylko w moim przypadku tak się stało, ale zamiast klatki wyrobiło mi się ramię korby. Jeżeli ma to jakieś znaczenie to mam zestaw SLX + Cloud Perform.
Tyle ode mnie, pozdrawiam.
Puncu
Kontakt:

Post autor: Puncu »

Napisz co to za rama, czy zastosowałeś adapter pod suport czy zamontowałeś na mocowaniu ISCG w ramie.

Jaką masz szeroką mufe?

Jeżeli masz mufe 68mm i mocowanie w ramie do napinacza to daj dwie podkładki pod miske od strony napędu i jedną od strony lewej korby.
Jeżeli masz masz mufe 73 to analogicznie usuwasz po jednej podkładce z każdej strony.

Jeżeli do masz ogarnięte to idziemy dalej. W przypadku gdy mamy adapter napinacza pod miske suportu to musimy zastąpić podkładkę tym właśnie adapterem. A którą? Ze zdjęcia sugeruje tą bliżej korby.

Jeżeli to masz 100% pewności poprawnego montażu możemy powiedzieć coś więcej.

SBT dobrze kombinuje, sam tak zrobiłem przy moim poprzednim napinaczu e13 SRS, ale najpierw sprawdź czy wrzystko dobrze złożyłeś ;)
Big Hit + 888 RC 2004r.
Big Hit + 66 RC 2005r.
Fondriest Status-X 1996r.
klepow
Kontakt:

Post autor: klepow »

Si, jest ogarnięte dobrze, jak piszesz (68mm i jedna podkładka z lewe oraz adapter i jedna podkładka z prawej). Konwerter mam między ramą i podkładką.

Jest tak: rama - adapter - podkładka - suport - korba.
Jak dam na odwrót podkładkę i adapter to wtedy będzie przekos między dolną zębatką napinacza i tarczą korby, a teraz to są prosto i ok, tylko plastikowa klatka szoruje.

Też próbowałem kombinować różnie z podkładkami w różnych ilościach, ale bezpośrednio pod kółko akurat nie dawałem (chociaż pod samą klatkę z kółkiem już tak, lipa była wtedy, bo tam gdzie teraz jest 0.5mm przerwy to znikała zupełnie i tarło cały czas mocno). Spróbuję rano dać pod to kółko zobaczę, chociaż jak dzisiaj jechałem już tak jak jest teraz to nie czułem, żeby coś źle pracowało, dopóki pedałuję do przodu a nie do tyłu :D

Jak nie zadziała ta podkładka to chyba pobawię się z pilnikiem z tymi klatkami trochę.

EDIT: Gdyby ktoś kiedyś miał takie problemy: samo się wyrobiło, od łańcucha po kilkudziesięciu km starł się trochę plastik na napinaczu i jest git.
ODPOWIEDZ