Narzędzia do kopania

aAdamus
Kontakt:

Narzędzia do kopania

Post autor: aAdamus »

Witam
Bardzo długo nie zakładałem tutaj tematu na dh-zone, a temat z serii back to the roots dlatego też wybrałem to forum.
Ostatniego czasu załapałem bakcyla do budowania tras, trochę odskocznia od tego co było do tej pory czyli wyjazdy w góry, samochód, załadunek roweru etc... Chciałbym się skupić na budowaniu lokalnych tras ale przy użyciu narzędzi które mogę zabrać ze sobą dojeżdzając na rowerze. Gdzieś na PB widziałem kiedyś takie cudo ale nie potrafię tego znaleźć. Używa ktoś może z forumowiczów takie cuda?
ps. Nie chcę zostawiać gratów typu łopata grabki w lesie :) Pozdrawiam
rafal.zwdh
Kontakt:

Post autor: rafal.zwdh »

Używałem kiedyś saperkę i siekierkę, którą przywoziłem w plecaku, ale saperki często się łamały, a poza tym trzeba było się sporo namachac taką mała łopatką.

Ostatecznie mam kilka wzmocnionych grabek kilof i szpadle pochowane w różnych częściach lasu :p
aAdamus
Kontakt:

Re:

rafal.zwdh pisze:Używałem kiedyś saperkę i siekierkę, którą przywoziłem w plecaku, ale saperki często się łamały, a poza tym trzeba było się sporo namachac taką mała łopatką.

Ostatecznie mam kilka wzmocnionych grabek kilof i szpadle pochowane w różnych częściach lasu :p
Chyba do tego się to sprowadzi :) Ostatnio nie byłem zbyt w tym temacie dlatego myślałem że jakiś producent podjął się produkcji trzonku teleskopowego z wymiennymi końcówkami typu łopada, grabki etc.
rafal.zwdh
Kontakt:

Spoko cena, za te pieniądze mógł byś zatrudnić kilka osób i wyposażyć je w klasyczne szpadle i pokazywać palcem gdzie mają kopać :p
Bert Freeride
Kontakt:

Post autor: Bert Freeride »

Przerabiałem już ten temat i pozostałem przy chowaniu sprzętu po krzakach. Dobrze schowane nie zginą, a zwykła łopata/szpadel jest dużo wygodniejsza od saperki :)

Warto pomyśleć o jakimś zabezpieczeniu narzędzi, żeby niepotrzebnie nie mokły czy rdzewiały.
rafal.zwdh
Kontakt:

Dokładnie, ja swoje grabki dodatkowo wzmocniłem kilkoma blaszkami i spawami, potem pomalowałem, żeby się nie gięły od wyrywania kamieni. Jedynie sekator biorę ze sobą do domu.
I chowam je głównie pod stosem gałęzi po wycince, albo między szczelinami w skałach.
Nieznajomy1596
Kontakt:

Post autor: Nieznajomy1596 »

"potem pomalowałem, żeby się nie gięły od wyrywania kamieni." :lol:
UMF Duncan d2 Merida+ rs boxxer rc 2011.+ Fox Dhx 5.0
aAdamus
Kontakt:

rafal.zwdh pisze:Spoko cena, za te pieniądze mógł byś zatrudnić kilka osób i wyposażyć je w klasyczne szpadle i pokazywać palcem gdzie mają kopać :p
Hahaha. Zabawne ale niestety taka prawda. Ceny z kosmosu. Zostanę jednak przy tradycyjnych narzędziach pochowanych w lesie :)
rafal.zwdh
Kontakt:

Re:

Nieznajomy1596 pisze:"potem pomalowałem, żeby się nie gięły od wyrywania kamieni." :lol:

Taka farba :D widzisz
ODPOWIEDZ