Rama Specialized demo/ Scott Gambler

Did
Kontakt:

Rama Specialized demo/ Scott Gambler

Post autor: Did »

Witam
Zamierzam kupić sobie rower Specialized demo 8 rok 2012-13
na aukcjach idzie kupić od 6000 co sadzicie o tym rowerze jak z wytrzymałością jakie wady i na co zwracać uwage.
Moja drugą opcją jest Scott Gambler 2013 i również chciał bym sie dowiedzieć jakie ma opinie
Na rower mysle wydać jakieś 7000 wiec jesli macie lepsze propozycje prosze pisać. Rower ma służyć oczywićsie do dh/fr.
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

Kupiłem ostatnio DEMO 2013 i jest nieco lepsza od starszej wersji.
Jest lżejsza, zawieszenie trochę lepiej pracuje i w przeciwieństwie do dwóch poprzednich wersji DEMO, ta nowsza wersja jeszcze mi nie pękła na wahaczu.
Chociaż sądzę że prędzej czy później to nastąpi bo taka jest polityka speca.
Wahacz w nowszym DEMO ma wyfrezowaną kieszeń w strefie wtopienia koło spawu.
I sądząc po umiejętnościach optymalizacji przekroju we wszystkich ramach speca nie jest to błąd debila projektanta tylko celowe osłabienie ramy.
Zaoszczędzili 3 gramy a zrobili karb jak cholera a mogli zaoszczędzić więcej frezując to miesjce od boku, co zapewniło by korzystniejszy rozkład naprężeń.
Ale jak już powiedziałem, jeszcze mi to nie pękło więc może będzie działać.

Jeżeli chodzi o Scotta to według mnie nie jest to dobra firma.
Specialized przynajmniej całą rame robi dobrze i celowo osłabia jedno miejsca a Scott chyba w ogóle nie analizuje jak kształt ramy wpływa na rozkład naprężeń.
Widać to chociażby w durnowatych przekrojach profili w takich ramach jak scott voltage.
Mimo że mają dostęp do hydroformowania to kształtują profile tak że przy spoinach dochodzi do cholernej koncentracji naprężeń.
Wszystkie scotty u mnie w okolicy żyły bardzo krótko.
Jeżeli chodzi o gamblera to sie nei wypowiem bo jeszcze tej ramy nie widziałem i nie jeździłem na niej.
Chociaż wydaje mi sie że ta rama to klocowaty jednozawias, którego zawieszenia waży tonę ale zrobione jest tak żeby fajnie wyglądało.

W załączniku przesyłam zdjęcie karbu koło spawu w wahaczu zrobionego przez speca.
Załączniki
DEMO KARB.jpg
Matileq
Kontakt:

Post autor: Matileq »

Ja ze swojej strony mogę polecić gamblera. Też wahałem się pomiędzy tymi dwoma ramami, jednak wybrałem w końcu gamblera bo zawsze mi się podobał. Jeżdżę na nim co prawda od niedawna jednak już mogę stwierdzić, że ramka jest fajna ze względu na wielką możliwość zmiany geo. Zawieszenie działa bardzo fajne, klei do ziemi i jest czułe, chociaż ja mam trochę słaby damper to nie mogę w pełni wykorzystać potencjału ramy. Rower bardzo fajnie skręca, jest dosyć skoczny. Bogumil wg mnie trochę nieodpowiednio stwierdził, że gambler to "klocowaty jednozoawias, którego zawieszenie waży tonę", ponieważ sama rama gambler 2013 waży 3.9kg a demo 2011 waży 4 kg, więc jest 100g róznicy, nie wiem jak z rocznikami 2012, 2013, jednak myślę, że niewiele się zmieniło.
Bogumil
Kontakt:

Post autor: Bogumil »

No to faktycznie z masą gamblera nie jest tak źle. Miejmy nadzieje tylko że brak wygięcia górnej rury nie spowoduje rozrywania spoiny łączącej ją z dolną rurą.
Może lepiej kupić rame NS fuz, nową z damperem można kupić już za 4500.
ODPOWIEDZ