Fox 40 Spring

foster
Kontakt:

Fox 40 Spring

Post autor: foster »

Witam, chciałbym zapytać szanownych forumowiczów o taka przypadłość jaką mam w moim nowym fox 40. Niestety sprężyna podczas uginania odpowiada. Czy macie jakieś sprawdzony patent aby wyciszyć to. Ponoć pomaga rura termokurczliwa, tylko moje pytanie jest takie na jakiej wysokości ją umieścić? czy da się do załatwić bez rozbierania foxa? Jeszcze nigdy nie rozbierałem 40 i mam również pytanie czy jest problem w wyciągnięciem samej sprężyny po odkręceniu górnego korka? Patrząc po wszytkach zdjęciach sprężyn do 40 widziałem że mają one jakąś taśmę na sobie, może wystarczy ją przesunąć na inną pozycję. Proszę o pomoc bo trochę mnie denerwuje ten dźwięk, a jestem zdania że lepiej zapytać wcześniej niż coś sklecić. Z góry dziękuję i pozdrawiam
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

A więc tak nawet jeśli nie otwierałeś nigdy czterdziestki, spokojnie dasz sobie rade. Akurat w goleni ze springiem nie ma nic skomplikowanego.
W moim wypadku orginalne termokurcze które były zamontowane po prostu zjechały na dół sprężyny i wystarczyło je poprawić o w ten sposób:

Obrazek

Możesz założyć tak jak w ogyginale taką grubą jak po lewej, gdzie cała spręzyna się ieści, lub jak po prawej na poszczególne zwoje. Ważne by rurki były umieszczone w mniej więcej takich odstępach jak przedstawia rysunek.

Aby ułatwić Ci rozebranie fox'a, a nie mówić wszystkiego na sucho zaglądnij tutaj :arrow:

http://service.foxracingshox.com/consum ... /40RC2.htm

:) Mam nadzieje, że pomogłem :wink:
foster
Kontakt:

crossfader18 wielkie dzięki, wszystko stało się jasne. Jeszcze raz wielkie dzięki. Pozdrawiam
foster
Kontakt:

Witam Panowie rozebrałem go i tam jest tylko jedna nakładka termokurczliwa na wysokości 3/4 sprężyny od góry, czy nałożyć jeszcze na dół??
crossfader18
Kontakt:

powinny być dwie wtedy masz pewność ze nic nie będzie Ci stukać jak już wyżej wspomniałem :roll:
damianksiazek9
Kontakt:

Post autor: damianksiazek9 »

Jak masz jedną długą, to może przetnij ją na pół i daj tak jak mówi crossfader18
foster
Kontakt:

Panowie jeszcze jedno ważne pytanie, Ile macie podkładek pod korkiem w ladze gdzie jest sprężyna. Może to jakoś wpływa na te stuki springa. Ja u siebie mam 3, fox to wersja O/V na 2013 i ma ponoć 203 mm skoku.Pozdrawiam
crossfader18
Kontakt:

Nie pamietam ale u mnie chyba jest 3 nie pamietam dokladnie za
tydz robie serwis to moge napisac
dhfox29
Kontakt:

Post autor: dhfox29 »

Witam. Nie ma co kombinowac z rura termokurczliwa. W foxach sa 3 podkladki nad sprezyna ktorymi reguluje sie skok amorka. wystaczy wyjac by zmniejszyc skok. Stukanie, odpowiadanie sprezyny to rzecz normalna w foxie czy boxxie. Mialem tak w obydwu i tez napoczatku panikowalem.

Na spokojnie, zrob tak:
odkrec gorna srube/korek od lewej goleni foxa(ta golen gdzie jest hamulec)ale rob to z wyczuciem, poloz ja na jakims talezyku lub czyms by nie dostaly sie jakies odrobinki, piasek itp. 3 podkladki wyjmij tak samo w jakies bezpieczne miejsce(beda ociekaly olejem), wyjmij sprezyne i tak samo nie pozwol by dostaly sie na nia jakies zanieczyszczenia.

termokurcza jak masz jednego to nie przecinaj na pol bo to glupota. W foxach od 2011 jest jeden termokurcz. Ja mam rocznik 2011. przesun termokurcz mniej wiecej na srodek. Mnie stukal gdy przesuwal sie od pracy na dol sprezyny. Za kazdym razem gdy otwieram lewa golen(robie to moze raz na miesiac i przed powaznymi wyjazdami w gory) dolewam lyzeczke oleju(ja uzywam motorex 7.5W)

Wsadz podkladki w takiej samej kolejnosci jak byly, zakrec srube mocno ale bez przesady i z wyczuciem!
pozdrawiam
ODPOWIEDZ