Sign FR pytanie o geo

malos86
Kontakt:

Sign FR pytanie o geo

Post autor: malos86 »

[img]Witam. Zarejestrowałem się tutaj by uzyskać opinię ludzi co jeżdżą na tym co trzeba i jak trzeba. Na emtb.pl by mi chyba obiektywnie nie odpowiedzieli ;).
Ale do rzeczy. Wczoraj zrobiłem sobie przyrząd z kątomierza, poziomicy i drutu do pomiaru kąta główki ramy. Wymierzyłem 65-66 stopni. Zaznaczam że jeździ mi się dobrze. Ale czy widelec nie leży za bardzo? W sumie odkąd wyprodukowali tę ramkę wszyscy narzekali na jej geo. Co Wy o tym Panowie i Dziewczęta sądzicie?

P.S Do ramy mam sentyment i wymieniał jej nie będę, od 2 lat jeżdżę bardzo mało. (napisałem to żeby się ubezpieczyć na wypadek ataku że ta rama to badziewie, itp;) W końcu zapłaciłem za nówkę z damperem, prosto od producenta 360zł 4 lata temu, Jakie pieniądze taka rama, jestem świadom)

Jakby ktoś zapomniał o co pytałem na początku posta, to o to czy nie leży zbytnio.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam z Lublina
Załączniki
P3209451.JPG
Moherek993
Kontakt:

Post autor: Moherek993 »

Ja bym powiedział, że geo przezajebiste jak na signa, 65-66 stopni jest w sam raz. Większy szacun bym miał jakbyś to zrobił na 2 kołach 26 ale cóż, wszystkiego mieć nie można :)
juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

a w tle drewniany prototyp damperka się szykuje:D nawet zamontowany w ramie:D
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Akurat do tego nie trzeba kątomierza :)

Wystarcza Corel Draw tam masz takową funkcję. Poziom łapiesz na osiach kół a reszta to juz tylko zabawa w zbieranie odpowiednich parametrów :)

Paczymy w lewy górny róg i odejmujemy od 90* :) co daje ładnie nawet lepszy wynik bo 64.5* Jeśli się mylę w czymkolwiek prosiłbym mnie poprawić ;)

Obrazek
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
malos86
Kontakt:

Dzięki za odzew Panowie :). Prototyp szykuję dla żony, ale na to mam jeszcze ze 3-4 lata. Najpierw musimy dziecko trochę odchować by mogło z nami jeździć :) No chyba że zamontuję krzesełko rowerowe do którejś z ram, to zaczniemy wcześniej, o ile będzie się dało ;).

Jeszcze raz dzięki za odzew.
Pozdrawiam.
timon92
Kontakt:

Post autor: timon92 »

off_road pisze:Paczymy w lewy górny róg i odejmujemy od 90* :) co daje ładnie nawet lepszy wynik bo 64.5* Jeśli się mylę w czymkolwiek prosiłbym mnie poprawić ;)

Mylisz się bo w tym przypadku nie możemy przyjąć bazy kół jako płaszczyzny odniesienia - z tyłu jest 24', a z przodu 26'.
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

64,5 to na pewno nie jest. Żeby taki kąt osiągnąć w signie to trzeba by mocowanie dampera przesunać o 20mm a ty widze masz bardzo maly offset. Jaki to damper 200 czy 190? 66 to jednak może być i geometria jest jak na ta rame bardzo dobra, suport elegancki.

Dodam tylko ze mierzenie kąta cyfrowo ze zdjecia jest baaardzo niemiarodajne, duzo tak porównywałem z miarodajnym pomiarem fizycznym i wychodzily bledy rzedu 2*. Oprócz kątomierza itp spraw można jeszcze zrobić metodą trójkąta. Mierzymy 3 odległości dolna regulacja/sruba amora - tylna oś, dolna sruba amora - mostek, mostek-tylna oś. Powstaje trojkat, obliczamy kąt znając dlugosci wszystkich boków.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

tylko twierdzenie cosinusów albo kij od szczoty i kątomierz. Takie mierzenie jaj zrobił to off-road jest niedokładne, widać że nie ma tu tyle, a poza tym
timon92 pisze:z tyłu jest 24', a z przodu 26'.
malos86
Kontakt:

Schokowafel pisze: Jaki to damper 200 czy 190?

Roco 200mm. Dorzeźbiłem adapter bo sprężyna jest za miękka. Po zamocowaniu jest cofnięty o jakieś 0,5cm. Można przyjąć że damper ma 195mm. Ale nawet jak był w oryginalnym oczku to było dobrze. Jak uda mi się dostać sprężynę 700lbs to wrócę na fabryczne mocowanie.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

No i fajnie faktycznie nie zwróciłem uwagi, że mamy tu doczynienia z kołem 24 na tyle :) Wybaczcie. Wiadomo, że machnięcie na takich pseudo pomiarach będzie ale zawsze to jakiś obraz ;)

Faktycznie wszyscy patrza na skok, kąt głowki itp.
A przedni amortyzator i jego offset? Zakładamy różnej wysokości amory z offsetem 35-70mm a to spory rozrzut ;) Który dodatkowo wpływa na feeling całości hehe.

Dla przykładu:
Glowka 65.5*
Offset 40mm
Wysokość amora 550mm

Do tego samego pakujemy offset 70mm i amora 560mm więc różnica sporawa ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

W temacie pytasz o geometrię a w poście już o kąt główki, dopiero co w innym temacie pisałem, że geometria nie ogranicza się do jednej rzeczy, to tak w ramach oświecenia :D
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

jakby zdjęcie było idealnie z boku to można było by coś zmierzyć a tak to przekłamuje obraz.
malos86 pisze: czy widelec nie leży za bardzo?
a jak jeździsz? jak do fr to wygląda to ok. Z tym że akurat kąty sign ma w miarę przyzwoite na kołach 26/24" i bez adaptera, dokładając adapter masz ze 100mm skoku, mało.
A główna wada signa to jego mizerna sztywność i tego nie przeskoczysz.
malos86
Kontakt:

Spoko koko Panowie, już wszystko wiem. Dzięki za zainteresowanie. Jak dla mnie temat do zamknięcia.
Pozdrawiam.
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

Kątomierzem ekranowym wychodzi 65 stopn;)
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
ODPOWIEDZ