Ostatnio w ramach mojej racy przeszedłem szkolenie z zakresu komponentów Shimano prowadzone, przez ich głównego serwisanta na PL.
Jak wiecie już od sporego czasu są na rynku przerzutki tylne z systemem Shadow Plus (potocznie sprzęgło). Dowiedziałem się, że wymaga ono dość częstego serwisowania, żeby całość sprawnie działała, przez długi czas.
Po krótce:
Ten mechanizm ponoć (pomimo uszczelnienia) lubi się syfić, i wypadałoby go co jakiś czas wyczyścić i naoliwić. Jak to zrobić:
1. Odkręcamy pokrywę mechanizmu, która zamocowana jest na 3 śrubkach na imbus - naszym oczom ukaże się mechanizm - nie jest on tak naprawdę skomplikowany. Całość polega na tym, że ośka od wózka jest ściskana przez coś w rodzaju metalowej opaski-sprężyny, która powoduje znacznie większy opór w obrocie tej ośki.
2. Zdejmujemy tą metalową opaskę, czyścimy wszystko wokół np. szczoteczką do zębów i nakładamy na ośkę odrobinę smaru/oliwki.
3. Przecieramy z brudu opaskę-sprężynę i nakładamy ją z powrotem na ośkę.
4. Zakładamy i zakręcany pokrywę mechanizmu pamiętając, żeby uszczelka pod nią była dobrze ułożona na swoim miejscu (jest na nią takie specjalne zagłębienie)
Gotowe!!!

Mam nadzieję, że komuś się ta informacja przyda i napęd będzie służyć przez długi czas.
Pozdrawiam i do zobaczenia na trasach