[Sudi] Mondraker Prayer 09 + 66 eta

juraski
Kontakt:

Post autor: juraski »

MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

juraski pisze:tanio wyrwałeś bo pęknięty:http://allegro.pl/mondraker-prayer-coil ... 62285.html
Amerykę odkryłeś. Chłopaki piszą o tym przez pare postów, autor tematu dobrze o tym wie i był tego świadom,
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Fajny sprzęt, gdzies na forum powinien być ten Twój poison który był za bodajże 1500zł? Tam też ciekawe części były, te rowery to dobry przykład że nie trzeba wydawać fortuny na niezły rower.
juraski
Kontakt:

MUSZEL pisze:Amerykę odkryłeś. Chłopaki piszą o tym przez pare postów, autor tematu dobrze o tym wie i był tego świadom,
wyrywkowo czytałem bo na telefonie
HiPhO
Kontakt:

Post autor: HiPhO »

juraski pisze:wyrywkowo czytałem bo na telefonie
Ahh te telefony, za małe żeby przeczytać cały trmat, wystarczająco duże, żeby wyszukać zakończoną aukcjię na allegrowie
sudix
Kontakt:

Post autor: sudix »

To, że rama była pęknięta na pewno wpłynęło na cenę jej zakupu. Myślę jednak i tak, że nie łatwo byłoby od tak z rzędu iść i za 2.5 k pln poskładać taki sprzęt na mixie nowych i używanych części.

Ja narzuciłem sobie limit z rozsądku- mogłem wywalić i kilkakrotnie więcej, ale jakoś wtedy nie byłoby frajdy- choćby z wyczekiwania na każdą upolowaną część jak na prezent w gwiazdkę ( jeszcze razi dzięki HiPho za świetnie zapakowane przesyłki, które w dodatku dotarły do mnie raz dzień przed urodzinami...spodenki tak nawiasem zostały i może przydadzą się w przyszłości- ba nawet była nadzieja, że niedalekiej, ale została rozwiana kilka dni temu ).

Powiało już nieco buractwem, teraz wrócę do tematu ;)

GgG - Ostatnio natrafiłem nawet gdzieś na temat z moim Poisonem. Tak, rower poskładany był za dokładnie 1498zł i na pokładzie miał nixona tpc+, swingera 4 way aira, sporo z grupy xt i xtr ( w tym przerzutka na carbon fiberku ). Ramę z damperem i amortyzatorem ( całość w stanie niemal idealnym, zawieszenie świeżo po serwisie, na który były faktury z wigwamu) kupiłem wtedy za 600zł. Były jednak inne realia 4 lata temu. Cane Corso też poskładane było dość tanio a miało całego aktualnego wtedy XTR-a 09 itd...chyba rower wyszedł mnie około 6,5 tys zł, w czym faktycznie- rama była przechodnia, bo wymieniana gwarancyjnie kilka razy.

Podgrzać atmosferę? Poskładałem też kiedyś full old school scotta octane fx 98 za 800zł- trafiłem wtedy nawet na x-verta dwu półkę z tych lat- rower był mega fajny.

Po złożeniu Mondrakera ( pedały wybrane- nówki dartmoor stream...brak mi tylko napinacza ) zabieram się za kolejny projekt- rower enduro dla mojej II, piękniejszej połówki. Budżet? 600zł. Czas by to poskładać mam do końca czerwca...zobaczymy co wyjdzie!
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

sudix pisze:Waga: <15kg
Sudi , waga z serii science fiction . ;)
HiPhO
Kontakt:

ravfr pisze:Sudi , waga z serii science fiction .
Czemu? Z foxem 36 van, sztyca KS i dwoma blatami na przedzie u mnie wazyło to to 14.5
sudix
Kontakt:

Ravfr- niekoniecznie. Bez koła przedniego, napinacza i pedałów- całość waży u mnie 12.4kg obecnie. Koło przednie ciężkie nie będzie, napinacz też 300g nie przekroczy,a pedały ważą około 420g.. Zostaje prawie 2kg na koło.

Może się tak wydawać jednak, że to science fiction- nie napisałem w opisie roweru o kilku istotnych sprawach. Sztyca jest przycięta nieco, opony są w pojedynczym oplocie, miałem w domu sporo śrubek alu- są już na rowerze, łańcuch jest z serii ultra lekkich i mocnych ( najlepszy jaki w życiu miałem i każdemu polecam - na poprzednim zrobiłem ładnych parę tysięcy km, bo wpierw był w cane corso, a potem mocno używanym 28 er ).

Nie mniej jednak ostateczna waga zostanie podana...jak po prostu gotowy rower stanie na wadze. Mam nadzieję, że dziś dojadą do mnie pedały i obręcz+ szprychy...Czekam też na korbę, bo hone, które jest na fotkach to złom. Kupiłem drugie, w stanie bdb za grosze.

U mnie wagę jedynie tak na prawdę robią 66 ety, które przekraczają 3kg. Może niezbyt wiele, ale jednak. Niech nikogo nie zmylą golenie od VF2. Ktoś miał przygodę i zmienił. Nie mniej jednak ja jestem bardzo zadowolony z zakupu. Od 2 miesięcy monitoruję rynek i szczerze mówiąc- gdyby nie zakupione 66, to pewnie nie miałbym amortyzatora w moim budżecie innego niż storm/ spinner...no i wtedy by plan 2.5 k pln legnął, bo bym szukał pewnie czegoś droższego- z czym byłoby niby łatwiej, ale nie do końca- na rynku jest pełno 66 z 08<...ale starych, dobrych modeli 05-07 jak na lekarstwo( mając na myśli amortyzatory w dobrym stanie technicznym ).

Rower ma też chyba małą wpadkę, którą będzie trzeba przeserwisować- damper nieco powietrze puszcza i po 3 dniach stania jest znacznie miększy. Zobaczymy ile ta impreza wyniesie.
HiPhO
Kontakt:

Dokrec śrubę, ktora trzyma fajke z wentylem. Po kilkukrotnym majstrowaniu przy niej moze się poluzować, taki niefortunny patent RSa, z ktorego juz się wycofali.
sudix
Kontakt:

O! Dzięki za sugestię- też o tym myślałem nawet, ale w ostateczności zapomniałem, że to może być ten drobiazg.
tolek87
Kontakt:

Post autor: tolek87 »

hej,
doradzałeś się mnie przed zakupem przez FB odnośnie ramy :).
Rav podsunął mi wątek.

Waga trochę z kosmosu.
Ja na komponentach wychodzę na około 15:
- RS Lyrik RC2 DH SA
- Fox DHX 5.0 Air
- Koła na Hope pro II, ZTR'y Flow, DT competition
- cały napęd na XT (fakt, mam przednia przerzutka co skutkuje dodatkową manetką, przerzutkę, linka i przewód)
- opony 950 gramowe clutche SX, dętki 100g schwable
- avid elixir
- mostek syntace megaforce 2 i kiera vector syntace
- siedzonko fizik tundra kium, sztyca truvativ team bardzo skrócony

także może i niektóre komponenty masz lżejsze jak opony czy damper, mimo to <15. Mało realne. sam amor 3000g.
tolek87.pinkbike.com
g3riders.com
sudix
Kontakt:

Rower gotowy, trwają ostatnie regulacje. Wagowo jestem usatysfakcjonowany. Pracę i zwrotność ocenię w drodze powrotnej do domu.

Co do wagi- Zwracam honor. Ostatecznie granica 15kg pękła i została przekroczona o 193g dokładnie. Budżet jednak niestety został także przekroczony o 15zł- wina napinacza, który zakupiłem nowy.

Nie mniej jednak jak pisze w 1 poście- można zbić z wagi zakładając inne opony, które posiadam w domu...i tylko ten zabieg da 440g różnicy.

Zdjęcia gotowego roweru będą niebawem.
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

Z tego co pamiętam, to do ceny poisona nie wliczyłeś części które już wcześniej miałeś (jak np korby itp), mogę się mylić, ale tak wtedy gdzieś napisałeś. Osobiście sam staram się minimalizować koszty kupując praktycznie wszystko używane i przy tym na prawdę fajne okazję. Jednak raczej ja mam zasadę, że szukam konkretnych części, a nie zmieścić się w konkretnej kwocie. Mimo wszystko spoko rowerek.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
sudix
Kontakt:

W poisonie nie miałem nic. Jedynie korbę, ale była ona wliczona w budżet- czemu? Bo kupiłem do Poisona wtedy XT, które okazało się być tak fajne, że przełożyłem je do cane corso, a do poisona powędrował stary saint.

Co do kupowania- ja szukałem także konkretnych części, bo zależało mi na kilku sprawach. Nie mniej jednak nie kupiłbym używanej kasety i tym samym kilka istotnych dla mnie części kupiłem nowych, albo trafiałem leżaki magazynowe ( przerzutka za 82zł wylicytowana ).
sudix
Kontakt:

Pojawiły się zdjęcia
Auditore
Kontakt:

Post autor: Auditore »

Tarcze masz złą stroną założone.
juraski
Kontakt:

Dobrze wygląda, będziesz spawał ramę?
pneumok0k
Kontakt:

Post autor: pneumok0k »

Za taką kasę lepszej maszyny chyba zrobić się nie da :P Dla porównania za podobne pieniądze można kupić takie coś:

http://allegro.pl/scott-octane-fx2-na-a ... 14597.html

sory, ale tak mnie ta aukcja rozbawiła tzn cena w sumie, że musiałem wstawic :D
ODPOWIEDZ