Wymiana napędu (blat, łańcuch, kaseta)

Damek-GDA
Kontakt:

Wymiana napędu (blat, łańcuch, kaseta)

Post autor: Damek-GDA »

Witam, szykuję się do wymiany napędu i mam w związku z tym kilka pytań:

1. Zębatka:
- Jaki materiał zębatki jest lepszy - stal, czy aluminium CNC? Chodzi mi o wytrzymałość oraz wpływ na kondycję łańcucha. Waga nie ma większego znaczenia.
- Jakich producentów zębatek polecacie? E13, BOP?

2. Łańcuch:
- Lepiej z zapinką, czy taki zapinany raz a dobrze przez wbicie ostatniego trzpienia?
- Jakiej firmy? Yaban/Wipperman, czy klasyczne Shimano/SRAM?

3. Kaseta:
- Myślę nad SRAMem PG-850 albo PG-830. Różnią się bardzo jakościowo? To i tak ulega dosyć szybkiemu zużyciu, a jako że chcę się zmieścić w kwestii całości w ok. 200 PLN, to brałbym tańszą, jeśli nie wpłynie to znacząco na pracę. Chyba, że bardziej polecacie któreś Shimano albo jakąś inną ;).

Jak ogólnie powinna wyglądać relacja łańcuch-kaseta? Mają być tej samej twardości? Jaka jest różnica między zastosowanie do kasety np. HG-51 łańcucha HG-50 albo HG-40?

Z góry dzięki za zaangażowanie i pomoc, pozdro!
Space86
Kontakt:

Post autor: Space86 »

Od siebie polecam

1 Dartmoor Sting - aluminium - w miare tania i ogarnia spokojnie przynajmniej jeden sezon :}
2 Connex - miałem dawniej teraz mam shimano hg-40 tymczasowo
3 Sunrace robi spoko kasety w dobrej cenie :}
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

1. Jeśli nie zależy Ci na wadze to kup stalową od truvativa
2. Łańcuch ze spinką bo nie rozpina się w czasie jazdy a czasem może uratować du*e na jakiejś miejscówce a w dodatku łatwiej ściągnąć żeby wyczyścić napęd.
3. Kasety sunrace i tyle w temacie :D

Kaseta jest dopasowana do łańcucha jak np. kaseta hg-51 i łańcuch hg-50 i to jest komplet ale nie odczujesz różnicy jeśli kupisz inny łańcuch a kaseta tak czy siak długo wytrzyma ;)
typek99
Kontakt:

Post autor: typek99 »

Ja mam taki zestaw:
1. Dartmoor Sting
2. Shimano CS-HG 40
3. Shimano CS-HG 41
Taki zestaw spokojnie u mnie wytrzymał sezon 2k12 i na pewno wytrzyma jeszcze 2k13.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

1. jeśli chodzi o zębatke, wiem, że zaraz odezwą się zwolennicy weeze itp. Ale jak chcesz naj naj na wytrzymałość, to
KamilQ pisze:kup stalową od truvativa
albo Shimano. Jeżdżą długo bez problemów. Ale ważą 2-3x tyle co alu.
2. Łańcuch weź tej samej firmy co kaseta. Chyba że jakiś Wippermana za 100zł, ale nie wiem czy gra warta świeczki, ludzie polecają. Ja zawsze spinke rzucam na koniec szuflady i spinam łańcuch "na sztywno", tj jak każde inne ogniwo. Spinki nie raz u kumpli puszczały i sie gubiły
3. Porównania nie mam, ale jeżdże na
Damek-GDA pisze:SRAM PG-850
wraz z łańcuchem do kompletu i problemów nie widze, mam już 3 sezony jak nic (ale ostatnio mało jeżdże), ale swego czasu jeździłem co dzień i żadnych problemów. Jeździłem wcześniej na
Damek-GDA pisze:HG-50 albo HG-40
i Sram wypada lepiej, dłużej żyje i pewniej przerzuca.
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Space86 pisze:1 Dartmoor Sting - aluminium - w miare tania i ogarnia spokojnie przynajmniej jeden sezon :}
Na pewno ogarnie jeden sezon, jeśli na rower wychodzi raz na miesiąc - w innym wypadku bym odpuścił. Od siebie polecam koronki Weeze.

Damek-GDA pisze:2. Łańcuch:
- Lepiej z zapinką, czy taki zapinany raz a dobrze przez wbicie ostatniego trzpienia?
- Jakiej firmy? Yaban/Wipperman, czy klasyczne Shimano/SRAM?
Zdecydowanie opcja ze spinką. Od siebie polecę Yaban SFL-H9CR - po sezonie dosyć intensywnej jazdy nadal ma się dobrze i posłuży pewnie jeszcze z rok.

Co do kasety to Sunrace j/w, chyba, że możesz trochę naciągnąć budżet to polecam Sram PG-950, 12-23 t.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Sunrace jest dość kiepsko wykończony, sam stałem przed takim wyborem i wybrałem jednak trochę droższą tiagrę:
http://allegro.pl/kaseta-shimano-deore- ... 88632.html
Zębatka sting nie jest zła, ale jest dość miękka, ja tanio znalazłem zębatkę sainta z korby m800,warto przeglądać allegro.
Łańcuch i spinka wippermann są bardzo dobre.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

SeraaX pisze:Sunrace jest dość kiepsko wykończony,
Ja mam dokładnie odwrotne zdanie ;) Lepszy stosunek cena/jakość niż w przypadku kaset Shimano z niższych grup. (Od tanich sram-ów zresztą też, bo mam bezpośrednie porównanie w rowerze xc)
Po 1,5 roku kaseta wygląda dobrze (satynowa), bez żadnej rdzy itp. Po jeździe w błocie i śniegu też. A jakoś specjalnie o napęd nie dbam.
No i 45zł za trwałą 260g kasetę 11-28 to też nie tak źle.
knofel
Kontakt:

Post autor: knofel »

Ja do siebie wrzuciłem Connex'a 900, kasetkę Tiagra (dokładnie tą, którą podał Seraax) i blacik Renthal'a SR4.
Wszystko ładnie ze sobą współgra, łańcuch jest na spince i jest git.
Pierwszy raz przebierałem w częściach, bo zwykle kupowałem jakiś zestaw shimano hg i też nie miałem nic do zarzucenia :)
GravitaziaRacing
Damek-GDA
Kontakt:

Re: Wymiana napędu (blat, łańcuch, kaseta)

Post autor: Damek-GDA »

Kasetę Sunrace'a chyba odpuszczę, bo wyczytałem sporo negatywnych opinii, głównie odnośnie właśnie wykończenia (potrafi mało płynnie przekładać) i że "jest jak z plasteliny". Jedyny plus to cena, wolę jednak już kasetę solidniejszą kupić i chyba wezmę tego SRAMa PG-850.

Łańcuch wezmę jednak chyba bez spinki, coś do mnie nie przemawia, a miejscówek i tak daleko nie mam, więc jak coś strzeli to tragedii nie będzie, pożyczać na szybko też raczej nie zamierzam :D. Sprawdzę jakiegoś Yabana, już sporo czasu temu słyszałem o tych łańcuchach i jak ich niską cenę - trzymają się świetnie. Pytanie tylko brać cały niklowany czy tylko zewnętrznie? Jak będzie miał stałe smarowanie i częsty serwis, to ta rdza jest aż tak niekorzystna?

Nad zębatką jeszcze pomyślę, nie chcę jakoś wracać do stali, bo to wydaje się jak z zeszłej epoki, jednak nie chciałbym aby amelinowa mi się starła czy wypaczyła po jednym sezonie.

Dzięki za pomoc :)!

EDIT: Connex trochę za drogi, a tak swoją drogą łańcuch pod 9 biegów nie gryzie się z kasetą 8 rzędową?
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Co do zębatki alu to chyba najtańszą sensowną opcją jest teraz Dartmoor Totem (alu 7075 jak w e13 itp.).
Stinga bym nie brał, podobnie jak Bopa o którego pytałeś na początku - na 99% to takie same zębatki z miękkiego stopu.

Łańcuch 9 będzie śmigać na kasecie 8-ce, ale przy zachowaniu podobnej jakości/ceny będzie teoretycznie słabszy.
Jeśli chodzi o spinki to nigdy nie miałem z nimi problemu. A dużo wygodniejsze.
ODPOWIEDZ