Jaki napęd do DH? (korby, suport, kaseta, łańcuch)

rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

Octaneów nie bierz odradzam z autopsji znajomych mam descendanty polecam również w cenie można kupić RF Atlasy używane które się spiszą i niewiele ważą wada to wycieranie się RF Evolve miałem i pomimo tego że waga spora są niezniszczalne ;) kaseta do DH jeżeli dużo po płaskim śmigasz na dojazdach to szosowa albo sram pg970dh a jak po górkach to shimano XT lub inna z większą zębatką uwierz ale to się przydaje przy sporych podjazdach i jednym blacie z przodu :D 36t z przodu to optymalnie.
SLX korbę odradzam bo kolegów kilku połamało je co aż odstrasza
No ride... No Life...
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

rafimax pisze:albo sram pg970dh
PG970 DH to jeden z głupszych produktów w historii Srama. Cieżka niepotrzebnie i nic za to w zamian.
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

Spaced pisze:PG970 DH to jeden z głupszych produktów w historii Srama
Zgadzam się ;) kaseta pg 950, albo shimano HG 50 z małymi zębatkami są lżejsze, dużo tańsze i też ogarną temat.
Mam już drugą korbę RF i nic sie nie dzieje ( support trzeci, raz z shimano miałem i też było OK. Przecież to takie same supporty jak Shimano to nie wiem co się psuć może, ale skoro tyle ludzi psuje to kto wie.. )
Slavvduro
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

W sumie mając ją za 100zł nową nie narzekam nie patrzyłem jaka jest normalna cena :D bo sama kaseta niczego sobie łacznie z wagą, moim zdaniem
No ride... No Life...
elton29
Kontakt:

Post autor: elton29 »

Za 100zł ma już kasetę hg -51 i łańcuch także hg-50 i chyba jest to wystarczający komplet a jeśli waga nie ma znaczenia to wybrałbym blat stalowy a nie alu, na pewno wystarczy na dłużej.
.proXof
Kontakt:

Post autor: .proXof »

Korbę to może coś od FSA, choć lepiej w tym kraju będzie dostać shimano saint. Łańcuch wipperman,a kaseta to już jaką tam chcesz ;)
Gość

Post autor: Gość »

W kwestii łańcucha polecam campe c9 record, ten łańcuch u mnie przejechał ponad 6k km i dopiero teraz można by go zmienić, bo się trochę wyciagnął. A zerwać mi sie go nie udało nigdy, mimo usilnych prób ;)
Hamersky
Kontakt:

Post autor: Hamersky »

Wybieram korby RaceFace Evolve DH i do tego jakiś wkład suportu.
Ale jestem jeszcze ciekaw co do korb FSA, jakie najlepiej wybrać?

Co do łańcucha to miałem HG-50 oraz HG-53, ogólnie to nie polecam, bo dość szybko zaczęły mi pękać.

Kasetę chcę taką żeby nie przeskakiwała po krótkim czasie, może być stalowa. :)
MacGyver
Kontakt:

Post autor: MacGyver »

Kasetę która poleciło kilka osób a mianowicie srama pg950 zdecydowanie odradzam! Podczas kręcenia na prostej zahaczyłem korbą! o kamień/ korzeń, zębatka w kasecie strzeliła na pół robiąc w bębenku hope dziurę! Kaseta miała może przebieg 200-300km
Dodatkowo nigdzie nie mogłem dokupić tej zębatki. Nigdy więcej srama!
lapierre920
Kontakt:

Post autor: lapierre920 »

Ja kupilem korby shimano saint 2 letnie za 300 zl i wszystko smiga elegancko !!
Hamersky
Kontakt:

Post autor: Hamersky »

A nie lepiej kupić zestaw łańcuch + kaseta? Nie raz podobno są problemy żeby dopasować łańcuch do zębatki, bo tak to może strasznie przeskakiwać łańcuch, a co za tym idzie - szybciej wyrobią się zęby.
Dajcie link do jakiegoś zestawiku do 200zł żeby był wytrzymały i na 9 biegów, najlepiej shimano. ;)
ODPOWIEDZ