Okulary korekcyjne,przeciwsłoneczne dla sportowców..

off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Ja jednak wolę soczewki + google/okulary przeciwsłoneczne :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

off_road pisze:Ja jednak wolę soczewki + google/okulary przeciwsłoneczne
Zdecydowanie! Rękoma i nogami się pod tym podpisuję.
off_road
moderator
Kontakt:

Kupuje jednodniowe wlasnie pod rower, normalnie wolę w okularkach poginać.

A tak po udanym tripie po prostu sciagam je i wypieprzam do kosza.
Mega sprawa jeśli soczewek potrzebuje się nie 24/7 a powiedzmy raz na jakiś czas.
Wtedy to najtańsze rozwiązanie. Bo nie dolicza się płynu itp.

A mity i strach przed soczewkami to jedna wielka ściema ;)

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
stomatolog
Kontakt:

Post autor: stomatolog »

Soczewki fajna sprawa, są też fajne ponoć całomiesięczne do noszenia 24h/miech, ale mają swoje minusy. Soczewa musi być dobrze dobrana, a jak ktoś ma astygmatyzm, to już w ogóle. Coraz powszechniejsze są, to i coraz tańsze :)
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

stomatolog pisze:są też fajne ponoć całomiesięczne do noszenia 24h/miech,
są , ale za zdrowe to to nie jest ;)
speedy
Kontakt:

Post autor: speedy »

Wszystko się zgadza.ALE:
-są osoby z taka wadą, ze nie ma dla nich soczewek kontaktowych
-nie każdy może nosić soczewki
-soczewki toryczne (astygmatyzm) mają balans w soczewce, który trzyma soczewkę w odpowiedniej osi, a co za tym idzie ZAWSZE się tę soczewkę czuje na oku.Jedni ja czują mniej inni więcej, ale czują :)
-soczewki 24/7 czyli night &day są fajną sprawą ALE:
-producent i lekarze zalecają powiedzmy raz w tygodniu zdjąć te soczewki na noc i wyczyścić je.
Nosząc soczewki kontaktowe, ZAWSZE trzeba mieć okulary.
Dlaczego? Czasami zdarza się że oko jest podrażnione, ma zapalenie spojówek itp, i wtedy nie można nosić soczewek kontaktowych.
-soczewka może wypaść i wtedy jest lipa, w trawie itp na 100% jej nie znajdziemy, a nawet gdy ją znajdziemy, to ilu z was nosi ze sobą mały płyn z pojemnikiem na soczewki?
Obstawiam że 99% użytkowników nie ma przy sobie płynu i pojemnika na soczewki.

Przy sportach gdzie bardzo często są używane gogle, faktyczni wygrywają soczewki.

Ja natomiast, gdy jeżdżę XC, to mam właśnie podobne okulary z korekcją i wymiennymi szkłami przeciwsłonecznymi w różnych kolorach.
Zajebista sprawa.Soczewek nie noszę, bo denerwuje mnie to że je czuję.Szlag mnie po prostu trafia:)

Za ta cenę, NIGDZIE nie dostaniecie takich okularów z korekcją.
Przejrzyjcie ceny soczewek na http://www.optilux.pl
Air Optix Aqua 6 sztuk w opakowaniu za 79zł:) TANIOOO :)
-
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

speedy pisze:soczewka może wypaść i wtedy jest lipa
W życiu mi się nie zdarzyło :) A gubienie okularów przy glebie owszem. Szukanie ich np. zasypanych gdzieś w ściółce też chwilę zajmowało :wink:
speedy pisze:Air Optix Aqua 6 sztuk w opakowaniu za 79zł:)
Można znaleźć taniej ;) Sam tych używam, nie 24h/dobę przez miesiąc, ale co parę dni zdjęcie na noc żeby oczy odpoczęły i żadnego dyskomfortu nie odczuwam.
Jak tylko nie ma przeciwwskazań to soczewki + gogle to zdecydowanie najbezpieczniejsze i najwygodniejsze rozwiązanie.
speedy
Kontakt:

Przepraszam 69 zł.79 to w sklepie stacjonarnym.A taniej niż 69 to raczej nie znajdziesz....

Nigdy nie zgubiłeś soczewki? To super.
Ale uwierz ze to żadna rzadkość że soczewka wypada z oka:D
Soczewki są super, ale nie dla wszystkich.I właśnie dla nich są takie okulary, lub gogle z wkładką korekcyjna.
off_road
moderator
Kontakt:

Ktoś tu widze czarną magię sieje :)

Soczewki miesieczne nie znaczą, ze zakladasz je 1-go a ściągasz 30-go :D
Ja mam i miesięczne i dniówki.

Miesięczne nosze w dzień, na noc ściągam.

Dziwi mnie to, ze je czujesz może zakładasz je na lewą strone? wtedy faktycznie tragedia jest i po paru mrugnięciach wypadają.
Może czas zmienić producenta soczewek?

Ja zawsze mam pudełko na soczewki z płynem w środku w razie W. ;)

Reasumując swoich soczewek po 10s od założenia nie czuję ;) A spanie w soczewkach uważam za kiepski pomysł.

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

speedy pisze:Nigdy nie zgubiłeś soczewki? To super.
Ale uwierz ze to żadna rzadkość że soczewka wypada z oka:D
Mi również nigdy nie zdarzyło się zgubić soczewki - tak samo innym znajomym używającym soczewek. Wierzę, że to raczej rzadkość. :D
speedy pisze:Przepraszam 69 zł.79 to w sklepie stacjonarnym.A taniej niż 69 to raczej nie znajdziesz....
Wystarczy odwiedzić allegro. ;)
speedy pisze:Soczewki są super, ale nie dla wszystkich.I właśnie dla nich są takie okulary, lub gogle z wkładką korekcyjna.
Do xc/szosy pewnie się sprawdzą, lecz nie potrafię sobie wyobrazić ich zastosowania pod goglami. Słysząc gogle + okulary pojawia mi się w głowie obraz zdartej skóry z nosa przy glebie, no ale... Są gusta i guściki. Peace!

PS. Rozumiem, że to reklama i te sprawy, ale okulary pod goglami są naprawdę mało praktyczne, niewygodne i niebezpieczne. ;)
speedy
Kontakt:

To nie jest propozycja okularow pod gogle...
nigdzie tak nie pisałem ;-)
ps: sa specjalne gogle pod ktore mozna zalozyc okulary.;-) i jest wygodnie i nic nie uwiera:-)
stomatolog
Kontakt:

Post autor: stomatolog »

off_road@
Możliwe, że sieje, nie mam wady, to i nie do końca wiem jak to działa. Moja mama miała na spróbowanie cało miesięczne, to właśnie ich nie ściągała zgodnie z zaleceniem lekarza okulisty w ogóle, ale po 6 dniach miała bóle głowy i oczy ćpuna... Więc zrezygnowała.
A i zapomniałem dodać, że zakraplała czymś oczy jeszcze.

Wikipedia.pl (wiem, że to źródło wadliwe) Soczewki kontaktowe mogą być noszone w trybie dziennym, dwutygodniowym, miesięcznym, kwartalnym, jak i w trybie przedłużonym (do 30 dni bez zdejmowania).
speedy
Kontakt:

stomatolog pisze: Soczewki kontaktowe mogą być noszone w trybie dziennym, dwutygodniowym, miesięcznym, kwartalnym, jak i w trybie przedłużonym (do 30 dni bez zdejmowania).
Dobrze ujęte:
Do 30 dni.
Zdejmujcie te cholerne soczewki night & day raz w tyg na noc.To nic nie boli a zapobiegnie bólom i problemom.
Olanie pielęgnacji soczewek kontaktowych może skutkować wieloma groźnymi dla wzroku dolegliwościami....z utratą wzroku włącznie!
Pamiętajcie, ze soczewka jest ciałem obcym na oku.
Damek-GDA
Kontakt:

Post autor: Damek-GDA »

stomatolog pisze:A i zapomniałem dodać, że zakraplała czymś oczy jeszcze.

Zakrapiała pewnie sztucznymi łzami (alkohol poliwinylowy) albo super nowoczesnych kroplach na bazie kwasu hialuronowego, który moim zdaniem jeżeli chodzi o oczy nie jest taki rewelacyjny. Faktycznie obok kolagenu jest jednym z najistotniejszych substancji odpowiadających za sprężystość skóry, ale jak ja sobie to wkrapiałem, to czułem że oko jest jakby bardziej śliskie, jednak nie nawilżone, a podobnież je się daje jedną kroplę/dobę i jest zajebiaszczo.

Co do samych soczewek - mam wadę ok. -3 na obydwoje oczu i dosyć spore (-1,5/-2,25) cylindry, same soczewki noszę ponad 3 lata (Producent: Ciba Vission) i powiem tak:

1. Soczewki typu Day&Night w większości przypadków są beznadziejnym junkiem, który tylko może uszkodzić oko albo w najlepszym wypadku spowodować jego stan zapalny. Ja jak je nosiłem, to wytrzymałem niecały tydzień. Wstając rano miałem mega zaropiałe oczy (w kanaliku łzowym były śpiochy wielkości ziela angielskiego), tak jak stomatolog wspomniał, miałem oczy jak zombie i w ogóle strasznie je czuć, nawet w trybie dziennym (są wykonane z innego, nieco grubszego typu hydrożelu/silikonu). Moim zdaniem, jeżeli ktoś chce jakiekolwiek soczewki to najlepiej jednodniowe albo miesięczne/dwutygodniowe, ale do noszenia tylko w trybie dziennym. Day&Nighty są na rynku, aby sprostać rosnącemu lenistwu społecznemu. Tak trudno poświęcić dziennie te 2-3 minuty na założenie/zdjęcie i wyczyszczenie normalnej soczewki? W zamian dostaje się komfort widzenia na cały dzień. Moim zdaniem dobry układ :).

2. Co do wspomnianych w temacie okularów, to osobiście nie wyobrażam sobie (nawet XC) w takim czymś. W ogóle jak jeżdżę w okularach (może to tylko moje osobiste odczucie, nie wiem czy inni tak mają), to mam gorszą orientację peryferyjną i w ogóle delikatne problemy z równowagą. Okulary mam dobrane odpowiednio, lekko za słabe ale to dobrze. Dodatkowo odnoszę wrażenie, że obraz jest nieco pomniejszony, tak jakby oddalony, jak przy patrzeniu przez odwróconą lornetkę (minimalnie może o kilka procent, ale jednak. W soczewkach natomiast naturalniej o wiele się czuję, mam lepszą równowagę (nie od razu - po zdjęciu okularów moje oczy muszę się przyzwyczaić, nie raz kilka godzin nawet).

2. Kwestia jednodniowych i braku konieczności kupowania płynów, to też nie do końca prawda. One są zanurzone w konserwancie, który wypada wypłukać w płynie do pielęgnacji soczewek, bo po dłuższym użytkowaniu mogą podrażniać oko. Są wygodne, to fakt, ale nie zawsze. U mnie np. jak zacząłem nosić miesięczne i tylko czasem pakowałem sobie w gałę jednodniówki, to miałem strasznie sucho w oku. Sztuczne łzy też ledwo dawały radę.
ODPOWIEDZ