Damper a olej

bialymis
Kontakt:

Damper a olej

Post autor: bialymis »

Witam, co sądzicie o zalewania dampera olejem jakimś silnikowym ? gęstość, syntetyk czy mineral ?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Da się. Ale dlaczego? Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam.
bialymis
Kontakt:

Dlatego, że nie każdy ma dostęp do motula, czy innego przeeznaczonego specyfiku do wlewania :)
Więc ?
djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

Dostęp, ma każdy kto ma internet. Bo są sklepy internetowe. A dobry olej nie jest aż taki drogi, możesz się złożyć z kumplami czy coś i wychodzi ci 10 zeta.
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
crossfader18
Kontakt:

Post autor: crossfader18 »

już wolał bym jeździć bez oleju niż zalewać syfek który go tylko zniszczy :shock:
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Castrola w każdym sklepie motoryzacyjnym mogą ściągnać więc w czym problem? W afryce kolega mieszka? :D

Taniej wyjdzie kujawskim z pierwszego tłoczenia zalać :)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
bialymis
Kontakt:

Toż napisałem olej silnikowy, lecz jakiej gęstości i czy syntetyk itp ma znaczenie ? Zeby nie uszkodziło go po 15 minutach
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Ej mam fajny pomysł! Może użyj oleju do amortyzatorów?
bialymis
Kontakt:

A czy ja jedze motorem ?! Przecież pytam o jakiś sensowny zamiennik
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Nie ma zamienników. Możesz kupić najtańszy jaki ma w nazwie "do zawieszeń". Oleje silnikowe są bardzo niestabilne temperaturowo z racji tego że pracują od -30 do 150 stopni mniej więcej. Lepkość w tym zakresie zmienia się po to aby zapewnić smarowanie. Smarowanie jest tu kluczowym słowem.

W zawieszeniu funkcja smarująca oleju jest dodatkiem. Jego zadaniem jest tłumienie i ma być takie samo w różnych warunkach.

Inna sprawa - jak dla mnie to możesz zalać sobie ten damper i rzadkim gównem... Ludzie dyskretnie dają ci do zrozumienia że olej silnikowy, ani żaden inny olej się do tego nie nadaje a ty idziesz w zaparte. Naprawdę... 36zł za litr motula który starczy na kilka damperów to taki wydatek...
Kondi_GK
Kontakt:

Post autor: Kondi_GK »

Olej do amortyzatorów dostaniesz w większości sklepów motoryzacyjnych, a i nie wiem, czy na stacji benzynowej by się nie znalazł. A jeżeli nie to coraz więcej jest serwisów motorów, quadów itd a w nich można kupić taki olej w kilku gęstościach i co ważniejsze na ml nie trzeba kupować całej butelki.

Odnośnie twojego pytania to technicznie nic się nie stanie poza tym, że damper nie będzie pracował bo taki olej ma dużo większą lepkość bo jest przystosowany do innych warunków pracy.

Ale skoro masz dostęp do internetu to i masz ostęp do allegro a tam nap pewno dostaniesz olej nawet prosto do domu Ci przywiozą :) i będzie to najtańsze rozwiązanie. Tak będziesz kombinował z silnikowym, a ostatecznie stwierdzisz, że to nie ma sensu i tak zamówisz olej przez internet.
bialymis
Kontakt:

Dziękuję za 2 ostatnie odpowiedzi. Rozchodziło mnie po prostu czy jest możliwość i nawet jeśli to jakiego rodzaju użyć :)
Ale dzięki
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

bialymis pisze:Dziękuję za 2 ostatnie odpowiedzi.
Z całym szacunkiem ale wszystkie odpowiedzi w tym temacie są identyczne ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
ODPOWIEDZ