GoPro 3 Black Edition czy Contour Roam 2 ?

Speed95c
Kontakt:

GoPro 3 Black Edition czy Contour Roam 2 ?

Post autor: Speed95c »

Witam,
mam pewien dylemat zastanawiam sie nad wyborem kamerki ale nie wiem ktora wybrac GoPro kusi rozdzielczoscia 4k i matryca 12Mpx ale odpycha cena natomiast Contour przyciaga zdecydowanie cena i wygladem a odpycha matryca 5Mpx. Testowal moze ktos obie te kamerki? Bardzo bym prosil o pomoc w wyborze. Moze macie jakies inne zammienniki tych kamer.
Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedz
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Żeby obrobić 4K trzeba mieć mega sprzęcior.
Speed95c pisze:matryca 12Mpx
A wielkość matrycy bierzesz pod uwagę? Matryca ma srównież swoje ograniczenia i upychanie zbyt wielu pixeli powoduje utratę jakości.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Speed95c
Kontakt:

Post autor: Speed95c »

Sczerze mowiac kompletnie na tym sie nie znam. Kamerka ma mi tylko sluzyc do krecenia filmow na zjazdach i ewentualnych wypadach gdzies na narty czy cos.
artem
Kontakt:

Post autor: artem »

ja polecam go pro hd 960 tania i dobra :D
KubaLa
moderator
Kontakt:

To bierz GoPro 2. Po co przepłacać.
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

No to może coś po środku? GoPro 3 Silver lub jeśli gabaryty nie są problemem, to GoPro 2, które pewnie można kupić teraz w bardzo dobrej cenie. A dodatkowo zachęcający może być fakt, że z zestawach GP2 jest sporo różnych mocowań, a GP3 przychodzi dość gołe.
pozdro

frango
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

ja celowal bym w gopro 2 , moim zdaniem do hero 3 to niepotrzebnie doplacasz do tego pilota wifi , no chyba ze krecisz ujecia z jakiegos samolotu rc :D
TangoDown
Kontakt:

Post autor: TangoDown »

Bullet hd 1080p, matryca 12mpx albo nawet więcej, 720p 60fps lub 1080p 30fps, cena 599. Posiadam od 5 miesięcy jednak jeszcze nie była nigdzie w terenie.
easy_rider_1
Kontakt:

Post autor: easy_rider_1 »

Kodak PlaySport ZX5
KubaLa
moderator
Kontakt:

easy_rider_1 pisze:Kodak PlaySport ZX5
Nie przesadzajmy. Fajna kamera, ale fatalne gabaryty i nijak tego się nie da zamocować.
frango
Kontakt:

maciek000111999 pisze:no chyba ze krecisz ujecia z jakiegos samolotu rc
To pilot na wifi, więc chyba możesz go użyć, gdy samolot kołuje ;)
pozdro

frango
easy_rider_1
Kontakt:

KubaLaPL pisze:Nie przesadzajmy. Fajna kamera, ale fatalne gabaryty i nijak tego się nie da zamocować.
Jakość nagrań bardzo miło zaskakuje a jeżeli chodzi o gabaryty to... z resztą to "nie przesadzajmy" jest dziurka z gwintem pod statyw więc nie jest tak tragicznie
KubaLa
moderator
Kontakt:

easy_rider_1 pisze:Jakość nagrań bardzo miło zaskakuje a jeżeli chodzi o gabaryty to... z resztą to "nie przesadzajmy" jest dziurka z gwintem pod statyw więc nie jest tak tragicznie
Stary, ja mam tą kamerę i jest tragicznie.
frango
Kontakt:

easy_rider_1 pisze:dziurka z gwintem pod statyw więc nie jest tak tragicznie
I co przepraszam zrobisz sobie z tym statywem? Do pleców przywiążesz? :P
Wg. mnie, podstawowym kryterium przydatności kamery do sportów ekstremalnych jest możliwość mocowania jej gdzie popadnie.
Dowodem na wyższość GP w tej kwestii jest fakt mnogości mocowań akcesoryjnych oryginalnych i podrabianych ;>
pozdro

frango
easy_rider_1
Kontakt:

KubaLaPL pisze: Stary, ja mam tą kamerę i jest tragicznie.
Stary ja też, i daje sobie z nią radę.
frango pisze:I co przepraszam zrobisz sobie z tym statywem? Do pleców przywiążesz? :P

Naucz się czytać ze zrozumieniem.
str0gg
Kontakt:

Post autor: str0gg »

wbudowane wifi w gopro3 pozwala z telefonu sprawdzić co widzi kamera, chyba nie muszę mówić, że głupio by było nagrać niebo zamiast zajebistego przejazdu? :-)

gopro2 + wifi backpack = gopro 3 silver i do tego mniejsze gabaryty. W kwestii ceny to chyba bezsensu było by oszczędzić 300-400 złotych może lepiej by było wziąć black edition i cieszyć się filmem w 120fps?
str0gg.pinkbike.com
wawrzon
Kontakt:

Post autor: wawrzon »

Różnicy w cenie masz ok 100-150zł między modelami, które wymieniłeś.
Jak masz na tyle pieniędzy żeby brać je pod uwagę, super sprawa.

Pamiętaj, że GoPro3 Black to najbardziej "wypasiona" kamera na rynku.
Moim zdaniem lepiej dopłacić do jakości niż kupić edycję white/silver.
Moim zdaniem największą zaletą edycji Black (nie bd pisał o 4k bo o tym wie każdy) jest kręcenie w rozdzielczości 1080 w 60fps !

Kupując też wersję Black masz od razu wbudowane wifi - możesz ustawić kamerę i od razu zobaczyć na telefonie czy wszystko gra i czy jest dobrze a to jest bardzo pomocne (nie ma nic gorszego niż źle ustawiona kamera).

Jeśli pilot nie jest Ci potrzebny to od ręki walisz go na allegro - za 250zł - i już masz minus tyle do ceny kamery. Idealne rozwiązanie.

Najtaniej kupisz Black w rowerowy.com po rabatach - masz -5% od ceny 1899zł. Taniej w kraju nie znalazłem. Jest masa ofert na allegro jednak kamery są albo z usa albo z dystrybucji europejskiej a tam gwarancji masz tylko rok (w przypadku usa musisz wysyłać do usa...) - natomiast kupując od autoryzowanego sprzedawcy masz 2 pewne dwa lata gwarancji (kontaktowałem się z dystrybutorem, śmiało można brać w rowerowym).
Taniej nie znalazłem, ale jeśli ktoś widział to proszę o informację.

Mimo, iż jest mało mocowań w zestawie, jest ich do wyboru pełno, a nigdy nie wiesz do czego może przydać się wypasiona zabawka. Ja swoje Hero2 zabrałem na wakacje i mam świetną pamiątkę, nie jest powiedziane że kamera nie przyda się poza extremą :)

Na temat Contoura wypowiadać się nie mogę bo go nie znam.
W BikeBoard #03/2013 jest test wielu sportowych kamer. Poczytaj, może coś Ci pomoże. Jak chcesz to w wolnej chwili mogę zrobić skan.
Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Od siebie polecam Go Pro 3 Black i mogę trochę ją opisać:

-w takich kompaktowych, sportowych im wyższa rozdzielczość tym gorzej, w gorszych warunkach oświetleniowych zwiększa się szum, a do uzyskania rozdzielczości nagrań 1920x1080 wystarcza matryca 2mpix ( wszystko powyżej to czysty marketing )

-natomiast rozdzielczość 4K w go pro jest bezużyteczna, ponieważ nie uzyskasz płynnego filmu przy 12 czy 15fps, potrzebne jest minimum 24fps

-do obróbki 4K będziesz potrzebować komputera którego cena wielokrotnie przewyższy cenę rozważanych kamer

-50 i 100fps w go pro wyglądają doskonale, przy 200fps widać już wyraźne artefakty kompresji, ale i tak jest dobrze

-dobra praca w słabym świetle w GP3 black
-poprawione błędy firmware/software po najnowszej kwietniowej aktualizacji

-około 1,5h pracy na jednej baterii ( w zależności od wybranego trybu )

Jeżeli kogoś to interesuje, to mogę wrzucić surówke z gp3black bo wala mi sie gdzieś po dysku
frango
Kontakt:

easy_rider_1 pisze:Naucz się czytać ze zrozumieniem.
Czytam ze zrozumieniem... piszesz, że ma gniazdo 1/4"... i jaki z tego pożytek? Możesz wyjaśnić?
str0gg pisze:wbudowane wifi w gopro3 pozwala z telefonu sprawdzić co widzi kamera, chyba nie muszę mówić, że głupio by było nagrać niebo zamiast zajebistego przejazdu? :-)
Potrzeba mniej więcej tygodniowego doświadczenia w użyciu kamery, by z dość dużą precyzją nauczyć się ustawiać kamerę jak należy. Kąt widzenia prawo-lewo to 170*, więc raczej się nie pomylisz. Góra-dól to jakieś 90*.
Poza tym, nie wiem jak Wy, ale ja na rower zabieram telefon, którego zniszczenie nie będzie kosztować mnie 2-3k.
Wujek_cieta_riposta pisze:-około 1,5h pracy na jednej baterii ( w zależności od wybranego trybu )
Sprawdzone na sobie? Kumple, którzy byli ostatnio w SR, mówili, że bateria starczała na kilkanaście minut, może pół godziny.
pozdro

frango
ODPOWIEDZ