montowanie dampera na łożyskach igiełkowych??

damianksiazek9
Kontakt:

Post autor: damianksiazek9 »

To bardzo fajny patent jest i na dodatek jedno takie łożysko kosztuje 4 zl
http://allegro.pl/lozysko-wysokoobrotow ... 59410.html Jak tylko zakatuje tuleje DU to zamawiam i będę kombinował ;)
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Ja właśnie robię taki patent z damperem na łożysku.
Ogólnie to nawet sam uzurpator przyznał że to się psuje.
Dlatego ja postanowiłem zrobić tak:
Tylne oczko będzie osadzone na 6 łożyskach maszynowych 8x22x7.
Przednie będzie na tulei od Proshox.
Ogólnie to nie polecam zakładania łożysk jeśli nie mamy dużo miejsca.
Te łożyska muszą przenieść duże obciążenia, a takie 3 łożyska 8x14x4 raczej dużo na siebie nie przyjmą.

KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

dexterns pisze: zywotnośc takich łozysk jest o wiele dłuzsza od standardowych tulejek
Pudło. Właśnie takie łożyska były przyczyną powstawania luzów w Moongosie EC-D. Takie malusie drobniusie nie wytrzymują sił działających tam. Swoją drogą niezłe wykopalisko.
Z gówna bata nie ukręcisz.
dexterns
Kontakt:

Post autor: dexterns »

KubaLaPL moim zdaniem wytrzymają dłużej niż standardowe tulejki , po pewnym czasie napisze jak sie sprawuja , w tym łozysku jest wiecej kulek niż w standardowych , kulki są o wiele mniejsze więc miejmy nadzieje ze ten patent bedzie się dobrze trzymał , mam w oczku dampera 3 łozyska , jeżeli zaczną się luzy to następne będe próbował łozyska igiełkowe
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

dexterns pisze:eżeli zaczną się luzy to następne będe próbował łozyska igiełkowe
Kruca bomba, błąd, ja w EC-D miałem właśnie igiełkowe :oops:
Z gówna bata nie ukręcisz.
dexterns
Kontakt:

Tak mi się wydawało ze myslisz o igiełkowych :) miałem kiedys podobny problem w ramie turner dhr
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Mam damper na igiełkach , dwa sezony bez luzów .
Tuleja wymaga bardzo dużej dokładności wykonania , ślizg "podda" się , stalowy wałek(igła) - nie .
dexterns
Kontakt:

dokładnie jeżeli tuleja ma minimalny luz juz na początku to będą problemy jezeli wszystko ładnie wspólgra to może przeżyc rame .
Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

Ojtam dużo gadania a fakty, tulejki z nylonu + łożyska od CRC;
- uszczelniane igiełkowe - zobaczymy jak się sprawdzą
- dotychczas jeździłem na ślizgowych wachliwych by SKF w moim CCDB a teraz będzie CRC = czas pokaże; http://www.crconception.com/web_images/ ... ical__.jpg
dexterns
Kontakt:

dzisiaj miałem pierwsze jazdy testowe z damperem na łozyskach i powiem wam ze jest zauważalna róznica , na gapie ok 7 m rama prz podobnej predkosci calkiem inaczej się zachowuje jest o wiele "skoczniejsza" a na trasie bardzo czuła na początku , moja rama i to jak zachowuje się dolna tulejka jest bardzo specyficzne gdzyz przy pełnym skoku tulejak robi jakies 4/5 obrotu , zastosowanie łozyska wyelminowało taki przeskok delikatne nacisniece reką na siedzenie odrazu powoduje ruch dampera a wczesniej było tak ze przy delikatnym nacisnieciu rama słabo reagowła natomias przy delikatnie większej sile odrazu ugieła się o ok 25-30 mm
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Masz jakieś zdjęcia? Zastanawia mnie jak to wszystko jest połączone. Łożyska igiełkowe nie mają tulejek w środku więc kręci się tylko na śrubie lub jeśli jest za mała na tulejce. Pozostaje tarcie bokiem łożyska o ramę/ tuleję. Wiem że będzie o wiele mniejsze niż tarcie polimeru o alu, ale czy nie będą tam powstawały wżery i co za tym idzie luz? Chętnie sam bym coś takiego zrobił u siebie więc chciał bym to zobaczyć zanim się za to zabiorę.
.
ODPOWIEDZ