Wybór korby i supportu

Vinrael
Kontakt:

Wybór korby i supportu

Post autor: Vinrael »

Witam. Poszukuję w miarę taniej, i lekkiej korby, wraz z supportem 68/73mm.
Ogólnie rower ma służyć do jazdy po mieście, lesie - coś pomiędzy XC a enduro, jednak w dość bliskim czasie chciałbym wymienić ramę (jest to na chwilę obecną Rockrider 6.3 2010 + XCR) na sztywniaczka (prawdopodobnie Dartmoor Hornet + Fox 36 Float 180/160mm), i chciałbym aby korby wytrzymały bikepark w Lublinie, ale i jakieś mało wymagające zjazdy pokroju Jaworzyna Krynicka (jeździłem tam na Specu Big Hit III z Manitou Dorado i było bardzo w porządku ;P)
Ogólnie na komplet korby + support chciałbym przeznaczyć maksymalnie 350-400 PLN.
Będzie to pracowało z przerzutką SRAM X-7 na średnim wózku.
Nie chcę korb z 2 czy 3 blatami, jeden blat w zupełności mi wystarczy.
Preferuję też korby 175mm bądź dłuższe, ale też nie pogardzę standardowymi.
Korby na kwadrat nie wchodzą w grę - jako, że poprzednio miałem support Shimano BB-UN26 i miałem z nim dość... przykre doświadczenia - pękł mi korpus supportu (ale o dziwo sam support dalej ładnie działał) a także problem z tym, że korby Suntoura po prostu zjadły sam kwadrat przez 3 lata.
Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/truvativ-ruktion-1-0- ... 71203.html i to w dodatku w zaufanym sklepie (kupiłem u nich hamulce).
Czy to rozsądna oferta? Czy może szukać czegoś innego, jak tak to co?

[EDIT1] I tak btw. - ważę 62kg i mam 185cm wzrostu, jeśli to ma jakieś znaczenie.
typek99
Kontakt:

Post autor: typek99 »

Na twoim miejscu wolałbym jednak coś bardziej na czasie (mocowanie).
http://allegro.pl/korba-shimano-zee-fc- ... 21451.html
Na twoje wymagania lepsza raczej nie będzie potrzebna
Space86
Kontakt:

Post autor: Space86 »

Ruktiony fajne korby do tego suport XR na przykład i masz ogarnięty w miarę zestaw ;] Pewnie zaraz będą hejty, że ciężkie, i że nie zintegrowana oś ale co tam :P
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Ok, dzięki wielkie za pomoc, ale mam jeszcze kilka pytań... ;)
Prawdopodobnie jutro się wybiorę do sklepu rowerowego, zapytać jak u nich z cenami Shimano Zee (myślałem o tym wcześniej, jako nad bardziej przyszłościową opcją, która jednocześnie nie będzie strasznie boląca po kieszeni...).
Teraz więc pytanie - set przerzutka X7 9sp. 2013, trigger X5 9sp. 2010 i korby Zee mają prawo ładnie razem działać?
Następne pytanie - lepiej kupić od razu przerzutkę 10sp. czy może zostać przy 9sp.? Czy 10te przełożenie jest rzeczywiście przydatne, czy raczej można sobie też darować kupna nowej kasety i nowego łańcucha?
MixhaL
Kontakt:

Post autor: MixhaL »

Witam
Nie będę zaczynał tematu dla jednego głupiego pytania.
Czy ten suport podejdzie do Kross FR2?
http://tablica.pl/oferta/korba-shimano- ... 27ca44c0cb
Gulczas
Kontakt:

Post autor: Gulczas »

Jeśli ma 68mm to tak.
gooral
Kontakt:

Post autor: gooral »

Mam pytanie, a nie chce zakładać nowego tematu. Mam mufe pod suport o długości 68 mm. Czy wejdzie tam support o długości 83mm? Czy stosuje się jakieś podkąłdki, żeby pozbyć się tej różnicy?

Dobra, już znalazłem odpowiedź. Prosze olać ten post.

ODPOWIEDZ