Jaki wybrać łańcuch?

Firebird
Kontakt:

Jaki wybrać łańcuch?

Post autor: Firebird »

Mój obecny łańcuch jest dość zużyty więc już od jakiegoś czasu myślę o wymianie ale nie mam pomysłu jaki kupić, w dodatku ostatnio po zmianie kilku komponentów, gdy wrzucę najwyższy bieg(najmniejsza zębatka) na kasecie, łańcuch samoistnie przeskakuje w górę, próbowałem to regulować przerzutką, ale nawet gdy łańcuch był w równej linii co do kółek przerzutki to przeskakiwało.
-kaseta 8-rzędowa Shimano HG-50
-aktualny łańcuch Shimano HG-40
-przerzutka Sram X7
-zębatka przednia Dartmoor Hornet(jakby to miało jakiekolwiek znaczenie...)
Proszę o jakieś sugestie, jeżdżę różnie: enduro, wycieczki xc, FR. Budżet na łańcuch to ok. 50-60zł - nie chcę dużo wydawać na tą część. Myślałem o zakupie łańcucha na 9 rzędów, może to rozwiąże mój problem?
Dodatkowo możecie polecić jakiś specyfik do smarowania, jak dotąd używałem tego, ale już się kończy:
Obrazek
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

W przypadku spinki jednostronnej, załozonej odwrotnie tak sie dzieje. A łańcuch to polecam wippermanna w wersji pełno niklowanej (connex 808), albo wyższej.
Firebird
Kontakt:

Nie mam żadnej spinki, a łańcuch rozkuwałem w 1 max. 2 miejscach, a przeskakuje na całej długości.
Wipermann trochę przekracza mój budżet.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

Firebird pisze:A łańcuch to polecam wippermanna w wersji pełno niklowanej (connex 808), albo wyższej.
Też polecam, a do smarowania albo finish line teflon plus po każdej jeździe, albo finish line zielony czy jakiś rohloff który się trudniej wypłukuje ale wiadomo - przykleja się więcej syfu.
wexe
Kontakt:

Post autor: wexe »

Jak przeskakuje ,to wymieniłbym nie tylko łańcuch ,ale i także kasetę. Nie pomijając sprawdzenia stanu zębatki przedniej :)
Firebird
Kontakt:

kaseta ma 1 sezon jeżdżona bardzo mało jak na kasete szosową, szczególnie na najmniejszej zębatce, przednia zębatka jest też w bdb stanie
Frcol
Kontakt:

Re: Jaki wybrać łańcuch?

Post autor: Frcol »

Wymiana łańcucha jest równoznaczna z wymianą kasety ;> Żeby to wszystko ładnie działało i nie przeskakiwało. Może wcześniej wymieniałeś kasetę a łańcuch został stary a wtedy elementy nie są dopasowane i nie ma opcji żeby to poprawnie działało.
http://tnij.org/frcol Giant Glory FR Zapraszam !
http://frcol.pinkbike.com/ Pink Bike
Firebird
Kontakt:

Wiem przecież że się razem wymienia, nie po to tworzyłem temat jaki łańcuch wybrać, żebyście mnie pouczali że muszę zmienić kasetę, którą kupiłem nową razem z łańcuchem. Jakbym teraz wywalił kase na drugą kasetę to na 100% moge wam powiedzieć że sytuacja byłaby taka sama, bo jak już wcześniej wspominałem ta, a szczególnie najmniejsza zębatka jest w idealnym stanie(jechałem może z 3 razy na najwyższym biegu)
Schokowafel
Kontakt:

Post autor: Schokowafel »

Tak dla porównania takie HG-40 starcza mi na 3 miesiąca a na wippermannie przejeździlem prawie 2 sezony. Kaseta psuje się tylko do rozciągającego łańcucha wiec im trwalszy tym lepiej. Jeśli chcesz zaoszczędzić kup model 800.Trwałość ma chyba taką samą (obecnie posiadam) tylko nie posiada niklu. Aczkolwiek nikiel to była fajna sprawa, łańcuch nie rdzewiał i o wiele łatwiej było go utrzymać w czystości.
Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

Z łańcuchów to polecam Yaban lub Wiperman a do smarowania ProGold Chain Lube, najlepiej zabezpiecza przed korozją a poza tym, bardzo dobrze nadaje się do użytkowania w ciężkich warunkach atmosferycznych (deszcz, błoto, śnieg). A i jeszcze jedno nie wypłukuje się podczas jazdy, nie "zbiera" błota, a łańcuch daje się łatwo czyścić!
Firebird
Kontakt:

Już zreperowałem, teraz nic nie przeskakuje, okazało się że to wina zakrętki kasety, dałem taką od konwertera która była za duża do tej kasety i łańcuch na nią nachodził. Co do wyboru nowego, myślę że wezmę tego Wippermanna 800, tańszy o 25zł od niklowanej wersji, chociaż jeszcze pomyślę.
Dzięki za propozycje.
ODPOWIEDZ