Wskazówki Morzine, Champery, Chatel etc.

DAMIAN24
Kontakt:

Wskazówki Morzine, Champery, Chatel etc.

Post autor: DAMIAN24 »

Już niedługo kroi mi się wyjazd w Alpy na 5 miesięcy i w promieniu 50-70km będę miał takie miejscówki jak Morzine, Les Gets, Chatel, Morgins i Champery.

W związku z tym mam pytanie czy da się kupić jakiś bilet na cały sezon i na wszystkie z tych miejscówek czy trzeba praktycznie wszędzie kupować oddzielnie?
Ew. może jakieś rady co najlepiej tam zobaczyć? Gdzie jeść itd? Może są tam jeszcze blisko miejscówki których nie zauważyłem?

Za wszystkie wskazówki i rady będę bardzo wdzięczny :)
frango
Kontakt:

Post autor: frango »

Tak, karnet sezonowy na wszystkie 14 miejscowości kosztuje 230eur.
http://info.chatel.com/www-rubrique_2-2156-UK-ETE.html
Zobaczyć? W sensie inne atrakcje niż rower?
Jest piękne jezioro Genewskie, łódki, plaże, itd.
Genewę też można zwiedzić.
W okolicach PdS (Portes du Soleil) jest canyoning, jakieś jaskinie, Fantasticable (zjazd na szelkach po linie nad 2 dolinami).
Można pojechać do Chamonix i wjechać na Mont Blanc (nie na szczyt, of coz ;) )

Zazdroszczę :)

PS. Będę w Morzine ze sporą ekipą od 13 lipca. Pisz, gdybyś chciał się podłączyć na jakieś wspólne jazdy :)
pozdro

frango
DAMIAN24
Kontakt:

Genewę na pewno zwiedzę bo jadę do Yvoire nad jeziorem Genewskim na praktyki i do Genewy mam 30km :) no i wiadomo jezioro Genewskie będę miał na codzień. Właśnie bardziej mi chodziło o inne atrakcje niż te popularne(tak jak podany przez Ciebie canyoning itd) :). Chamonix i MontBlanc przy dłuższej dawce wolnego czasu też mam zamiar zaliczyć.

A co do lipca to może i się zgadamy. Każdego tygodnia mam mieć 2 dni wolne i je chce na jazdę lub zwiedzanie poświęcać więc na jeden dzień będzie można się zgadać.
frango
Kontakt:

Zawsze możesz też wyskoczyć do Alpe d'Huez i Les Deux Alpes, tylko, że to 200km z Genewy.
pozdro

frango
DAMIAN24
Kontakt:

Myślę, że takie wypady są bez sensu w tym przypadku bo mając super miejscówki na wyciągnięcie ręki szkoda nawet kasy na paliwo :) Poza tym sporo czasu upłynie zanim ogarnę dokładnie wszystkie trasy.
DAMIAN24
Kontakt:

Orientujecie się jeszcze może kiedy otwierają te BikeParki??? bo niestety nie o we wszystkich mogę znaleźć tą informację >>
frango
Kontakt:

Jak będziesz siedzieć 5 miesięcy, to raczej ogarniesz wszystkie trasy w PdS 8-)
A jazda w L2A i AdH to chyba jedyna sposobność w Europie pośmigania na rowerze po lodowcu :) a widoki zapierają dech w piersiach.
Naprawdę polecam Ci poświęcenie dwóch wkndów, po jednym na L2A i AdH. Nie będziesz żałować :)
Co do bikeparków, to w PdS to właściwie "bike park" jest jeden - Chatel. A jeśli chodzi o otwarcie wyciągów w sezonie letnim, to na tej stronie, którą zlinkowałem na górze jest całe info 8-)

Bike Park Chatel, jak i prawdopodobnie cały region będzie działać:
Openings for 2013 summer season:
> Weekends of 15/16 & 22/23 June
> Every day from 28 June.
pozdro

frango
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

frango pisze:Co do bikeparków, to w PdS to właściwie "bike park" jest jeden - Chatel. A jeśli chodzi o otwarcie wyciągów w sezonie letnim, to na tej stronie, którą zlinkowałem na górze jest całe info
Bez przesady. Les Gets i Morgins maja trasy bikeparkowe ale najwczesniej otwiera Morzine, w tym roku jesli dobrze mysle to supermorzine. Ale ja bym sie do tego nie ograniczał bo jest jeszcze niedaleko bikepark Verbier, Tignes i tona innych. Alpy na granicy Francji, Szwajcarii i Włoch to prawdziwe zagłębie miejscówek.
frango
Kontakt:

Norbert, formalnie to chyba tylko Chatel nazywa się bikeparkiem :P ale faktycznie, w każdej z dolin jest od kilku do kilkunastu tras.
I chyba wszystkie otwierają się w tym samym momencie, bo jakbyś sobie wyobrażał funkcjonowanie karnetu... No chyba, że jakimś cudem np. w Champoussain leży śniegu po pas ;)
pozdro

frango
Spaced
moderator
Kontakt:

frango pisze:I chyba wszystkie otwierają się w tym samym momencie, bo jakbyś sobie wyobrażał funkcjonowanie karnetu... No chyba, że jakimś cudem np. w Champoussain leży śniegu po pas
Czytaj dyskusje nawet na RM. W tym roku supermorzine jest wczesniej otwierane czyli kiedys bylo otwierane w innym terminie, mówia o konkretnych wyciągach.
frango
Kontakt:

Czytałem, i z tego co zrozumiałem, to "wcześniej" odnosiło się do godziny 8.30 zamiast 9.00.
Jaki sens uruchamiać jest jeden wyciąg w regionie np. tydzień wcześniej? :roll:
pozdro

frango
DAMIAN24
Kontakt:

Ja znalazłem coś takiego(tłumaczone oczywiście bo po polsku nic sie nie znajdzie):
- Les Gets
Bikepark Les Gets pre-otwiera się 25 i 26 maja, czerwca 1. i 2. i 8-9 czerwca 2013 r. (w specjalnej cenie) i oficjalnie otwiercie codziennie zaczyna się 15 czerwca do 08 września 2013
-Chatel
W tym roku Chatel Mountain Bike Park zostanie otwarty w weekend 15-16 czerwca i 22-23 w godzinach od 10 do 16:30.
- Champery i Morgins
Kolejka: od 15 czerwca do 06 października 2013
Domain (linki z Francji): od czerwca 28 do 01 września 2013.

edit. a co do L2A albo AdH to jak uda mi się dostać 2 dni wolnego pod rząd to postaram się którąś z tych miejscówek odwiedzić ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

frango pisze:
Czytałem, i z tego co zrozumiałem, to "wcześniej" odnosiło się do godziny 8.30 zamiast 9.00.
Jaki sens uruchamiać jest jeden wyciąg w regionie np. tydzień wcześniej?
To wolałbyś mieć jeden działajacy wyciąg czy zero?
frango
Kontakt:

Spaced pisze:Ja znalazłem coś takiego(tłumaczone oczywiście bo po polsku nic sie nie znajdzie):
- Les Gets
Bikepark Les Gets pre-otwiera się 25 i 26 maja, czerwca 1. i 2. i 8-9 czerwca 2013 r. (w specjalnej cenie) i oficjalnie otwiercie codziennie zaczyna się 15 czerwca do 08 września 2013
-Chatel
W tym roku Chatel Mountain Bike Park zostanie otwarty w weekend 15-16 czerwca i 22-23 w godzinach od 10 do 16:30.
- Champery i Morgins
Kolejka: od 15 czerwca do 06 października 2013
Domain (linki z Francji): od czerwca 28 do 01 września 2013.
Spaced pisze:To wolałbyś mieć jeden działajacy wyciąg czy zero?
Nie ma to dla mnie większego sensu, biorąc pod uwagę fakt, że kupujesz karnet na cały region, ale fakt jest fakt, więc zwracam honor ;)
pozdro

frango
Spaced
moderator
Kontakt:

frango pisze:Nie ma to dla mnie większego sensu, biorąc pod uwagę fakt, że kupujesz karnet na cały region, ale fakt jest fakt, więc zwracam honor
Bo jedziesz 2tys km ale lepiej móc wczesniej pojezdzić, niż nie jezdzić jak masz bliżej. Zwłaszcza, że dla szwajcara karnet tam jest mega tani.
DAMIAN24
Kontakt:

Tak samo pomyślałem, karnet na cały sezon się kupuje i już w jakimś miejscu można śmigać wcześniej.
DAMIAN24
Kontakt:

A znacie może jakieś trasy na których dałoby się pojeździć wcześniej??? bo jak już jestem na miejscu to mnie nosi a jeździć nie mogę :P
ODPOWIEDZ