Demo 7 + powietrzny damper

chillyzi
Kontakt:

Demo 7 + powietrzny damper

Post autor: chillyzi »

Cześć,
zastanawiam się nad zmianą dhx 4.0 w moim Demo 7 na coś powietrznego.
Jeżdżę głównie po trasach na których są raczej hopy FR + jakieś lekko dziurawe singletracki, a rower jest ciężki jak cholera i zastanawiam się jak go odchudzić w miarę tanio ;)
Myślicie, że warto coś takiego robić? Jeśli tak, to jaki damper polecacie? RC Monarch?

I czy wymiana felg na lżejsze o 130 gr x 2 będzie bardzo odczuwalna przy robieniu whipów, stolików itp? Mam jeszcze lekki rower dirtowy i tym macham bez problemu w powietrzu, a tym ciężkim klocem nic nie mogę zrobić. Czuje się jak bym latał ultra ciężkim choperem bez silnika ;]
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Taniemu powietrzu to ja bym raczej od razu podziękował. Sam miałem 3 powietrzniaki i 2 dni śmigałem na Monarchu - jak dla mnie najsłabszy damper jaki miałem. Jak dla mnie to max do enduro i nic więcej ;) 260 gr to tyle co nic, ale jak masz możliwość zmiany dętek i opon na lżejsze, aby łącznie urwać coś ok. 1kg to jest sens.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
chillyzi
Kontakt:

Możliwość zmiany opon i dętek dodatkowo jest, dzięki ;) Damper też bym zmienił o ile jakiś lepszy niż Monarch jest sens wstawiać.
Możesz jakiś polecić? Nie znam się na powietrznych kompletnie i myślałem, że nie będę się nigdy zastanawiał w ogóle nad tym czy coś takiego kupować, ale muszę coś zrobić z tą wagą, bo teraz całość na oko to ponad 20 kg.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

a może np korby masz ciężkie? Podaj mniej więcej "skład" bika ;) ale opony, dętki i obręcze to dobry pomysł
chillyzi
Kontakt:

Korby chyba spoko są: Saint FC - M800
Pod spodem chyba wszystko na czym można zbić sensownie wagę ;)
Nie chce się bawić w np. wymianę przerzutki na lżejszą czy kierownicy, bo nie stać mnie na takie akcje ;P

Wydaje mi się, że naprawdę najlepiej coś z kołami zrobić i ewentualnie może ten damper zmienić?
Tylko na co pozamieniać?

Damper: DHX 4.0

Koło przód:
Obręcz: MTX39
Szprychy: DT Chamion
Piasta: Novatec DH41SB
Opona: Schwalbe Albert 2.35
Dętka: za 11zł ;)

Koło tył:
Obręcz: MTX39
Szprychy: DT Chamion
Piasta: Shimano Deore
Opona: Schwalbe Albert 2.35
Dętka: taka sama jak z przodu

Tarcze przód i tył: http://allegro.pl/tarcza-hamulcowa-160m ... 65034.html
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Chłopie na damperze utniesz troche ale jak dasz gówno pokroju dhx air to bedziesz sobie w brode pluc. Sensowne powietrze jest drogie. Najtaniej x-fusion.

A co do kół to ja wale. Masz ciezkie w nich wszystko. Dętki, obrecze, piasty, szprychy. Na kołach jest do ubicia tak lekką reką 800g licząc z dętkami.

A co do tego, ze nie stac cię na takie akcje - sprzajesz obecną zamiast wyrzucac i kupujesz lzejszą część ;)
chillyzi
Kontakt:

Ok, dzięki zainwestuje w lekkie koła i zobaczę co to da, a później wezmę się za damper ;) Dzięki.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

jaką szerokość piasty ma demo??
polecam kółeczka. mega cena-dobra waga
http://allegro.pl/kola-alexrims-revolt- ... 41644.html
ODPOWIEDZ