Rama "cromoly" Full

djwiocha
Kontakt:

Post autor: djwiocha »

Spartan pisze:ale taki rower wybrałbym do jazdy po szosie, jeśli chodzi o teren mam jednak większe zaufanie do stali/tytanu,
Jak miałbym kasę to na szosę wybrałbym raczej carbon, w teren zresztą też, ale kasy nie mam i jeżdżę na Alu HT i mam do tej ramy zaufanie mimo że waży tylko lekko ponad 2kg. Nie rozumiem pakowania się w ramę która sama bez damprera waży 6kg.
Spartan pisze:Mówie ogolnie o zawodach, tych amatorskich jak i bardziej profesjonalnych,
Nikt, nawet w zawodach amatorskich nie jeździ na fullach z cr-mo.
nie wszystkich stac na wymiane ramy co jakiś czas,
Mnie też nie stać. I co? Moich kolegów też nie. I co? Jeżdżą na stalowych fullach? Nie. Jeżdżą na ALU.
ufam bardziej stali, poza wagą nie ma wad przecież,
Ja też ufam bardziej stali, ale nie w ramie tylko raczej w osi suportu, osiach kół itp. ale nawet sterówki a teraz a alu.
naprawde waga nie gra roli, nie będę startował przecież na światowych zawodach
To kup sobie tego fulla z cr-mo co sama rama waży 6kg do tego dołóż SuperMonstera koła na DoubleWide z dętkami po 600g i oponami po 1,5kg i jeździj na rowerze warzącym 30kg. Nikt ci nie broni. Tylko po co? Po co?
ROWER / BLOG / YOUTUBE / PINKBIKE
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=22342 Jedyne co mi przychodzi do głowy poza tym co było wymienione. Przód cro-mo tył alu. Rama z damperem sprężynowym waży ok 5.7kg. Dużo, ale i tak mniej od wymienionych. Chociaż tak jak pozostali uważam, że pchanie się w fulla ze stali to bezsens.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Spartan kup sobie starsze glory albo demo, nie ma szans żebyś to zepsuł.
A jak bardzo chcesz to chyba tylko darkside junkyard 08 albo 09:
Obrazek
Obrazek
kiedyś też chciałem kupić mocną ramę i patrzyłem na junkyarda (starszego bo podobała mi się komplatybilność z piastami 135mm i 150mm oraz pakiet 73mm) ale ostatecznie kupiłem faitha i uważam że zrobiłem lepiej. Raz że był tańszy, dwa że jednak lżejszy 1,5kg i przy tym również nie do zepsucia.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

SeraaX pisze:kiedyś też chciałem kupić mocną ramę i patrzyłem na junkyarda (starszego bo podobała mi się komplatybilność z piastami 135mm i 150mm oraz pakiet 73mm) ale ostatecznie kupiłem faitha i uważam że zrobiłem lepiej. Raz że był tańszy, dwa że jednak lżejszy 1,5kg i przy tym również nie do zepsucia.
I ten pakiet metr nad osiami ;)
Spartan
Kontakt:

Post autor: Spartan »

ta ramka jest ciekawa:) http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=22342

Co o tym sądzicie? Jak się oblicza odpowiedni rozmiar ramy? Na jakiej podstawie?
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Keewee Cromo 8, mozliwa do dostania na zagranicznych forach, dosc leciwa juz, ale jak wolisz
Obrazek.

Aha, no i z nowych ram to oczywiscie Katipo. Koszt ze sprowadzeniem ~ 1600NZD bez dampera.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I nowa wersja ktora bedzie wchodzic teraz:
Obrazek

Dark cycles Scarab
Obrazek
Obrazek

Purgatory Bikes- ale to nie wiem czy jeszcze zjazdowki robia, w galerii na ich stronie mozesz obadac rowery dh/fr
http://www.purgatorybikes.com/media/media.html

Majin bikes, ale juz chyba nie produkuja:
Obrazek

Army bikes Wermaht
Obrazek

No i K9 dh001S:
Obrazek
Spartan
Kontakt:

Wielkie dzięki za zaprezentowanie tak szerokiego wyboru!

Wiekszośc niestety odpada ze względu na cenę jak np. Dark cycles Scarab, K9 dh001S, czy Katipo. Natomiast jeśli chodzi Army Bikes i Purgatory Bikes to nie potrafię znaleźć cen. Jesli chodzi o Keewee Cromo 8 to nie znalazłem jak na razie ofert sprzedaży na forum/aukcji. Nie musza być tylko ramy do DH, bardziej chodzi mi o coś pokroju Enduro/Freeride, aczkolwiek jeśli trafi sie rama do DH to także neizmiernie bym się ucieszył. Zastanawiam się bardzo na tą ramą: http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=22342 ale obawiam się, że jest za mała (mam 184 wzrostu)
Spaced
moderator
Kontakt:

Mnie tylko zastanawia dlaczego chcesz ramy z gównianą geometrią?
Spartan
Kontakt:

Przybliż problem. w jakim sensie?
Spaced
moderator
Kontakt:

Spartan pisze:Przybliż problem. w jakim sensie?
W takim, że rama o chujowej geo ma stabilność drabiny na kółkach, a stare Purgatory (bo nowe 170/170 sa fajne) i ten Fireeye niestety były projektowane w czasach kiedy czołowym sportem na świecie były walki na topowy i gwałty.

Army bikes ujdzie ale szczerze wytrzymalszy będzie rower, gdzie ktoś na prawde policzył wytrzymałość, a nie rozkminił ją na czuja w garażu.

Ale ogólnie z tego co rozumiem to myslisz o ramce w polce cenowej tego fireye, a w tej cenie ramy cro-mo w z geometrią wymysloną po wynalazku prasy drukarskiej nie dostaniesz.
Spartan
Kontakt:

Jakbym zatem mógł Cie prosić do jakiegoś sklepu/aukcji, czegokolwiek, gdzie mógłbym dostać ramki purgatory, army bikes.

PS: A co jeśli dozbierałbym do jakiegoś Darkside-a, co o nich myślisz?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

http://www.armybikeco.com/distributors.htm
Jak są z ameryki południowej to będziesz miał ciężką przeprawę w porównaniu do zakupu gdzieś blisko.
Spaced
moderator
Kontakt:

Spartan pisze:Jakbym zatem mógł Cie prosić do jakiegoś sklepu/aukcji, czegokolwiek, gdzie mógłbym dostać ramki purgatory, army bikes.
Spartan pisze:PS: A co jeśli dozbierałbym do jakiegoś Darkside-a, co o nich myślisz?
Problem jest taki, że nowe nie bedą tanie. Nie sledze tego bo zwyczajnie nie obchodzą mnie niepotrzebnie ciezkie ramy, które tak na prawde moga byc mniej wytrzymałe bo nie były liczone wytrzymałościowo.

Chcesz mocną rame ponizej 2k to kup faitha i masz problem z głowy.
dexterns
Kontakt:

Post autor: dexterns »

kup poprostu gianta glory dh/fr przed 2010 i bedziesz się cieszył wagą i wytrzymalościa gwarantuje ze nie peknie po sezonie -> a to wywnioskowałem ze nie katujesz roweru typowo tylko raczej patrzysz pod kątem " mam wytrzymały rower jest git" ramy ze stali mają swoje wady po pierwsze rdzewieją i choć nie ma oznak z zewnątrz to przez lata syf woda i błoto dostawało się do srodka , także nie za bardzo zaufałbym 15 letniej stalowej ramie , która może sypnąc sie po zjezdzie z krawęznika , przykładem będzie streetówka która posiadam ns holy 2009 rama stosunkowo młoda , lecz jak to stal rdzewieje ! co gorsze bez większego katowania pękła !
ODPOWIEDZ