Problem z nowym kołem ! Dartmoor fortress . Novatec .
Problem z nowym kołem ! Dartmoor fortress . Novatec .
Witam .
Dostałem dziś nowe składane koło .
Kiedy wyciągałem koło prosto z paczki sprawdziłem czy wszystko gra.
Okazało się jednak ze jeśli zakręcę kołem to ono lekko podskakuje na spawie , podbija koło .
Dla pewności przykręciłem koło do ramy żeby sprawdzić to dokładniej .
Zakręcę kołem , koło lekko podskakuje . Nie wiem jak to wytłumaczyć .
Koło to :
Obręcz dartmoor fortress
Piasta : novatec .
Co jest nie tak ? Czy każde kolo powinno tak mieć ?
Pozdrawiam .
Dostałem dziś nowe składane koło .
Kiedy wyciągałem koło prosto z paczki sprawdziłem czy wszystko gra.
Okazało się jednak ze jeśli zakręcę kołem to ono lekko podskakuje na spawie , podbija koło .
Dla pewności przykręciłem koło do ramy żeby sprawdzić to dokładniej .
Zakręcę kołem , koło lekko podskakuje . Nie wiem jak to wytłumaczyć .
Koło to :
Obręcz dartmoor fortress
Piasta : novatec .
Co jest nie tak ? Czy każde kolo powinno tak mieć ?
Pozdrawiam .
Re: Problem z nowym kołem ! Dartmoor fortress . Novatec .
Czyli jest to normalne ?
Czy przy dużej prędkości jak i małej nie będę tego odczuwał ?
Czy przy dużej prędkości jak i małej nie będę tego odczuwał ?
Jak dobrze zrozumiałem to jest to widoczne, bo mu targa rowerem, ramą czy do czego tam to koło przykręcił.GgG pisze:Nawet jakby te kilka gram klinu miało powodować jakieś głupoty przy kole to będzie to odczuwalne a nie widoczne
ziomat09 te obręcze raczej nie są spawane. Na łączeniu mają dodatkową płytkę alu i to jest ta masa która rzuca Ci kołem. Owszem pionowa centra może pogarszać sprawę.
Mam raidery - tylne koło (idealnie proste) dobrze rozpędzone na stojaku rzuca całym rowerem razem ze stojakiem....

W innym rowerku mam equalizery 27 spawane, i te są wyważone idealnie.
Domyślam się, że na takie koło założysz jeszcze "kawał" gumy i niedoważenie może się przenieść w zupełnie inne miejsce.
I tak po kilku jazdach koło będzie do poprawki więc puki co zacznij na nim jeździć. Serwisanta jeszcze zdążysz pomęczyć...
Rzuca dość...ziommat09 pisze:Marudny : Jak rzuca ci całym rowerem ?

W przypadku mojego koła największa masa - bo to powoduje "rzucanie" wypada nie na samym łączeniu a gdzieś pomiędzy wentylem a łączeniem. Tak wychodzi wyważenie z oponą Minion 2Ply.
Tak czy siak zakładam, że nie ważysz piętnastu kilogramów... Koło jest zamocowane do roweru który dodatkowo będziesz dociążał... Nie martw się nie zrzuci Cię z roweru

Tu chodzi o parę gramów - tyle co byś za przeproszeniem w g%wno wjechał.... Jak byś doczepił na obwodzie koła tych gramów 50 to wtedy byś to czuł i to może przeszkadzać... Ale raczej nie w terenie

-
- Kontakt:
Miałem podobny problem-u mnie sytuacja wyglądała tak:
przy przejściu z opon drutowanych na zwijane w miejscu gdzie jest wentyl opona zwijana leży trochę szerzej niż w pozostałej części koła i to powodowało duże bicie, przy wyższej prędkości wręcz wibracje całego tyłu roweru. Może to wina dętki? Bo ja miałem jakąś najtańszą i miejsce mocowania wentyla z dętką było dość szerokie a obręcze dosyć płaskie więc mocowanie wentyla kończyło się b. blisko krawędzi obręczy.
przy przejściu z opon drutowanych na zwijane w miejscu gdzie jest wentyl opona zwijana leży trochę szerzej niż w pozostałej części koła i to powodowało duże bicie, przy wyższej prędkości wręcz wibracje całego tyłu roweru. Może to wina dętki? Bo ja miałem jakąś najtańszą i miejsce mocowania wentyla z dętką było dość szerokie a obręcze dosyć płaskie więc mocowanie wentyla kończyło się b. blisko krawędzi obręczy.