Trek Session 10 - Łaziska Górne - sprawa rozwiązana :)

Awaria
Kontakt:

Trek Session 10 - Łaziska Górne - sprawa rozwiązana :)

Post autor: Awaria »

Witam, jakiś czas temu zakupiłem rowerek Trek Session 10, na moje nieszczęście poza allegro.
Skusiła mnie niższa cena ;)
Niestety rower wiele odbiegał od tego z opisu.
Dysponowałem w zasadzie 1 mailem który oprócz "dokładnych" lol
zdjęć roweru zawieral treść:
"ogolnie to sa 2 'rysy; powstale od transportu. a tak to stan techniczny bdb. jedynie gripy by sie przydalo wymienic."

Ogółem cały tylny wahacz był zniszczony, przedni również zawierał ich kilka razy więcej - chociaż czytając dosłownie być może wśród gąszcza rys były 2 powstałe od transportu LOL :D.

Niestety stanem technicznym bardzo dobrym objąłbym jedynie poszczególne elementy roweru, lecz nie całość :).

Do wymiany poza gripami było siodełko, suport a także stery które pracowały w trypie 1-0-1 :) w lewo, na środku i w prawo, ale o pełnych skrętach mowy nie było :).

Amortyzatory serwisu nie widziały chyba od pierwszego zalania w sklepie, oleje były brudne, czarne i zasyfione :). Tłumik w foxie 40 aż merdał ogonem gdy sie do niego dobrał kolega.

Po raz kolejny - niestety
sprzedający odmówił jakiegokolwiek zwrotu lub naprawy/wymiany uszkodzonych elementów i tych niezgodnych z opisem.
Po serii maili, telefonów i wreszcie tematu na dh-zonie, postanowiłem zmienić strategię.

Chłopaki z forum bardzo mi pomogli, dowiedziałem się jakie mam prawa i jak walczyć.
Napisałem maila z informacją o zgłoszeniu sprawy na policję i błyskawicznie zmieniło się podejście sprzedającego do mojej osoby.
Zadzwonił, postanowił się dogadać.
Jako, że już zaprzyjaźniłem się z trekiem i zabrałem go na niemałe zakupy zdecydowałem się na oddanie mi części pieniędzy.
Tak oto z 3600zł za rower złożony na naprawdę fajnym osprzęcie (niestety tylko na kartce, bo sporo pracy trzeba włożyć, żeby tak samo błyszczał w rzeczywistości jak na kartce papieru) - i właśnie tak oto zrobiło się 3200. :)
Praktycznie jest to cena samej ramy z damperem sprzed kilku lat, więc ja jestem bardzo zadowolony :).

Pozdrowienia dla dh-zone, dzięki takiej liczbie użytkowników jest to naprawdę dobra broń do walki z takimi "cyganami" - bo kto chciałby jechać w góry ze świadomością, że ludzie postrzegają cię jako tego cwaniaka który wciska kit? :)
Moja historia jest przestrogą aby nie zawsze za wszelką cenę kupować jak najtaniej - czasem warto dołożyć pare grosza jakimś innym kosztem, a mieć spokój :).
Jednocześnie jest dowodem na to, że nie ma sytuacji bez wyjścia :)
Pozdrawiam
http://utn.pl/OKAZJE  <-- Dobry sprzęt za dobre pieniądze! : )
CAPEF
Kontakt:

Post autor: CAPEF »

Nie wysyłał Ci żadnych zdjęć ?
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Analogiczną sytuację miałem ostatnio, tylko ja kupowałem samą ramę.
Jak gówniarz nie chce rozmawiać to uruchamiaj jak najszybciej machinę państwową, szkoda Twojego czasu na słowne przepychanki z oszustem.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Fakt, że rower jak widziałem, to był w podłym stanie, ale były zapowiedzi remontu.
Tak czy siak, postaram się napisać do Pawła i z nim pogadac
dexterns
Kontakt:

Post autor: dexterns »

jednak skusiłeś się na treka :) a odradzałem
Awaria
Kontakt:

Sprawa rozwiązana

ktory to rocznik i model foxa?

Obrazek
dexterns
Kontakt:

to jest fox z 2007 lub 2008 roku .
Awaria
Kontakt:

Sprawa rozwiązana
dexterns
Kontakt:

miałem podobny problem gdzie sprzedawałem kask 661 jakieś dziecko ok 13 lat kupiło go odemnie i po wysłaniu paczki zaczęły się telefony od jego ojca ze to nie ten sam kask , ze kolor jest zupełnie inny (chodziło o szary kolor) ,(wszystkie charakterystyczne naklejki i peknięcie byly pokazane na zdjęciach dokładnie ) i zgadzały się ze stanem kasku czego nie kwestionowali , po czym straszyli mnie policją , a okazało się ze jezeli , rysyi pekniecie było na zdjaciach a kolor minimalnie odbiega od tego ze zdjecia to nie maja zadnych podstaw jednak z dobrej woli przyjąłem go spowrotem, koszty były wyzsze niz 250 zł
jednak kluczowym powodem zwrotu miał byc niepasujący kolor do jerseya ,

także jezeli wady były widoczne na zdjęciach to bedzei cięzko mu cokolwiek udowodnić
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Przypominam, że istnieje rękojmia na towar używany. Roczna rękojmia.

Co więcej. Świadomość lub jej brak u sprzedającego nie ma wpływu na jej ważność.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Pojawiło się zgłoszenie w sprawie tego tematu:
Zgłoszony przez speeddownhill « 29.04.2013 13:50:19
użytkownik podaje link do mojego konta a nie mam z tym nic wspólnego
Po bliższych oględzinach wyszło że jednak autor zgłoszenia macoś z tym wspólnego, poza tym ma dwa konta:
http://www.dh-zone.com/forum/memberlist ... le&u=12712
http://www.dh-zone.com/forum/memberlist ... le&u=12775
Rodzer sprzedawał na giełdzie ten rower z tematu:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic. ... 39#p944339
a speeddownhill go polecał :
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=24&t=74236

Normalnie byłby automatycznie ban, ale teraz zostanie odroczony w czasie, może Rodzer/speeddownhill zechce się tutaj wypowiedzieć

Pozdrawiam i życzę pozytywnego rozwiązania problemu.
honiol
Kontakt:

Post autor: honiol »

Szacun man.. rower przez neta kupowac...
Czasami się zastanawiam, czego ludzi uczą, w tych szkołach..
Chciałeś iść na łatwiznę, zamiast zobaczyć rower na własne oczy, to lepiej w ślepo kupować, a później pisać jak to mnie oszukali..
Teraz pytanie.. za ile nabyłeś te cacko.. bo nie uwierzę, że powyżej 4k
Jak poniżej to trzeba było się zastanowic dlaczego, ktoś sprzedaje rower w stanie dobrym/bardzodobrym za taką kwotę...
dexterns
Kontakt:

honiol
kupiłem juz 5 ram i 2 całe rowery przez neta nigdy mnie nikt nie oszukał
czasami nie opłaca się , lub nie ma możliwosci jechac na drugi koniec polski po rower
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

honiol nie dajmy się zwariować, bo idąc Twoim tokiem myślenia to nikt nigdy nie powinien kupić ramy/ roweru na odległość, tylko z ręki do ręki. Na pierdylion udanych transakcji po prostu musi trafić sie jakaś cwana k***a. Szkoda tylko że sprawa dotyczy całego roweru za kupę kasy.
Awaria
Kontakt:

Sprawa rozwiązana
kubuspunxdh
Kontakt:

Post autor: kubuspunxdh »

Dem0niczny pisze:Dem0niczny
na temat zawiechy rozmawialiśmy... :>
rowerek PB Spider Suspensions boss!
honiol
Kontakt:

Post autor: honiol »

A możliwośc oględzin paczki ?
no sory ale ja tam wolę się zabezpieczyc na każdy możliwy sposób, a jak tego nie zrobiłeś to ty tylko się możesz winic..
nie wiem ile masz km. ale ja i tak bym wolał zalac auto i zobaczyc.
ODPOWIEDZ