Hamulce -jakie wybrać ?

Gulczas
Kontakt:

Hamulce -jakie wybrać ?

Post autor: Gulczas »

Siemanko wszystkim ! :D
Przyszedł czas aby zakupić hamulce do mojego rowerku.
Co polecacie?
Upatrzyłem sobie kilka .
1.Shimano Slx-BL-M675
2.Avid Elixir 3
3.Magura MT4/2
Chodzi mi oczywiście o komplet. A może coś innego niż wymienione wyżej?
Cena 600-700zł
Z góry dzięki za odpowiedz :)
typek99
Kontakt:

Post autor: typek99 »

Od siebie polece m675,po zmianie klocków oryginalnych żywicznych shimano na ebc gold (jeszcze niedotarte)siła jest ogromna (waże 73kg~ z rowerem ...).Siła i modulacja na wysokim poziomie,a z resztą jak cały hamulec :D
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Slx'y i Elixir'y hamują podobnie, podobna moc i modulacja.
Jeśli są w podobnej cenie to wybrałbym w zależności od tego jaką masz manetkę, klamka od slxa ni cholery nie chce pasować do manetki srama sx5, klamka od manetki musi być odsunięta o pare cm, co nie dla każdego jest wygodne.
A na magurach nie jeździłem więc nie powiem, nawet nie zbyt kojarzę jak one wyglądają.

Gość

Post autor: Gość »

Ja polecam sprawdzone magury, ale nie MT, tylko louise. Sam się wahałem między nimi a XT 785, i ciesze się że wygrałem madzie. Moc tych hebli jest minimalnie większa od xt, ale modulacja działa zupełnie inaczej, choć jest bardziej intuicyjna. Wagowo ok 20g mniej mają louise, do tego bardzo przydatny jest bat. Klamka większa niż XT, na dwa pełne palce, a nie półtora. Na allegro można kupić komplet używek za ok 500 zł, do tego nie ma problemu z drobnymi częściami zamiennymi. I przede wszystkim, magura ma twardą klamkę, a nie gumowatą jak japońce ;)

Elixirów nie lubie, klamki takie miękkie to ma, że szok, tak samo jak zresztą juicy.
ODPOWIEDZ