Rozpoczynam przygodę z górami i szukam roweru

julek07
Kontakt:

Rozpoczynam przygodę z górami i szukam roweru

Post autor: julek07 »

Witam

Mam nadzieję, że nie dostanę bana, bo pewnie temat dość często poruszany, ale przecież każdy ma różne wymagania. Witam wszystkich jeszcze raz :)

Szukam roweru do 4000zł. Zastosowanie? 90% to niestety tereny miejskie/wiejskie, czyli coś z górami niezwiązane. Jednak ostatnio rozpocząłem wypady w góry i szukam roweru, który byłby dobrym kompromisem pomiędzy jazdą po płaskim terenie, a terenem górskim. Mimo, że na mieście i okolicach nie robię więcej niż 100km, to jednak nie chciałbym, żeby budowa roweru jakoś mi przeszkadzała w jeździe (cokolwiek to znaczy ;))

Oczywiście chciałbym w górach poszaleć (ale z głową :wink: ), ostatnio zwiedzam kotlinę kłodzką, może uda się wybrać do Czech. Zależy mi przede wszystkim na bezpiecznej i niezawodnej konstrukcji. Jeżdżę rekreacyjnie i tego się będę trzymać.

Mimo, że śmigam całkiem długo to jakoś temat nowinek technicznych przeszedł mi koło nosa i pod względem technicznym zbytnio się nie orientuje. Dlatego proszę Was o pomoc.

Od jakoś 7 lat jeżdżę na wysłużonym Rockriderze (bardzo go lubię muszę przyznać, ale staruszek z niego). http://www.bikeradar.com/gear/category/ ... 3-07-20096

Wzrost: 175cm
Waga: 75kg

Hmm, nie wiem co jeszcze mógłbym podać. Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam
komarek
Kontakt:

Post autor: komarek »

julek07 pisze:Jeżdżę rekreacyjnie i tego się będę trzymać
julek07 pisze:szukam roweru, który byłby dobrym kompromisem pomiędzy jazdą po płaskim terenie, a terenem górskim
Czyli szukasz czegoś bardziej do enduro / all mountain? I rower musi być nowy, czy używane w dobrym stanie też mogą być?
damianksiazek9
Kontakt:

Post autor: damianksiazek9 »

http://allegro.pl/rower-specialized-big ... 71339.html Coś potargować i też byłby git.
Nie doczytałem że tereny miejsko/wiejskie :D Sorki.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

diskordia pisze:http://allegro.pl/specialized-pitch-com ... 27651.html
Świetny wybór bo pitch i na lokalne spoty i w góry dobry rower i cenowo fajnie wypada.
julek07
Kontakt:

Post autor: julek07 »

Hej, dzięki za szybkie odpowiedzi :)

No właśnie trochę się boje wchodzić w sektor używanych rowerów. Raz, że się nie znam na tyle, by móc ocenić stan roweru, a dwa, że używany to jednak zawsze dodatkowe koszty i krótszy czas życia produktu.

A co z nowych? W drodzę wyjątku mógłbym zwiększyć pułap cenowy, ale max to już myślę 5 tysięcy. Znajdzie się coś dobrego w tym zakresie :roll: ?
marcin0011
Kontakt:

Post autor: marcin0011 »

te 500 sobie zostaw, zawsze się coś sypnie, a tu kask, a tu ochraniacze albo inny pierdół ;)
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

Za 5k nie kupisz dobrego nowego roweru.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

http://allegro.pl/giant-reign-2-2012-m- ... 19205.html

jak chcesz nowy? to chyba tylko to byłoby sensownym zakupem.
choć osobiście i tak wolałbym picha ,i ewentualnie wyposażyć go lepiej.
choć z drugiej strony reign pewnie jest znacznie lżejszy.
rufooz
Kontakt:

Post autor: rufooz »

Oglądałem na żywo tego Pitch-a, generalnie w dobrym stanie choć kilka rzeczy do zrobienia.
przy hamplach:
- przepięcie klamek bo są "po angielsku" czyli prawa na przód lewa na tył
- odpowietrzenie i zalanie od nowa
- może wymiana klocków a na pewno przeczyszczenie klocków i tarcz bo nie byłem w stanie zablokować żadnego z kół
- krzywa tarcza nie przeszkadza

dumper: lekkie ślady oleju na tłoku, regulacjami się nie bawiłem ale po kilku wycieczkach dawałbym do serwisu.

koła: lekka centra boczna, tylko nie pamiętam na którym, do pominięcia.
napęd: generalnie ok, do lekkiej regulacji
zawieszenie: ok, nie trzeszczy i brak luzów.

Na moje oko waży mdz. 13,5-14 kg , można zejść zmieniając amor na powietrze bo to pike na sprężynie.

Rower lekko przekracza mój budżet 3k ale postanowiłem zobaczyć i przymierzyć i może coś utargować - już wiem że będę szukał dla siebie pitchy tylko aktualnie ciężko coś upolować.
Generalnie mógłbym dać za niego 3.5k ale sumienie by mnie gryzło, że przepłaciłem bo wg mnie wart jest 3-3.1k w tym stanie.

Inną sprawą jest 'legalność' rowerów z anglii, ale gość był w stanie spisać umowę kupna-sprzedaży.
ODPOWIEDZ