[Opony] Maxxis CrossMark

Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

=Pietr3k= a zdefiniuj proszę słowami, co uważasz jako "agresywne XC"?
Jak wszem wiadomo CrossMark wymyślono dla trudnych długodystansowych wyscigów klasy TransALP, na których liczy się niski opór toczenia dla zróżnicowanego podłoża i duża wytrzymałość samej opony; http://youtu.be/rWdbcSqxiFU
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Adam56 pisze:To lepiej dać shwalbe Racing Ralph czy Rocket Ron :?:
- Wziąłbym RR.
Ron2013 pisze:=Pietr3k= a zdefiniuj proszę słowami, co uważasz jako "agresywne XC"?
- coś zbliżonego do lżejszego enduro, ale bez dużych różnic wysokości terenu ;)
Ron2013 pisze: [...] na których liczy się niski opór toczenia dla zróżnicowanego podłoża i duża wytrzymałość samej opony
- brzmi to jak uniwersalna marketingowa śpiewka, która traci dla mnie ważność, gdy w ofercie tej samej firmy jest do tego zastosowania dużo lepsza opona (RR). Zapewne wynika to z wyższej ceny RR, ale o ograniczeniach budżetowych nic nie widzę w temacie, dlatego wyszedłem z sugestią wyboru lepszych opon.
marcin0011
Kontakt:

Post autor: marcin0011 »

Mam komplet 2xRaRa 2,1 cala. Dobrze trzymają w LEKKIM błocie (w większym się zapychają) i świetnie w mokrym śniegu, łatwe do kontrolowania uślizgi (nie ma nagłej, całkowitej utraty przyczepności), nie najgorsze opory toczenia (mimo świstu asfaltu, ale do semislicków i tak im daleko). Mam 80-85kilo wagi więc mają docisk nie tylko środkowymi ale i tymi pośrednimi klockami więc jestem w stanie ich napompować tak żeby jechać szybciej na asfalcie na który ich nie polecam (tylna bardzo szybko znika). Gdybym miał wybierać drugi raz pewnie był by to ten sam komplet z 2,25 na przód i tył, ale te były w bardzo promocyjnej cenie na alledrogo). W mało wymagające technicznie i szybkie trasy pewnie wziąłbym smart samy albo nawet jednego semi-slicka koło 1,75-1,9). Generalnie polecam forum rowerowe, tam znajdziesz duuużo tematów o oponach i ciśnieniach XC. Myślę że musisz samemu sprawdzić różnicę między RaRa i RoRo bo pewnie odczucia będą zależeć od przyzwyczajeń, Twojej wagi i stylu jazdy i czy masz fulla czy sztywniaka (przy sztywniaku polecam większy balon z tyłu albo taki sam jak z przodu, raczej nie mniejszy).
=Pietr3k=
Kontakt:

Post autor: =Pietr3k= »

Hah, napisałem "wziąłbym RR", ale w domyśle o Racing Ralph chodzi :P
ODPOWIEDZ