Kasina Wielka - Śnieżnica, trasy, ino, zdjęcia, uwagi

DonAdam
Kontakt:

Post autor: DonAdam »

Tak siedzieliśmy na ławce czekając na resztę bo jak chciałem z kolegą wejść na jadący wyciąg to nam typ nie pozwolił... Ogólnie ok ale kiedy przejechaliśmy 200km i chcieliśmy trochę pojeździć to czekanie aż każdy się zjawi na dole bo gość nas nie puszcza-"musimy czekać na resztę" trochę nie ten teges :roll: Ogólnie dla miejscówki + tylko niech obsługa zmieni trochę podejście ;)
http://donadam.pinkbike.com/
Lord_92
Kontakt:

Post autor: Lord_92 »

Ps. flacha się jak najbardziej przyda :) Duży 15-metrowy road gap w górnej sekcji , który był latany przez zaledwie kilka osób w ciągu 3 weekendów i wywoływał lawinę negatywnych komentarzy, został pomniejszony, ale dalej został w formie większego road gapa niż ten w dolnej sekcji i jeszcze dziś został oblatany :) Jeśli chodzi o warunki na trasach: to na Pucharówce jest praktycznie sucho, na trudniejszej linii nie ma błota, ale jest troche ślizgo w sam raz na przycięte wety:) Dziś w Kasinie nie spadła nawet kropla deszczu.
facebook.com/AntidoteBikepark
kontakt@antidotebikepark.pl
Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

W zeszłym tygodniu byłem w Kasinie. Powiem tak, 3 lata temu to była super traska (mowa o starej linii). A teraz... jeszcze jest dużo do zrobienia....

http://www.pinkbike.com/video/35980/

Nie wiem jak Wy, ale ja po takiej Kasinie chciałbym śmigać ;)

Wszytko mógłbym znieść, przemilczeć, gdyby był ten gap na końcu na którym można było ostro pocisnąć. A obecnie mamy dwie hopy kompletnie nie przystosowane do prędkości jaką się tam osiąga po wyjściu z bandy. W efekcie przeleciałem pierwszą na totalna płache ledwo wyratowawszy się od gleby... Te hopy mozna robić stojąc na końcowej bandzie, po prostu zwalniając hamulce i nie pedałując... zrobisz pierwszą to musisz jeszcze przyhamować przez drugą... czy to jest normalne?!
Hopy są fajne, ale nie powinny być w tym miejscu w którym stoją. Tam dalej powinien byc ten gap Panowie :)
SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
Lord_92
Kontakt:

Hopy są postawione powiedzmy jako dodatek, wylot końcowy ze starej linii można potraktować zupełnie inaczej, już wcześniej pisałem, że w planach mieliśmy powiększanie tych hop, bo bez kręcenia na drugiej leci się do 17 m(koniec lądowania). Przy takich osiągach można sobie wyobrazić ile ludzi obecnie bawiących się na tych hopach by je latało. Rzeczą oczywistą, że hamowanie przed nimi nie jest to normalne, ale były one robione specjalnie na eventa, żeby ludzi nie przerażały takie odległości i byli chętni do wystartowania w konkursach. Robienie np. best tricka na płaskiej hopie byłoby co najmniej komiczne, a takto w sobotę przed konkursami można było zobaczyć piękne kombinacje 3-6 do x-upa, czy 3-6 do table, tobo-guny, tucki, itp. O tym myśleliśmy tworząc właśnie te hopy(dlatego właśnie nasza przestarzała brzeska ekipa z Dirtlandu się zajęła tymi hopami i potraktowali je jako lekko podkręcone gapy żeby nie były to w całości ogromne hopy. Na pewno jeszcze pójdą w tył bo są za małe i to jest rzecz oczywista, jedynie zdyskfalifikują klepanie tricków, na rzecz przejazdu :) Natomiast drewniany gap z pewnością powstanie, końcówka trudniejszej linii będzie jeszcze znacznie urozmaicona :) Trasy w całości niestety nie odtworzymy, bo większość trasy znikła razem z terenem pod nartostradę (każdy odcinek głebiej wpuszczony w las, który ocalał jest praktycznie niezmieniony), ale też nie chcielibyśmy jej kopiować, bo tak już jest każdy ma inną wizję budowy, która nie przypadła Tobie do gustu, ale wywarła duże wrażenie na innych, przekazujących nam opinie jeszcze na otwarciu, żebyśmy na Pucharówce nic nie ruszali, bo jest świetna. Tak już jest ten świat stworzony, jeden lubi blondynki drugi brunetki, a trzeci rude. Chcieliśmy jedynie aby stara linia była zdecydowanie płynniejsza i relatywnie łatwa. Zapewne drewniany gap powstanie jako druga opcja lotu obok obecnie istniejącej hopy, bo odsuwanie gapa, na właściwą odległość(co dla nas nie jest najmniejszym problemem!), zburzy system osobom, które je obecnie latają, a chcą pokatować jakieś tricki albo bez większej spiny chcą polatać na czymś mniejszym, dlatego pozytywne opinie przeplatają się z negatywnymi, jak widzisz po poprzednikach :) Myślę, że jest to właściwe rozwiązanie i może się ze mną zgodzisz :) W każdym razie na pewno każdą krytykę weźmiemy pod uwagę, bo tworzymy dla innych, a nie dla siebie :) Pucharówka jak widzisz jest puszczona starą linią bez pogłębiania się w środkowy las, natomiast ta cała wolna część środkowego lasu + wolnego obszaru po drugiej stronie nartostrady jest przygotowana pod naszą specjalność, na realizację której cały czas czekamy :) Pozdro
Lord_92
Kontakt:

Oto helmet cam z drugiej trasy z przerobionym na nieco mniejszy i oblatanym roadgapem: http://www.youtube.com/watch?v=7_3yXXjziKg

Pamiętajcie letnia promocja na karnety całodzienne i weekendowe cały czas trwa !
Całodzienny w cenie 35 zł, weekendowy w cenie 60 zł. Wyciąg kursuje w każdy weekend, przy min. 8 osobach wyciąg funkcjonuje na życzenie.
selim
Kontakt:

Post autor: selim »

A nie lepiej byloby pozbyc sie tej promocji, ale za to zmniejszyc wymagana ilosc osob do startu wyciagu?

Teraz to mozna albo liczyc, ze sie uzbiera 8 osob, albo wybrac inne, pewniejsze miejsce.
Zreszta, to ma byc 8 osob, czy 8 sprzedanych karnetow? Moze po prostu mozna przyjechac w czworke i kupic sobie po dwa karnety na osobe, hmm?

s.
nikifor
Kontakt:

Post autor: nikifor »

będzie jakaś ekipa w niedziele? jak z warunkami po deszczach? nas bedzie 2, rozumiem ze dla 2 osob wyciag nie zadziała?
GBN CREW!

http://www.pinkbike.com/u/gbn-crew/
tentego
Kontakt:

Post autor: tentego »

bylem kiedys na tej miejscowce razem z 14-15 innymi osobami i za kazdym razem musielismy czekac, az zbierze sie cala paczka, by wyciag mogl ruszyc. pomimo tego, ze podobaja mi sie trasy ta przygoda skutecznie zniecheca mnie do ponownych odwiedzin. nie chce mi sie tam jechac i dowiedziec sie, ze brakuje jednej czy dwoch osob lub ze musze czekac az wszyscy zjada, by wyciag mogl ruszyc z kopyta. slaba opcja. ostatnio jezdzilem w kluszkowcach w pojedynke i jakos sie dalo...
popieram pomysl zlikwidowaania promocji na rzecz stale dzialajacego wyciagu. lub po prostu zrobcie promocje "wyciag na okraglo" :D chetni na pewno sie skusza. ja tez sie wtedy pojawie.
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Problem w tym, że niewątpliwie sympatyczny Kolega Lord_92 mimo szczerych chęci i zaangażowania w budowę nie ma wpływu na mentalność i podejście do sprawy przewoźnika, a trasa DH bez działającego wyciągu to średni interes.
Da się w Wiśle , Koninkach, Kluszkach , ba! Nawet na Żarze czy Szczyrku, na Śnieżnicy już nie, pamiętajcie zatem, to Wy jesteście dla Beskidzkich Stacji Narciarskich , nie one dla Was.
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian »

Czy ktoś planuje śmigać 23ciego? Sobota?
mirek98
Kontakt:

Post autor: mirek98 »

siema chciałem spytac czy w sobote albo w niedziele na trasie bedzie tyle osób żeby ciągle działał wyciag
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

i na tym wlasnie polega patologia tego miejsca...
Lord_92
Kontakt:

No niestety, bardzo szkoda ale jest to z całą pewnością uzasadnione działanie spółki BSN'u przynajmniej wg. mnie. Wyciąg jest przystosowany przede wszystkim na zime i jest to typowa 240. Dla porównania wyciąg w Koninkach jest 6-cio krotnie tańszy(o ile się nie myle to 40-stka) w eksploatacji, czyli funkcjonowanie wyciągu w Kasinie przez 1,5 godziny zrównuje się z użytkowaniem np. w Koninkach przez cały dzień, stąd właśnie te limity. Podobna sytuacja jest w Wiśle, tam natomiast jest nieco bardziej energochłonny niż w Koninkach(ale tu już szczegółów nie znam, być może 3-4 razy tańszy od Kasiny). Przepustowość duża, przygotowana na zime, co przekłada się na dużą ilość zużytej energii, próbowałem negocjować jakoś tą sprawę, no ale niektórych rzeczy-nieopłacalności w eksploatacji nikt nie przeskoczy :) Karnety w przystępnej cenie 35 zł wyciąg chodzi na zawołanie od 8 rowerzystów(takto wyjazdy co godzine), ale w ostatnim czasie jest sporo turystów, więc można się podciągać w te luki, myśle, że ewentualnie koszta 8 osób można podzielić na 5 osób i wychodzi niewiele powyżej 50 zł za karnet, co do obsługi to mam odczucie, że w tym sezonie nikt nie ma nawet najmniejszych zastrzeżeń :)

Pozdro
P
Czlenson
Kontakt:

Post autor: Czlenson »

To ja poproszę o jakieś konkretne informacje na temat działania wyciągu w tym roku.
GBN CREW

http://www.pinkbike.com/u/czlenson/
Ajz
Kontakt:

Post autor: Ajz »

dolaczam sie
Lord_92
Kontakt:

Wyciąg będzie funkcjonował w lecie wyłącznie w niedziele. Poprzedni sezon bardzo niskie ceny karnetów i odpalanie wyciągu dla 2-3 osób (od sierpnia tak właśnie bywało - wielu pewnie nie uwierzy, ale popytajcie ludzi, którzy wtedy śmigali czy tak faktycznie było : )) nadszarpnęło trochę zaufanie prezesa do tego sportu. Krzywdzących było wiele komentarzy, ludzi którzy nie pojawili się na tej miejscówce w 2012, a mimo to żyli wiecznym hejtowaniem podejścia z lat poprzednich. Zapewne mało kto po PP w 2008 wierzył, że uda nam się dogadać, aby karnety przez cały rok były na poziomie 30 zł i żeby wyciąg czasem hulał dla dla 2-3 osób. Jak będziemy dysponować wolnym czasem to postaramy się uaktualnić info i podziałać na trasach, może uda się wprowadzić jakieś promocje. Czas pokaże. Pozytywy od zawodników biotopu i top riders po zeszłorocznych zawodach na nowej linii tylko zmotywowały do działania :)

Pozdro
PG
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Tak mi wstyd, że nadszarpnęliśmy zaufanie J.E. Pana Prezesa , wykazaliśmy się skrajną niewdzięcznością, domagając się wwiezienia wyciągiem, za które zapłaciliśmy ...
Abovd
Kontakt:

Post autor: Abovd »

wygląda bardzo zachęcająco
Lord_92
Kontakt:

Rav tu raczej chodziło o to, że mimo bezpłatnego parkingu, tanich karnetów i niskiego lub braku limitu (wymagane 6 osób było bodajże do sierpnia, a później limit zniknął) było nadal źle i niedobrze, a w odczuciu ziomków od stacji złe opinie mogły rzutować na zime - a nie ma się co oszukiwać, że 90% stacji zarabia tylko w zimie.
Wydawało mi się, że stacja na lato zostanie zamknięta, ale jednak chyba tak się nie stanie. To była ich polityka, chcieli trochę wypromować skipassy, czy się to udało czy nie. Nie mi to oceniać. Czas zweryfikuje nasze plany :)
Zablokowany