Avidy Juicy i Elixiry - różnice

przemek20
Kontakt:

Avidy Juicy i Elixiry - różnice

Post autor: przemek20 »

Siema
Czym różnią się te hamulce?
Juicy 3 / Juicy 5 / Juicy 7 / Elixir 1 / Elixir 3 / Elixir 5 / Elixir R
Jakie są Wasze opinie na ich temat? Który wybrać na tył do roweru typu dirt/street na tarczę 160mm? Jeżdżę w streecie, na pumptracku oraz elementy FR. Czy może kupić coś od Shimano na płyn mineralny? m535, m595? Chciałbym się zmieścić w 200zł. Może być nowy lub używany.
Vinrael
Kontakt:

Post autor: Vinrael »

Juicy
3 to 'podstawowy' model.
w 5 masz wygodniejszą regulację odległości klamki od kierownicy.
w 7 masz dodatkowo jeszcze ustawianie odległości okładzin od tarczy.
Elixir 1 to tak naprawdę zubożony model (brak praktycznie jakichkolwiek regulacji, dość ciężki zacisk, zwykły lakier, a także brak zdejmowanych w całości obejm klamki, przez co trzeba zdejmować gripy żeby założyć hamulce).
Elixir 3 ma już zdejmowane obejmy klamki, i jest trochę lżejszy.
Nowy Elixir 5 ma łatwiejszy dostęp do śrubki do odpowietrzania, klamkę umocowaną w trochę pewniejszy (jak na mój gust) sposób.
Elixir 7 ma bardzo łatwą regulację odległości klamki od kierownicy, lżejszy zacisk.
Elixir 9 ma jeszcze dodatkowo regulację odległości okładzin od tarczy.
Elixir R ma trochę inaczej zrealizowaną regulację odległości klamki od kierownicy, i zacisk taki sam, jak w modelach Elixir 1-5.

Testowałem te wszystkie hamulce, i sam dla siebie wybrałem z tych wszystkich Elixiry 7. Aczkolwiek myślałem też nad Juicy 3/5/7, z racji na niższą cenę, bo pomimo wszystko to są dalej dobre hamulce.
Jak coś, ważę 62kg, i są dla mnie w zupełności wystarczające. Jednak cena nowych to od 500PLN w górę...

Dużo osób twierdzi, że łapią luzy na klamce... Spotkałem się z dwoma takimi egzemplarzami, ale muszę stwierdzić iż w niczym to nie przeszkadza.

Jeśli miałbym wybierać Elixiry, brałbym od modelu 5 wzwyż, z racji trochę łatwiejszego odpowietrzania niż w niższych modelach.

Na Twoim miejscu (czyt. z Twoim budżetem) jeśli brałbym Avidy, rozejrzałbym się za Juicy (3,5, może nawet znajdziesz 7). Naprawdę fajne, lekkie hamulce.
raider1997
Kontakt:

Post autor: raider1997 »

Mam juicy 5 i polecam ;] w FR/Dh dają radę to w dirt/street z pewnością.
przemek20
Kontakt:

Dzięki za konkretną wypowiedź ;)
A jak się ma Juicy 3 do Elixira 1? Jakie różnice?
Oraz Elixir 3 do Elixira R?
Vinrael
Kontakt:

Każdy wyższy model ma jakąś rzecz ulepszoną względem poprzedniego, i poprzednie ulepszenia poprzednich modeli. Tak to mniej więcej działa ;P
Jeśli miałbym wybierać pomiędzy Juicy 3 a Elixirem 1 jednak wziąłbym Juicy 3, bo kosztuje mniej, a działa conajmniej tak samo. W sumie to bardzo podobne hamulce (np. oba nie mają zdejmowanej obejmy klamki, oba mają praktycznie takie same regulacje).

Jeszcze kolejny fakt - główną różnicą pomiędzy Elixirami a Juicy (zapomniałem o tym napisać) to Taperbore - niestety, trudno to wytłumaczyć, musisz sobie zobaczyć na YouTube jak to działa.

A w porównaniu Elixir 3 vs. Elixir R... Wziąłbym Elixira R - zacisk praktycznie taki sam, a masz lepszy dostęp do regulacji w klamce.
kilerDhFr
Kontakt:

Re: Avidy Juicy i Elixiry - różnice

Post autor: kilerDhFr »

ja mam elixiry r juz któryś sezon i takie lekkie dh czy cos to jak najbardziej siłe maja tylko jak w góry sie wybierasz to już gorzej

lollex
Kontakt:

Post autor: lollex »

Miałem j3, j5, elixiry r i cr, i powiem tak: J3 na przodzie nigdy mi nie wystarczyło, być może sa za słabe na moją grubą dupe (84kg), ale J5 już daje rade. Tak naprawdę, miałem kilka j5, zalezy na jaki egzemplarz trafisz, jak jakiś po 10 właścicielach, to nie bedzie to hamować, jak dość mało użytkowany, to kosa aż miło ;) Elixiry R jak i cr, siła bardzo dobra, natomiast miałem wrażenie, że klamki łapią szybciej luzy niż w przypadku modeli juicy, moje Rki po sezonie miały takie luzy, jak 3 letni juicy 5. Szukaj coś nowego, albo z pewnej reki bo nawet elixir po sezonie, z standardowymi luzami na klamce, może być szmelcem.
przemek20
Kontakt:

A może SLX od Shimano? Lepiej jego czy Elixira R ?
Vinrael
Kontakt:

O Którym SLXie myślisz? M665, M666 czy M675?
przemek20
Kontakt:

Sprzedający nie wie, który to ;) nie ma skręcanej obejmy to pewnie ten najgorszy
ODPOWIEDZ