Goodridge przewody

FRmaniak
Kontakt:

Goodridge przewody

Post autor: FRmaniak »

Znalazłem u kumpla w garażu komplet przewodów Goodridge w oplocie stalowym. Założone były do jakichś przedwojennych niedziałających Hayesów. Teraz moje pytanie, czy końcówki od Hayesa podejdą do Shimano? Klamka Zee i zacisk Saint M800. Niby jest tak jak powinno być, z jednej strony banjo a z drugiej taka gwintowana końcówka, ale czy średnice się będą zgadzać?

Jest jeszcze jeden problem, brakuje mi jednej końcówki, w zasadzie częśći końcówki. Przewód jest zakończony tak:
goodridge.jpg
goodridge.jpg (10.53 KiB) Przejrzano 1415 razy
Gdzie można dostać w Polsce taką końcówkę, albo czy da się tam zrobić jakiś patent samemu ?
Macie zdjęcie jak to ma wgl wyglądać?

Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

W Polsce nie spotkałem jeszcze firmy, która by sprzedawała końcówki do GR ale jest CRC z pełnym asortymentem, końcówki do tych przewodów są w dwu wariantach stalowe i aluminiowe, i to w różnych kolorach.
Zobacz link; http://tnij.org/gr2013
FRmaniak
Kontakt:

Właśnie w tą klamkę od heyesa jest wkręcona końcówka, tylko że ona nie przypomina żadnej z tych co są dostępne na crc. Ten przewód może mieć już trochę lat, może to jakiś stary model jeszcze.
W ostateczności mogę pociąć tą klamkę, tej końcówki nie idzie wyjąć, wykręciła się kawałek, potem jakby coś zeskoczyło w środku, jak ją złapę i pociągnę to wysunie się o pare mm, a potem cofa się do środka jakby tam jakaś sprężyna była.

Ron2013
Kontakt:

Wewnątrz masz właściwy przewód hydrauliczny, czyli taką półprzeźroczystą rurkę z tworzywa i to ona sprężynuje. Ten metalowy element na końcu się wykręca, spróbuj go wykręcić!
FRmaniak
Kontakt:

Nie mówię o końcówce w przewodzie.
Mówię o części tej końcówki która została w klamce, przewód już jest oddzielnie, tylko w klamce została taka śruba która jakoś dziwnie sprężynuje.

Ron2013
Kontakt:

Goodridge przewody

To jest przypuszczalnie ułamana wkręcana końcówka, która została w przewodzie hydraulicznym, zobacz ilustracje poniżej, bo Goodridge ten sposób montażu stosuje od lat w odmianach do różnych mocowań [http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=21390
FRmaniak
Kontakt:

To nie jest żadna z tych końcówek i tam nic nie jest ułamane właśnie.

KamilQ
Kontakt:

Post autor: KamilQ »

Najprostszy sposób to uciąć te dwie końcówki z przewodu, kupić nowe, założyć i cieszyć się, że wszystko pasuje :D
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Skoro mówisz że wkręcone są w stare hayesy to pewnie chodzi o starsze magi lub compy. Końcówki od klamek nie wykorzystasz, a od zacisku zależy jaką masz. Co do klamki to pewnie przekręca się obudowa tłoka. W środku wygląda to tak: http://www.ebay.com/itm/Hayes-HFX-Mag-0 ... 1e701fee19
porusza się o 2-3mm bo ściskasz gumę. Końcówki i tak nie wykorzystasz więc utnij przewód zaraz za nią.
.
FRmaniak
Kontakt:

Tak to jest dokładnie to co wystaje z tej klamki.
Wymyśliłem sposób żeby to połączyć. Nie wiem czy to będzie ciekło, miejmy nadzieję że nie, bo nie bardzo chce mi się ściągać z Anglii końcówki za 40$ + przesyłka.

tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

Jedynym innym i tańszym sposobem jest zakucie tego zwykłymi końcówkami. Zdradzisz swój sposób?
.
FRmaniak
Kontakt:

Re: Goodridge przewody

Wentyl od dętki pasuje żeby go wkręcić w końcówkę tego przewodu i drugi koniec do klamki.
Wentyl.jpg
Uciąć go od dętki, wkręcić w klamkę, nakręcić na to przewód.
Jak dostanę klamkę to będę kombinował żeby wkręcić to może na jakaś taśmę teflonową dla uszczelnienia, dodatkowo spróbuję tak wcisnąć jakieś oringi.

MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

uciąłbyś te końcówke, kupił zwykły zestaw za 20zł np od Vincere, gdzie masz zwykłą śrube, gumke, oliwke i insert i złożyłbyś ;) ewentualnie, śrube i gumke masz w swoich hamulcu, insert można użyć ponownie, kupujesz tylko za 2-3zł oliwke, i składasz to przyzwoicie jak fabryka nakazała
FRmaniak
Kontakt:

Ponoć taki sposób nie działa.
Ta oliwka za słabo zaciska przewód, tu jest potrzebne coś co zaciśnie to mocniej ponieważ oplot jest stalowy.
Spróbuję tak jak wmyśliłem, jak nie da rady to spróbuję ze zwykłą końcówką i oliwką, a jak nie to będę kombinował i ściągał oryginał.

kuciek40i4
Kontakt:

Post autor: kuciek40i4 »

Kup końcówki Unexa z Vincere i będzie grało :) Ja również mam Goodridge'a z tymi właśnie końcówkami i wszystko jest ok.
FRmaniak
Kontakt:

Można wiedzieć ile kosztowały?
Ile będą kosztowały 2 końcówki do klamek shimano?

MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

FRmaniak pisze:Ponoć taki sposób nie działa.Ta oliwka za słabo zaciska przewód, tu jest potrzebne coś co zaciśnie to mocniej ponieważ oplot jest stalowy.
działa, sam tak montowałem stalowy oplot. Zakładam, że masz normalny działający hamulec. Więc masz śruby, inserty wyciągniesz ze swojego przewodu, gumke też masz (te ozdobną na śrube), potrzebujesz tylko
http://allegro.pl/oryginalna-oliwka-kon ... 01797.html
nawet z insertem od razu. Zestaw od Vincere jest idento jak to w aukcji, + aluminiowa śruba do klamki (oryginalna, którą masz jest stalowa) i inna gumka. Koszt 20zł jeden zestaw. Nie popełnij mojego błędu i kup tylko to, co na aukcji ;) ja niepotrzebnie władowałem się w 4 zestawy (oba hamulce - 80zł) mimo że mogłem wydać 16, bo śruby miałem. Uświadomiłem sobie wszystko po zakupach i złożeniu wszystkiego w całość - to była moja pierwsza zabawa z przewodami.

Edit: w sumie czytam i nie jestem pewien czy masz cały sprawny hamulec. Jak chcesz, mam niepotrzebne śruby i gumki. A jak chcesz... to http://www.vincere.pl/sklep/index.php?p ... s-un-hst04
ODPOWIEDZ