Dylemat ? Summum vs Supreme v3

RoyalDH
Kontakt:

Dylemat ? Summum vs Supreme v3

Post autor: RoyalDH »

Witam z wyjątku że w nie długim czasie składam kolejny rower DH to chce wybrać ramę z tych 2 czyli z summum albo v3 , a to redukcje konta itd takie bajery i wiadomo żeby fajnie to pracowało czyli miękko i pięknie się uginało.
Zauważyłem też że w tych ramach są pancerze w ramie a to dla mnie + bo skończy się ze stale obklejoną ramą , proszę mi powiedzieć jeżeli rama ma się miękko uginać to po prostu kwestia dobrania sprężyny czy to kwastia systemu zawieszenia ramy czy jak inaczej ?
Oczywiście do ramy pakuje nowego foxa 40 float 2014 jak już ramę zakupię .
Proszę o opinie ludzi którzy mają ,mieli te ramy i jeżeli chodzi o summuma to mam na oku tą zieloną ramę czy może jest sens dopłacać i brać tego z 2013 roku.
Pozdrawiam
Załatwiam części nowe ,pisać na PW
Sprzedam komplet dh MSR szczegóły na pw.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

A od kąd miękko znaczy dobrze?
Miękkie zawieszenie to słaby docisk koła do podłoża co za tym idzie zrywana jest przyczepność przy każdej okazji.

brzmi troszkę jak "chcę kupić ferrari tylko nie wiem czy szybsze będzie z 4 czy 5 osobowe"

Praktycznie każdy system zawieszenia sprawdzi się o ile tłumik pod niego ustawisz. Świetny damper źle ustawiony będzie syfem, zaś prosty ale dobrze ustawiony zniszczy system.

A dobre ustawienie od mega sietowego często dzieli 2 kliknięcia ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

off_road pisze:Miękkie zawieszenie to słaby docisk koła do podłoża co za tym idzie zrywana jest przyczepność przy każdej okazji.
To hardtail ma max przyczepność? Miekkie zawieszenie to durny termin bo nic nie mowi. Zza miekka spręzyną?
RoyalDH pisze:
Witam z wyjątku że w nie długim czasie składam kolejny rower DH to chce wybrać ramę z tych 2 czyli z summum albo v3 , a to redukcje konta itd takie bajery i wiadomo żeby fajnie to pracowało czyli miękko i pięknie się uginało.
Zauważyłem też że w tych ramach są pancerze w ramie a to dla mnie + bo skończy się ze stale obklejoną ramą , proszę mi powiedzieć jeżeli rama ma się miękko uginać to po prostu kwestia dobrania sprężyny czy to kwastia systemu zawieszenia ramy czy jak inaczej ?
Powiedz chłopie po jakich trasach lubisz jeździć najbardziej, czy jeździsz agresywnie, a nie gadasz o miekkim zawieszeniu jakbys na rowerze po schodach chciał jeździc.
A pancerze w ramie przeklniesz jak coś upierniczysz.
RoyalDH
Kontakt:

Jazda w polskie góry , a jazda raczej bez agresji ale nie za wolno , ale schody tez były by w tym podczas dojazdu na trasę lokalną miłlem 2 ramy glory dh 09 i kone operator i operator chodził płynnie i fajnie się na trasie i schodach składał .W glorce miałem sprężynę 3.25x500 a w konie 3.25x350 może to właśnie był powód dla którego nie byłem zadowolony z glory .
A czy ktoś może dać wypowiedz na temat ram co i jak.
casperosensei
Kontakt:

Post autor: casperosensei »

albo prowokacja, albo zupełny ******. Nie wytrzymałem...warnujcie jak chcecie, szkoda czasu.
GG 381005
RoyalDH
Kontakt:

co szkoda czasu coś ci się pomyliło koleś ...
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

Tobie się pomyliło, do czego służy zawieszenie. Jak chcesz miękko to kup cokolwiek i załóż za miękką sprężynę.
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

RoyalDH pisze: glorce miałem sprężynę 3.25x500 a w konie 3.25x350 może to właśnie był powód dla którego nie byłem zadowolony z glory .
jak można sprzedać rame bo ma sie za twardą/miękką sprężyne...
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Spaced pisze:To hardtail ma max przyczepność?
Ty to lubisz przeskakiwać ze skrajności w skrajność ;) Piszesz jakbyś bladego pojęcia nie miał o czym pisałem. ;)
MUSZEL pisze:jak można sprzedać rame bo ma sie za twardą/miękką sprężyne...
Pytanie za ile tą "źle" pracującą rame sprzedał :D Pewnie kupiec ma zaciesz klawy jak cholera ;)

W sumie spoko sprawa pro sprzęt odkupić od kogoś kto nie potrafi go ustawić ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
k-a-m-i-l
Kontakt:

Post autor: k-a-m-i-l »

Oczywiście do ramy pakuje nowego foxa 40 float 2014 jak już ramę zakupię .
prowokacja
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Nie wiem, czy można mieć wątpliwości. Sprawdzony genialny Summum, kontra lelawe, pękające v3 ??
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
free35dh
Kontakt:

Post autor: free35dh »

Summum ,zawieszenie i geo ogarnia,ale pęka jak zapałki.
nhp890
Kontakt:

Post autor: nhp890 »

free35dh pisze:Summum ,zawieszenie i geo ogarnia,ale pęka jak zapałki.
Jakieś potwierdzenie? Widziałem tylko pęknięte podsiodłówki od za wysoko ustawionej sztycy
free35dh
Kontakt:

Post autor: free35dh »

Mój Summum pękł 2 razy ,pierwszy raz na podsiodłówce(sztyca prawie do konca ),za drugim razem boczna scianka główki.
Ofcuś
Kontakt:

Post autor: Ofcuś »

ArthurGreen jakie pękające V3 ... ? Dziwna sprawa bo jeszcze nie widziałem nic takiego a byłem posiadaczem V3 przez 2 sezony.
Spaced
moderator
Kontakt:

off_road pisze:Ty to lubisz przeskakiwać ze skrajności w skrajność Piszesz jakbyś bladego pojęcia nie miał o czym pisałem.
Po prostu sugeruje Ci, że to co napisałeś nie ma sensu. Po pierwsze jak definiujesz miekkie zawieszenie? Wsteczne jak w banshee czy jedi? Pionowe jak w demo? Liniowe czy progresywny początek dla czułości? A po drugie dalej siedzisz/stoisz na rowerze wiec masa dociązająca koła jest taka sama ;)
RoyalDH
Kontakt:

MUSZEL pisze:jak można sprzedać rame bo ma sie za twardą/miękką sprężyne...
Sprzedałem glorkę dla zysku i nowszej ramy ,a nie ze za twarto.
k-a-m-i-l pisze:prowokacja
Chyba u ciebie kolego.

Powiem tak ze jak miałem kone to nawet było miękko damper VAN RC 3.25X350 , a w miedzy czasie miałem okazje jechać na summum-ie w którym był damper RC2 Z 3.25x350 i odziwo w summumie trochę twardo było a sprężyna taka sama była .
A nie może być jeszcze twardsza bo już wogóle rama się na mnie nie złoży w jeździe prawda , dziwi mnie jeden fakt ze w konie roz.m jest sprężyna fabrycznie 350 a w gamblerze roz. m jest 300 dlaczego ?

off_road z zyskiem sprzedałem ramy...
Spaced
moderator
Kontakt:

RoyalDH pisze:Powiem tak ze jak miałem kone to nawet było miękko damper VAN RC 3.25X350 , a w miedzy czasie miałem okazje jechać na summum-ie w którym był damper RC2 Z 3.25x350 i odziwo w summumie trochę twardo było a sprężyna taka sama była .
Bo liczy sié sag, nie numerek na sprezynie.
RoyalDH pisze:A nie może być jeszcze twardsza bo już wogóle rama się na mnie nie złoży w jeździe prawda , dziwi mnie jeden fakt ze w konie roz.m jest sprężyna fabrycznie 350 a w gamblerze roz. m jest 300 dlaczego ?
Bo maja inaczej zaprojektowane zawieszenie? Pierwsza czesc twojej wypowiedzi jest tak niegramatyczna, ze nie wiem jak sie do niej odniesc bo nie rozumiem.
RoyalDH
Kontakt:

Czyli co np . w konie jest ta 350 a wpakuje np 500 to to samo jest tylko chodzi o ten sag , to po co sa te numerki w takim razie ja się pytam .
Czy ktoś może dać odpowiedzi w stylu bierz v3 bo taki ma + a takie - , albo bierz summuma 2012 bo do 2013 nie opłaca się dokładać kasy .
ODPOWIEDZ