Odpowietrzanie i zalewanie hamulców hydraulicznych

Esiusz
Kontakt:

Post autor: Esiusz »

Jeaa. Rozpierniczyłem hamulce :evil: czyli trzeba kupić nowe....

To co ja takiego zrobilem ze mi to padło? Umiecie mi to wytlumaczyc, dobrze wiedziec na przyszlosc
galgan
Kontakt:

Post autor: galgan »

Zrób jakieś zdjęcia i wrzuć tu
Esiusz
Kontakt:

Mysle ze nie ma sensu wrzucac foty poniewaz wszystko wyglada normalnie.

Klamke ciezko sie naciskalo, az nacisnolem mocniej i bylo slychac "pssss" i olej sie wylal :?

zastanawiam sie na zmiane tego Avida na Shimano
http://allegro.pl/shimano-br-m446-bl-m4 ... 49331.html

Jak sprawdzic czy bedzie pasowal :?:
Specker
Kontakt:

Post autor: Specker »

Pasować to on napewno będzie, ale do czego mają słuzyć hamulce dh/fr/enduro
określ się bo te shimano według mnie nie ma sensu.
To zwykły tani hydraulik którego siłą hamowania pobije hebel mechaniczny
:lol:
Gdybyś miał z 400zł dorwał byś używane slx, avid juicy/elixir ...
Jest wiele hebli w dobrym stanie i to owiele lepszy wybór niż te shimano

400zł
http://allegro.pl/komplet-hamulcow-avid ... 03360.html (długie przewody, ale heble jak nowe)

Jak nie masz takiej kasy to możesz na allegro znaleść dobre heble za 250zł ;)
Esiusz
Kontakt:

hamulec do DH, ogolnie to malo uzywam hamulcow i szkoda mi kasy 400 zl wydawac gdyz planuje kupic na przyszly rok nowszy model roweru (pewnie tez bede pisal zebyscie mi doradzili jaki kupic xd ).
Specker
Kontakt:

Jeździsz w dh i używasz mało hamulców ?? Nie wiem co rozumiesz pod słowem dh :shock:
MikiLcaa
Kontakt:

Post autor: MikiLcaa »

Może jeździ dh ale jeździ dobrze ? Po sobie zauważyłem, że im lepiej jeździsz tym właściwie mniej używasz hampli ;) W tamtym roku byłem zmuszony przez 2 dni jeździć na czarnej tylko z tylną formułą oro na tarczy 160, więc się da ale nic fajnego :) Na jakiś metalikach może by i te shimano coś hamowały ale ręce do bezbolesnych by raczej nie należały przy mocnych hamowaniach :lol:
Specker
Kontakt:

A ja używam dużo hamulców i jest GIT :D
Jak już chcesz kupić tego shimano to klocki metalowe spiekane i mogą być ale ja kupił bym jakieś używane avid'ki :)
Esiusz
Kontakt:

Tez bym wolał avidy tylko ze nawet uzywane sa drogie a jak mowilem potrzeboje przednich hamulcow tylko na ten jeden sezon, szkoda mi pieniedzy, dlatego tak sie nad tymi shimano zastanawiam.
Specker
Kontakt:

Szukasz tylko przedniego?

Avid Juicy 3 NOWE ;)
http://allegro.pl/hamulec-hydrauliczny- ... tabsAnchor

150zł za hebel napakuj śrubek i załóż starą tarcze od avid 203mm, zmierz przewód jak pasuje to będzie Git :wink:

PS Dokładasz nie wielkie 40zł tylko że nie ma adaptera :shock:
czurak87
Kontakt:

Post autor: czurak87 »

podpinam się pod ten temat, potrzebuje wymienic olej w elixirach 5, nie mam siana na zestaw to sam go robie, mam wszystko oprocz tych koncowek w strzykawkach do wkrecania - pytanie co to jest i czy idzie takie kupic w jakims sklepie z czesciami dla mechanikow cos ?? tx za porady
z laskami odwrotnie jak z vtec'iem, im mniej walkow tym lepiej
Specker
Kontakt:

Re:

czurak87 pisze:podpinam się pod ten temat, potrzebuje wymienic olej w elixirach 5, nie mam siana na zestaw to sam go robie, mam wszystko oprocz tych koncowek w strzykawkach do wkrecania - pytanie co to jest i czy idzie takie kupic w jakims sklepie z czesciami dla mechanikow cos ?? tx za porady
Można kupić same strzykawki z końcówkami za 50zł+dot4;)
Poszukaj na allegro

Powodzenia
czurak87
Kontakt:

Post autor: czurak87 »

ta ale ja kupilem strzykawki za 1,5pln sztuka plus rurki (czyli zestaw do filtracji krwi cos takiego) za 4pln, zaciski 2pln. Tylko brak mi koncowek - to nie bede brac allegro za 5dyszek ! ;)
ktos moze ma pojecie co to za koncowki ? no i trzeba je miec - nie dam rady sam wężyk mocno włożyć ? tx
z laskami odwrotnie jak z vtec'iem, im mniej walkow tym lepiej
Specker
Kontakt:

Re:

czurak87 pisze:ta ale ja kupilem strzykawki za 1,5pln sztuka plus rurki (czyli zestaw do filtracji krwi cos takiego) za 4pln, zaciski 2pln. Tylko brak mi koncowek - to nie bede brac allegro za 5dyszek ! ;)
ktos moze ma pojecie co to za koncowki ? no i trzeba je miec - nie dam rady sam wężyk mocno włożyć ? tx
Nie da się włożyć mocniej wężyka potrzebne są końcówki!!

Dokupić chyba też nie dasz rady, sam nie wiem.
ODPOWIEDZ