Witam,
mam pytanko, wszędzie szukałem ale nie mogę znaleść informacji,
orientujecie się może czy piasta 12x135 podejdzie do ramy demo 8 z 2010, gdzie haki sa standardowe czyli 10x135? taka piasta oprócz większej średnicy ośki różni się jeszcze czymś ?
Nie spasuje, do większości piast bardziej renomowanych firm (Mavic, Hope) powinieneś dostać przejściówki. Piasta różni się właśnie tylko średnicą osi - mówię to na podstawie doświadczeń z Hope Pro 2 Evo. Pozdro
głownie chodzi mi o przykład piasty HOPE, w sieci widziałem rożne ogłoszenia piast lub koł ale sprzedawane zazwyczaj są bez osi czy adapterów, a widziałem przykład big hita 2010, który miał właśnie założone koło z piastą 12x135 i patrząc na zdjęcia haków ramy to wyglądały identycznie jak u mnie w "demówce", to w razie czego wystarczy spiłować lekko oś żeby weszła w rame ? czy są inne jeszcze sposoby?
podejdzie do każej ramy ze standardowymi hakami- musisz tylko dokupić oś z redukcją tzn.podfrezowaną w odpowiednim miejscu pod haki.
albo zrobić to samemu.
mozna kupić oś za 25pln i frezować lub za 100 gotowca.
mój kolega jeździl na pitbullu z piastą 12x150, haki spiłował ok. 2mm i raczej dużej ingerencji w wytrzymałość to nie ma, teraz z powrotem jezdzi na pieście 10x135 i dobrze sie trzyma wszystko
co za bzdura- niby jak ośka która ma dokładnie 9,5mm ma się trzymać w haku 12mm? rozumiem że można to na siłę skręcić nakrętkami.ale jaki ciężki umysł to wymyślił? zamiast podpilować oś za 50pln kolo ingeruję w ramę?
powodzenia
diskordia pisze:co za bzdura- niby jak ośka która ma dokładnie 9,5mm ma się trzymać w haku 12mm? rozumiem że można to na siłę skręcić nakrętkami.ale jaki ciężki umysł to wymyślił? zamiast podpilować oś za 50pln kolo ingeruję w ramę?powodzenia
bardziej zastanawia mnie jak władował 150tke do pitbula
też bym na jego miejscu tak nie zrobił (przede wszystkim jak można kupić koło 12x150 do sztywniaka) no ale jakoś mu się to trzyma, a jak władował? normalnie wcisnął, każde wyjęcie/wsadzenie koła to pół godziny siłowania się z tym no ale to już jest jego decyzja
wcisnął? piastę o szerokości 150mm pomiędzy haki 135mm??
albo ty próbujesz zrobić z kogoś idiotów?? ,albo za przeproszeniem sam nie grzeszysz inteligencją i łykasz każdy kit,który ci wciska kolega.
w każdym razie bzdety tu opowiadasz-a jaki masz w tym interes? to już chyba tylko ty wiesz.
moim zdaniem chciałeś błysnąć - ale efekt wyszedł zupełnie odwrotny.
Czy ja wiem czy to takie *******, jak wyjmiesz koło to rama wraca swojego oryginalnego kształtu, a to że siedzi tam piasta 150mm wcale jej nie przeszkadza. W fullu mogłoby to przeszkadzać, ale w sztywniaku napewno nie.