Shimano BL-M445 Nada sie ?

GoldsAdi
Kontakt:

Shimano BL-M445 Nada sie ?

Post autor: GoldsAdi »

Siemano , chce kupić hamulec hydrauliczny bo nie chce mi sie juz bawić z mechanikami ... Do tej pory mam bb5 na klockach półmetalik i teraz pytanie ... Czy ten BL-M445 będzie działał tak jak bb5 (po wymianie klocków na półmetal) z tarczą 203 mm tak jak ten bb5 na tyle ? Pozdrawiam
amon777
Kontakt:

Post autor: amon777 »

Ja mam m445 na polmetalach i dzialaja swietnie. Dodam ze w oryginalnym zestaie mialem te klocki. Dodam ze faktycznie musialem ze szlifowac je na szlifierce odrobine bo zanim by sie ulozyl to troche dlugo by zajelo. Ale dzialaaj wysmienicie
elton29
Kontakt:

Post autor: elton29 »

Ja go używam w xc z tarczą 180 tektro z seryjnymi klockami, ważę 100kg da radę się nawet zatrzymać:)
To tani , w miarę dobry hebel ale nie wiem czy wyrobi dh, tu i bike masz cięższy i sytuacje są bardziej extremalne.
GoldsAdi
Kontakt:

Ja ważę cośokoło 95-100 kg (zależy rano ważę 95 :D:D Siłownia daje radę) A rower mam HT ... bb5 to jedyny hebel jaki mam i to tylko z tyłu :D A tak myślałem aby kupić jakiś shimano na tył hydraulik i nie bawić sie z ustawieniami jak to jest w mechanikach a bb5 na przód dać . Ceny tego shimano są fajne a więc dlatego też sie pytam ;)
GoldsAdi
Kontakt:

Chciałem dodać ze na dopiero zaczynam przygodę z DH/Fr i bardziej śmigam po mieście albo po hopach niż w lesie ;) Na trasy wyjadę jak będe miał komplecik + kask , czyli za jakiś czas . A takto to ten hebel zatrzyma tak ?
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

GoldsAdi pisze:Siemano , chce kupić hamulec hydrauliczny bo nie chce mi sie juz bawić z mechanikami
Będzie działał jak BB5 ale pamiętaj że dobry mechanik lepszy od kiepskiej hydrauliki. A niskie modele shimano nie należą do mało awaryjnych, więc jak nie chce Ci się bawić z BB5 (nie wiem co masz na myśli) to przy M445 będzie znacznie więcej roboty.
GoldsAdi
Kontakt:

Niby co było by przy m445 do roboty ? W bb5 mam problem taki ze trudno jest ustawić hebel tak prosto aby było git ito hamowała z taką siłą ze koło chce mi wywrać z ramy , udawało sie tak zrobić nie raz ale po jakiś hopkach cz co ten hamulec po prostu sie przestawiał i ogólnie robota z tymi linkami jest do du...
elton29
Kontakt:

Post autor: elton29 »

No nie przesadzaj, ja swój kupiłem nowy i tak na prawdę będzie to już trzeci sezon i absolutnie nic z nim nie robię i nie robiłem, nawet klocki jeszcze są ok , może jak trafisz używkę w kiepskim stanie to jakieś oringi czy uszczelki trzeba będzie wymienić.
Co do bb5 to ja bym go zostawił na tyle na razie a kupił dobry przód i nauczył się z niego korzystać w ogóle to mam nowy m596 na przód z tarczą , zajefajny hebel 203 także jak chesz to wal n prv.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

@GoldsAdi @elton29

Z mojego doświadczenia 1/5 tych hamulców wraca na reklamacje bo ciekną z różnych miejsc, widocznie jesteście w tej większości.
GoldsAdi
Kontakt:

dużo hajsu nie mam na dobry hamulec , jak bym miał to bym celował w coś mega dobrego na przód ale to dopiero po wymianie amorka :D bo Tora to nie przeżyję ze dobrym hydraulikiem i tarczą 203 ... dlatego szukałem na tył .
cali93
Kontakt:

Post autor: cali93 »

do dh hamulec to minimum br-m596 to taka podstawa żeby się zatrzymać, choć dużo zależy od wagi, słabsze modele to bym nie pchał do dh, a i znowu nie jest on tak drogi. ja miałem taki na tyle a i tak co kilka zjazdów wymieniałem klocki bo je paliłem z racji moich 120kg wagi, Twoje 100kg to tez nie jest mało, na tył wystarczy ale przód może być za słaby, poszukaj jakiś mocnych używek ja wymieniłem na code i problem znikł.
ODPOWIEDZ