SIema , słuchajcie mam aktualnie w hornecie Torę 302 ... na jakiś czas bo nic nie było hajsu na coś lepszego ... I teraz sprawa wygląda tak , mam tylko hamulec tylni i tera planuję kupić przód . Posiadam 2x tarcze 203 jedna na tyle druga do prostowania i plan jest taki aby kupic hebel Hayes Mx-2 i zamontować go na przodzie na tej tarczy 203 ale czy czasem ten hebel nie roz.... mi tory ? W sensie ze złapie mega luzy lub sie złamie ?
nikt nie jest tu jasnowidzem, ale moge Ci powiedzieć że:
skoro masz ht z torą to raczej nie jeździsz w górach, czyli hampli też raczej nie przegrzejesz - możesz ładować 160mm. Mx2 szalu nie robi tak więc też nie spodziewaj się, że wyrwie koło razem z amortyzatorem.
właśnie w górach nie śmigam ale mam chęci pojechać np do Kamieńska ale przez hebla ... Nie bardzo . A niby mx-2 szału nie robi to nie wiesz co piszesz ... Kumpel je ma na półmetalach po naciśnięciu średnio klamki wywala przez kierownice ...
Miałem 3 różne mx2 (prywatnie) do tego troszkę ich widziałem, pracuję w serwisie rowerowym. Jak wyżej napisano przelecenie przez kierownice nie świadczy o tym czy hamulec jest dobry, bo to samo można osiągnąć na v-brake'ach albo nawet cantileverach.
Jeździłem na dobrych heblach tylko i tak hebel z przodu musi mieć dla mnie dużą siłe hamowania tylko dlatego ze dużo ważę ... A tory jest mi szkoda bo chciał bym aby ktoś inny miał z niej jeszcze pożytek .