Fr/DH dla osób wysokich
Fr/DH dla osób wysokich
Jeżdżę w MTB, rower na kołach 26". Mam 195cm wzrostu, przekrok 92cm, masa 85kg.
Chciałbym zmienić kierunek na FR/DH, problem w tym, że nie wiem czy jest sens. Obecny rower na kołach 26" i ramie 19" (MTB/XC) jest dla mnie mały i mam dość dużo mam kombinowania z mostkami, kierami.
Jak to jest?
Przy moim wzroście mogę tylko pomarzyć o DH/FR ?
Kusi mnie przejście z 'nudnego' MTB w FR, lekkie DH. Ale z tego co widzę ciężko o wysoką ramę, czegoś z dużym rozstawem kół. Spec Demo 8 z 2010r. jest nawet, ale niskawy.
Zastanawiałem się czy zacząć z tym zabawę, ale patrząc na geo niektórych rowerów i ich maksymalne rozmiary, wątpię czy będzie to dla mnie na tyle komfortowe by się cieszyć z jazdy.
Prosiłbym w dużej mierze o wypowiedź osób, które są wysokie a jednak się bawią w DH/FR.
Chciałbym zmienić kierunek na FR/DH, problem w tym, że nie wiem czy jest sens. Obecny rower na kołach 26" i ramie 19" (MTB/XC) jest dla mnie mały i mam dość dużo mam kombinowania z mostkami, kierami.
Jak to jest?
Przy moim wzroście mogę tylko pomarzyć o DH/FR ?
Kusi mnie przejście z 'nudnego' MTB w FR, lekkie DH. Ale z tego co widzę ciężko o wysoką ramę, czegoś z dużym rozstawem kół. Spec Demo 8 z 2010r. jest nawet, ale niskawy.
Zastanawiałem się czy zacząć z tym zabawę, ale patrząc na geo niektórych rowerów i ich maksymalne rozmiary, wątpię czy będzie to dla mnie na tyle komfortowe by się cieszyć z jazdy.
Prosiłbym w dużej mierze o wypowiedź osób, które są wysokie a jednak się bawią w DH/FR.
-
- Kontakt:
Mostki w dh poza paroma wyjątkami róznią sie od siebie o max 10mm wiec problemu nie ma. Trzeba po prostu kupić Lke tylko upewnic sie czy dana rama akurat nie ma małej numeracji (niewiele ram tak ma) i nie ma problemu. Ludzie powyżej 2m jeżdżą i żyją. Nigdy nie rozumiałem podejscia "nie wiem czy jest sens". Jest problem to trzeba pomysleć nad rozwiązaniem, nie się poddawać.Line pisze:Nie macie żadnych dyskomfortów podczas jazdy, np. dziwnie wypadający środek ciężkości czy problemy z doborem mostków etc?
-
- Kontakt:
Re: Fr/DH dla osób wysokich
mam 195cm wzrostu i kolo 83kg. jezdze na glory dh w rozmiarze M i jest raczej ok. brat blizniak tego samego wzrostu i wadze jezdzi na glory fr rowniez rozmiar M. im krotsza ramka tym zwrotniejsza. to kwestia co kto lubi.