Fr/DH dla osób wysokich

nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Mam Entourage i to byczy rower w roz. L przy moich 190cm. Ta rama ma być wysoka na główce, czy na podsiodłówce ?
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Line
Kontakt:

Post autor: Line »

Chyba macie racje, to już będzie kwestia przyzwyczajenia kto preferuję jaką pozycje jazdy.
Bo rowery dh, gdzie rama jest spora wygląda nieciekawie gdy jest na kołach 26". Szkoda mi opcji Intense - mocno przekracza mój budżet, a koła 28" byłby ciekawym rozwiązaniem, nie wiem na jak długo.
Myślałem, że po prostu wyższe osoby, które jeżdżą mają ten dyskomfort, że mała rama i dziwacznie to wygląda 2m człowiek na rowerze z takimi kołami i ramą, a widocznie jest inaczej.

Rama mogłaby być wysoka na podsiodłówce, ale żeby nie było za nisko na główce.

Jeżeli miałby ktoś propozycje co do gotowych rowerów lub ram jestem na nie otwarty, by nie zakładać nowego tematu można to kontynuować tutaj.
Z tego co sam przeszukałem w sieci:

Specialized Demo 8 2009-10r.
Canyon Torque Frx
Trek Session 88
Specialized Status ?
Santa Cruz Nomad (do lżejszej jazdy)
Intense Uzzi

Skok ramy 180-203mm.
Przód 180mm - będzie zadowalające.
Wagowo 16-17kg.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Line pisze:Bo rowery dh, gdzie rama jest spora wygląda nieciekawie gdy jest na kołach 26". Szkoda mi opcji Intense - mocno przekracza mój budżet, a koła 28" byłby ciekawym rozwiązaniem, nie wiem na jak długo.
Rower nie ma wyglądać, rower ma jeździć. Na razie sensownych częsci pod koła 27.5 prawie nie ma, w razie awarii jest trudno znalesc cos szybko. Po co sobie robic krzywde? Dla wyglądu?

Line pisze:Myślałem, że po prostu wyższe osoby, które jeżdżą mają ten dyskomfort, że mała rama i dziwacznie to wygląda 2m człowiek na rowerze z takimi kołami i ramą, a widocznie jest inaczej.
Po prostu wiekszosc ludzi nie spina sie tym jak to wyglada jak jada tylko czerpia frajde z jazdy.

Line pisze:Skok ramy 180-203mm.
Wagowo 16-17kg.
Jeszcze nie jeździłes, a wiesz już tak dokładnie? Lepiej powiedz jaki masz budzet to łatwiej bedzie coś doprecyzowac.
Line
Kontakt:

Nie widzę potrzeby brania czegoś powyżej 203mm tym bardziej, że to będzie dopiero początek mojej zabawy.
Z budżetem 8/9k będzie w stanie jeszcze coś się wymyślić?
lollex
Kontakt:

Post autor: lollex »

Spaced pisze: Line napisał(a):"Skok ramy 180-203mm.
Wagowo 16-17kg."
Ale pierdzielisz gościu. Zacznij jeździć i łap preferencje. Ja np mam 186cm wzrostu i dobrze czułem się na długich ramach. Miałem kilka ram w rozmiarze M i jeździło mi się niefajnie, teraz po 3ch latach "objeżdzenia" jeżdżę na ramie, która ma baze 114cm, głowkę 67 stopni, i podsiodłówke 20". Uważam że na lokalne trasy nie potrzeba nic lepszego, oczywiście nie ma tego czegoś, jak jeździłem na zjazdówce, która miała baze 121 i kąt główki 64 stopnie, ale można się też dobrze pobawić. Moja rada? zacznij jeździć na jakichś sprzętach, potem idź w rozważania teoretyczne :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Line pisze:Nie widzę potrzeby brania czegoś powyżej 203mm tym bardziej, że to będzie dopiero początek mojej zabawy.
Wiecej niz 203 na tyle nikt nie sugeruje, raczej chodzi o przod. Pytanie co chcesz robic na rowerze? Bo jak na poczatek lekki rowerek i nie koniecznie sciganka i dh to moze i 170/170 pokroju entourage kolegi z bydgoszczy by Ci starczyło.
pasior
Kontakt:

Post autor: pasior »

Pomimo że mam tylko 184 cm to lubie bardzo dlugie rowery z reach >= 450mm czyli juz najwieksze ramy na rynku i tu masz statusa na dh/fr i zjazdowki summum 2013(+normalny mostek),operator,jedi,albo entourage jak nie chcesz sie pchac od razu w 200mm skoku.Przy Twoim wzroscie kazda z tych ram powinna pasowac o ile nie okaże sie ze preferujesz krotsze rowery.
Line
Kontakt:

Długi rower oraz wysoka podsiodłówka i niezbyt niska główka - to czego szukam, ponieważ nie zamierzam co chwila zmieniać ramy, a do wyboru podejdę przygotowany - zamierzam odwiedzić przednio jeszcze kilka sklepów rowerowych.

Ma ktoś może jeszcze pomysł, którą z firm się zainteresować?
Line
Kontakt:

Byłem na teście 2 rowerów:

Big Hita z 2008r. (Rock Shox Domain 318 skok180 mm + fabryczny osprzęt) oraz AGang 2013 Ninja DH.

Big hit w rozmiarze L, reszta M-ka. Na bh było trochę niewygodnie, krótkawo jakoś mimo rozmiaru, AGang był dość ciekawy, mile się siedziało ale czułem jakiś niedosyt, że to tylko rozmiar M.

A gang w takiej specyfikacji:

http://sklep.joy-ride.pl/rowery/dh-fr-4 ... rower.html
ODPOWIEDZ