Tulejka do ramy thumper brodie ?

diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

to chyba słabo żeś wyjaśnił o co chodzi- bo bazę to on ma, ale tulejek do damperów,a nie piwotów do wahaczy
MacGyver
Kontakt:

Post autor: MacGyver »

2010 to pewnie kolejny robiony na zamówienie :D ramę tą robili tylko do 2006 i kolorem niby pasuje do tego rocznika, poszukaj nr seryjnego albo coś na ramie.
gandalf123
Kontakt:

Post autor: gandalf123 »

Ona jest kupiona jakos powystawowo chyba bo w 2010r została kupiona jako "nowa" więc raczej to jest 2006r
A do "diskordia" co zle wyjasnilem ?
diskordia
Kontakt:

proshox zajmuje się dorabianiem tulejek do mocowania dampera.
to nie ślusarz.
jeśl;i napisałeś mu, że chcesz dorobić tulejkę? to pewnie pomyślał właśnie o tym ,czym się zajmuje- czyli o tulejkach dampera. CZY TO ZROZUMIAŁE?
z twojego zdjęcia wnioskuję że potrzebujesz tzw pivot - czyli oś łączącą wahacz z ramą.
on ci tego nie zrobi- nawet jak będziesz znał wymiary.
a jego baza wymiarów ram, dotyczy tylko i wyłącznie wymiarów tulejek mocowania dampera. stworzył ją właśnie po to aby nie musieć dyskutować z ludźmi którzy nie potrafią sobie tego pomierzyć,albo znaleźć info w necie-albo robią to po prostu niedokładnie
tak czy siak - efekt jest taki jak napisałem poprzednio i ponownie teraz.
gandalf123
Kontakt:

Aha , a myslalem ze mi takie cos zrobią , więc tylko zostaje tokarz czy są jakies inne pomysly ?
diskordia
Kontakt:

zdecydowanie tokarz- i to jakiś rozsądny,któremu będzie się chciało.
bo wygląda na to, że sam nie jesteś w stanie złożyć konkretnego zamówienia. musisz znależć kogoś kto to obejrzy,i w sumie całą robotę wykona sam. nie chcę ci źle wróżyć,ale biorąc pod uwagę stawki roboczogodzin, ta fucha przerośnie ceną wartość tej ramy.
w każdym razie jeśli ktoś zrobi ci to za 200/300pln powinieneś się cieszyć
Ron2013
Kontakt:

Post autor: Ron2013 »

"diskordia" nie mierz wszystkich własną miarą, to coś zyskasz.

Po wtóre kiedyś Proshox bawił się w dorabianie takich rzeczy i wiem o czym pisze z praktyki aby dorobić tulejki do ramy czy dampera, technoligia jest podobna - nie wystarczy dobry tokarz, bo musi wymiar być wykonany z dużą dokładnością a to siąga się poprzez maszynowe szlifowanie i tu trzeba wiedzieć jakie tolerancdje pasowania i jak to będzie smarowane a o odpowiednich materiałach nie wspomnę!
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

diskordia pisze:w każdym razie jeśli ktoś zrobi ci to za 200/300pln powinieneś się cieszyć
Nie przesadzajmy, mi łącznik wahacza do mongoosa zrobili za ok 150 zł, a bawili się ze 4 dni, żeby nie tyle to dopasować co jeszcze wymyślić jak zamocować łożyska, żeby działało.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Ron2013
Kontakt:

A suwmiarkę potrafi Kolega obsługiwać, czy nie było laborek na Polibudzie?
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

Może nie wszyscy kończyli Polibude..

KubaLa
moderator
Kontakt:

Ron2013 pisze:A suwmiarkę potrafi Kolega obsługiwać, czy nie było laborek na Polibudzie?
Boże jakie Ty głupoty piszesz czasem to jest dramat.
Najpierw mówisz o idealnym dopasowaniu
Ron2013 pisze: nie wystarczy dobry tokarz, bo musi wymiar być wykonany z dużą dokładnością a to siąga się poprzez maszynowe szlifowanie i tu trzeba wiedzieć jakie tolerancdje pasowania i jak to będzie smarowane a o odpowiednich materiałach nie wspomnę!
A teraz gadasz o mierzeniu suwmiarką z marketu...
Takich rzeczy nie powinno się robić na odległość, najlepiej metodą prób i błędów u miejscowego tokarza. Kozak być nie musi, musi znać się na fachu.
Ron2013
Kontakt:

"KubaLaPL" a gdzie zobaczyłeś tę suwniarkę z marketu, oświeć mnie Kolego, bo nie łapie totalnie, chociaż jak twierdzisz głupoty gadam??

l napisz mi proszę gdzie piszę o mierzeniu na odległość? nie wiem co Kolega bierze ale zazdroszczę już zwidów i marów!!! a szlifowanie na wymiar jest mierzalne a nie jestr to metoda porób i błędów jak z marychą???
Moherek993
Kontakt:

Post autor: Moherek993 »

KubaLa nie odpisuj już, wiesz, że i tak się nie uda mu nic wytłumaczyć (dla przykładu wątek ze smarami). Kolega Ron myli rzeczywistość, czyli metody stosowane przez tokarzy, z tym, co wyczytał w książkach/gazetach
KubaLa
moderator
Kontakt:

Ron2013 pisze:A suwmiarkę potrafi Kolega obsługiwać, czy nie było laborek na Polibudzie?
Widzę zaniki pamięci... To się da leczyć. W domowym zaciszu rozumiem każdy ma suwmiarkę mierzącą do 2ego miejsca po przecinku mm. Na dodatek robiącą to dobrze.
Ron2013 pisze:l napisz mi proszę gdzie piszę o mierzeniu na odległość?
Mówię o robieniu na odległość, podajesz wymiary i ktoś gdzieś ma zrobić coś niestandardowego... No spoko, jak zrobisz projekt, rysunek, dasz to na CNC powinno być ok. Ale szybciej, taniej i pewniej będzie oddać to tokarzowi na miejscu, który w razie czego zrobi poprawki.

Fakt, Moherek, masz rację. z mojej strony koniec.
gandalf123
Kontakt:

Firma Proshox niestety tego nie zrobi , czyli zostaje jakis dobry tokarz i musze was zaskoczyć ale kolega dorabiał do tej ramy juz taką tulejke , tylko miał wymiary i wszystko i tokarz zrobił mu to za dyche...
Teraz doliczyc jego wymiarowanie itp to moze nie wiadomo jak mnie nie skroi..
diskordia
Kontakt:

panie RON. PANA OLEWAM TOTALNIE,bo niemal w każdym temacie dajesz pokaz ignorancji.
dla mnie wypowiedzi barana,który nawet nie spojrzał na fotkę-nawet jeśli przypadkiem nie mijałyby się z prawdą i tak są gówno warte.
bo nadal będzie to przypadek.
co do proshoxa- nigdy się nie bawił w takie rzeczy,i nie wiem po co tu pitolisz takie bzdety. zrobiłeś z siebie idiotę już nie raz i brniesz dalej.

kubala- co do ceny takiej usługi, oczywiście zawyżyłem nieco wartość.
miałem na myśli to, że skroją gandalfa za niewiedzę to raz. a dwa za poświęcony czas. w wawie roboczo/godzina dobrego ślusarza może kosztować nawet ze 100pln i spoko,bo w tę godzinę może naprawdę sporo zrobić. ale jak nie ma wzornika,ma obejrzeć,wymyślić i dopiero wykonać -to policzy potrójną stawkę. albo z miejsca odrzuci takie zlecenie,bo szkada mu będzie czasu
gandalf123
Kontakt:

Rozumiem , za jakies 2-3 godzinki bede wiedział co i jak , objade wszyskich tokarzy u mnie i bede wiedział kto i za ile by mi to zrobił , dam znac
gandalf123
Kontakt:

Cięzko bedzie takie cos dorobic. Dwóch tokarzy odmówiło , ale zakład tokarski mowil ze dało by sie to zrobic ale teraz mają robote do lipca i dopiero na początku lipca beda miec jakis czas wolny , jezeli znajde jeszcze jakiegos tokarza to podjade i zapytam , ale widze ze ciezko z tym bedzie
KubaLa
moderator
Kontakt:

Powiedz skąd jesteś, może się coś doradzi. Mój łącznik wyglądał tak:
https://picasaweb.google.com/1107462255 ... ntMongoose#
Kosztowało mnie to jak mówiłem 150 zł i chyba 2 tygodnie :)
ODPOWIEDZ