Witam wszystkich forumowiczów Mam taki problem otóż kupiłem nowy damper CCDB i przełożyłem do niego stare tulejki montażowe z Foxa, po pewnym czasie tulejki montażowe zmasakrowały teflon na nowych tulejkach które siedziały w CCDB i zrobił się luz wyczówalny gdy ciągnie się za siodło do góry. Postanowiłem że zmienię tulejki montażowe i ślizgowe. Zakupiłem w ProShox oba rodzaje tuleji. Gdy z wielkim oporem i trudem wcisnąłem ślizgowe do oczka i chciałem wcisnąć montażowe okazało się że jest to niemożliwe ponieważ otwór ma za małą średnicę i jak bym to zrobił na siłę to cały teflon by zszedł. Wydaje mi się że te tuleje poprostu nie pasują do CCDB i trzeba oryginalne ale nie jestem pewien. Ma ktoś może pojęcie na ten temat? Albo wie gdzie można kupić oryginalne tulejki CC? Damper z 2012 roku więc ma mniejszą średnice oczka. (łożyska sferycznego nie da się wsadzić) Z góry wielkie dzięki za pomoc
Tuleki montażowe muszą wchodzić ciasno żebyś luzów nie miał. Jak wciskałeś poprzednei palcami to znaczy że już były zużyte. Ja swoje imadłem wciskami jest ok, nic sie nie niszczy, jak troche teflonu zdrapiesz to też sie nic nie stanie, zależy jak dokładne masz montażówki.
zauważ, że tulejka od jednej strony powinna mieć ścięcie ułatwiające jej wbicie. Ja bym zrobił tak: smarujesz otwór smarem w damperze, smarujesz teflon na tulejce i wkładasz montażową w ślizgową. Dopiero teraz wciskasz całość w damper - ślizgową tulejke stroną wcięcia. Możesz to zrobić przy pomocy jakiejś nasadki albo czegoś, co ma średnicę zbliżoną do średnicy tulejki ślizgowej.